Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

DE UNDE VOR FACE ROST de TEREN AGRICOL TINERII FERMIERI!

Publicat: 19 martie 2017 - 21:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

TINERII FERMIERI ROMÂNI NU AU BANI ȘI NICI PĂMÂNT! Sunt pregătite 170 de milioane de euro pentru o nouă sesiune de depunere proiecte pe submăsura 6.1 – sprijin pentru instalare tineri fermieri din PNDR 2020. Problema este că sunt mulți tineri fermieri în România care și-ar dori să ceară acești bani pentru instalare, cca 40.000 de euro, dar nu au nici teren agricol, nici bani să și-l cumpere.

Europarlamentarul Viorica Dăncilă, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, a fost întrebată de o tânără agricultoare din România: Odată ce linia de finanțare, submăsura 6.1, se adresează tinerilor, de unde și cum să intre tinerii în  posesia unor suprafețe de teren agricol?

Voi avea o discuție cu domnul ministru al agriculturii astfel încât să putem să vorbim pe aceeași voce în Consiliul și Parlamentul European. De asemenea, îi voi adresa o întrebare comisarului european pentru Agricultură, Phil Hogan, legată de acest aspect. Eu cred că putem modifica anumite lucruri pentru că prin Omnibus care se aplică la nivelul fiecărei comisii se pot face modificări ca să se elimine barierele care au stat în dezvoltarea unor activități, fie că ne referim la agricultură, IMM sau probleme naționale.

Știu că sunt probleme cu tinerii fermieri, sunt probleme și cu alocarea de fonduri pentru că nu se alocă un fond pe hectar, se alocă o sumă fixă la nivel de țară. Cred că aceste lucruri trebuie reglementate și să avem o viziune. Mai ales că, de la sfârșitul acestui an vom lucra la creionarea viitoarei Politici Agricole Comune, a promis europarlamentarul român.

Răspunsul politicianului a fost completat de Mihai Herciu din Ministerul Agriculturii care a venit cu chestiuni oarecum concrete. Tinerii fermieri vor fi ajutați să-și cumpere terenuri. În plus, există o schemă de ajutor, lansată deja, care-i va ajuta indirect pe tinerii fermieri. Este vorba de schema de ajutor pentru micii fermieri, submăsura 6.5. Cei care aplică la această schemă își arendează sau vând terenurile agricole și vor primi o subvenție de maxim 1.500 de euro/beneficiar/an. Cum îi ajută acest lucru pe tinerii care vor să facă agricultură? Terenurile respective ar trebui să fie vândute/arendate de micii fermieri în vârstă în favoarea tinerilor fermieri.

Prin instalarea tinerilor fermieri se urmărește o revitalizare a spațiului rural. Problema este mult mai pronunțată la noi, în România, îmbătrânirea populației rurale, dar este general valabilă pe tot spațiul european și atunci, prin această măsură, se caută să se aducă o forță nouă, tânără, cu cunoștințe în domeniul agricol. Este vorba de tinerii fermieri.

Tot la nivel european, în toate întâlnirile și dezbaterile care au fost și care, cu siguranță, vor mai fi de acum înainte, se recunoaște că tânărul fermier, pentru instalare, se confruntă cu trei probleme principale: lipsa terenului agricol, accesul la sursele de finanțare și, poate într-o măsură mai mică, cunoștințele de specialitate din domeniu pentru ceea ce-și propune să facă în viitor. În ceea ce ne privește pe noi, ca să revenim la exemplul României, există preocuparea pentru a crea fondurile de împrumut, pentru creditare, cu posibilitatea achiziționării și terenurilor.

Pe de altă parte, Programul de Dezvoltare Rurală a deschis deja o schemă, măsura 6.5, și anume cedarea terenurilor de către persoanele foarte în vârstă. Cui să facă această cedare decât unui tânăr care ar vrea să preia suprafața respectivă. Soluții și preocupări sunt în acest domeniu, dar sigur în măsura situațiilor concrete din fiecare zonă pot fi găsite și alte variante, a explicat Mihai Herciu, director AM PNDR, Ministerul Agriculturii.

colaj-fonduri-europene_b


Discuția  a avut loc în cadrul unei dezbateri despre fonduri europene și ajutoare de stat, eveniment organizat de Business Mark, în București, vineri, 17 martie 2017.

Vizualizat: 6672 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Cine şi-a făcut anul acesta timp pentru a vizita INDAGRA, expoziţia naţională de agriculută, a putut admira la standul Asociaţiei HolsteinRo câteva dintre cele mai performante vaci de lapte din România. Printre acestea, un exemplar aparţinând societăţii Panifcom Iaşi, administrată de Liviu Bălănici, care a încheiat cea de a doua lactaţie cu o producţie de 13.636 de litri, iar în primele 128 de zile din lactaţia a treia a ajuns la 6.800 de litri.

Lipsesc centrele de sacrificare permanente Cons DDA la Agromalim 2017 Bilanţul DLG InterMarketing pe final de an

Bancul zilei

Arborele

Arborele
Clienta: - Îmi place căţelul acesta şi aş vrea să-l cumpăr. Dar, spuneţi-mi, are pedigree? Detalii