MADR LUCREAZĂ LA UN SCENARIU! Ministerul Agriculturii și România nu susțin plafonarea plăților directe pe fermă la o anumită sumă, măsură anunțată, pe 1 iunie 2018, de Comisia Europeană. Nu susținem plafonarea obligatorie a plăților, mai degrabă opțiunea plăților regresive, a declarat Alexandru Potor, secretar de stat MADR.
Ministerul Agriculturii este nemulțumit de plafonarea plăților directe pentru fermieri și de reducerea fondurilor pentru dezvoltare rurală. Comisia Europeană a propus ca plățile către fermieri să fie reduse începând de la 60.000 de euro și plafonate la 100.000 de euro per fermă.
Nu susținem ideea unei plafonări obligatorii, mai degrabă opțiunea plăților regresive, a declarat Alexandru Potor, secretar de stat în Ministrul Agriculturii, pentru Euroactiv. Adică, de la o anumită sumă, valoarea subvenției acordată, de exemplu, pe hectar, să scadă.
Oficialul MADR a adăugat că ministerul lucrează acum la mai multe scenarii pentru a vedea exact despre ce valori este vorba.
În timp ce pentru plățile directe ale fermierilor bugetul nu scade, se menține și după 2020, scăderile drastice, de până la 15%, pe partea de dezvoltare rurală, vor avea un efect dramatic în privința disparității între regiunile europene, a mai spus reprezentantul Ministerului Agriculturii.
Parte din aceste scăderi pot fi suportate din bugetele naționale, prin acordarea unei rate mai mari de cofinanțare, dar această soluție nu e pe placul autorităților române. Vrem o rată de cofinanțare similară cu cea din exercițiul actual, a precizat Potor.