FERMIERII MAI AȘTEAPTĂ BANII! Președintele Klaus Iohannis a anunțat, în urmă cu puțin timp, într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni, că nu promulgă bugetul pe anul în curs și că îl va retrimite Parlamentului pentru corectură. Șeful statului a cerut PSD să facă ”un buget sănătos pentru România”. Curtea Constituțională a respins astăzi sesizarea de neconstituționalitate formulată de șeful Statului pentru Legea bugetului 2019.
Curtea Constituțională a respins astăzi, cu majoritate de voturi, obiecția de neconstituționalitate formulată de președintele țării pentru Legea bugetului, dar a admis, în unanimitate, obiecția formulată de Klaus Iohannis pentru Legea plafoanelor bugetare. După decizia luată de judecătorii CCR, președintele Klaus Iohannis avea două variante: să promulge Legea bugetului de stat sau să o retrimită în Parlament. A ales cea de-a doua variantă, care înseamnă o veste proastă pentru fermierii nerăbdători să-și primească subvențiile achitate din bugetul de stat 2019.
Nu voi comenta decizia CCR privind legea bugetului. Bugetul rămâne unul bazat pe cifre false, bani pe care guvernul nu îi are în realitate, croit greșit, împotriva tuturor obiectivelor majore ale românilor. Rămâne bugetul rușinii naționale. Cel mai slab guvern din istoria post-decembristă, un guvern PSD-ist al imposturii și incompetenței, a croit un buget pe măsura sa. Pe un scenariu fantezist, fără garanții privind punerea în aplicare, confirmat de instituțiile internaționale. Guvernul e disperat să facă rost de bani și inventează măsuri.
Voi retrimite Parlamentului pentru corectură și îmbunătățire Legea Bugetului pe 2019. Mesajul e simplu: faceți un buget sănătos pentru România. Parlamentul are responsabilitatea să facă rapid corecțiile necesare, astfel încât să fie unul pentru dezvoltarea României, a declarat astăzi, 6 martie 2019, președintele Iohannis, citat de G4 Media.
Decizia șefului Statului se răsfrânge asupra fermierilor care așteaptă să-și primească ajutoarele naționale tranzitorii, atât în sectorul vegetal, cât și în zootehnie, ajutoare aferente anului 2018, dar și alte subvenții a căror plată depinde de promulgarea Legii bugetului de stat pentru acest an.
Legea bugetului de stat pentru 2019 a fost adoptată de Parlament pe data de 15 februarie 2019 și trimisă președintelui României pentru promulgare pe data de 20 februarie 2019. Pe data de 22 februarie 2019, președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională.
Vă reamintim că Ministerul Agriculturii a stabilit deja plafoanele alocate pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii, atât pentru zootehnie, cât și pentru vegetal.
Pentru sectorul zootehnic, ajutoarele naționale tranzitorii se acordă pentru anul de cerere 2018 în limita sumei de 162.522,600 mii euro, în echivalent 757.972,901 mii lei, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2019 şi care se distribuie astfel:
a) 22.228,800 mii euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte;
b) 93.416,400 mii euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne;
c) 46.877,400 mii euro pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine.
Sunt aprobate și plafoanele maxime ale ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil- ANT 1, precum și pentru culturile de: in pentru fibră - ANT 2, cânepă pentru fibră - ANT 3, tutun - ANT 4, hamei - ANT 5 şi sfeclă de zahăr - ANT 6, care se acordă pentru anul de cerere 2018, în limita sumei de 105.944,000 mii euro, în echivalent 494.101,628 mii lei, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2019 şi care se distribuie astfel:
a) 102.361,800 mii euro, pentru culturile amplasate pe teren arabil;
b) 6,600 mii euro pentru in pentru fibră şi cânepă pentru fibră;
c) 1.656,200 mii euro pentru tutun;
d) 100,800 mii euro pentru hamei;
e) 1.818,600 mii euro pentru sfeclă de zahăr.
Cuantumurile pe cap de animal și pe hectar nu au fost comunicate deocamdată de APIA.