Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

DE SEZON: CÂNTĂRIREA RAPIȚEI. Când se face, cum și de ce?

Publicat: 15 decembrie 2023 - 13:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Odată cu creșterea prețurilor azotului, calcularea cât mai atentă a dozei de îngrășământ de adăugat în primăvară la cultura de rapiță devine cu atât mai necesară. 

rapita peste iarna_b
Este esențial să se estimeze mai întâi cantitatea de azot absorbită de plante la începutul ciclului. Una dintre metode este evaluarea biomasei, înainte și după iernare.

Cum se procedează

Când vegetația se reia primăvara, este timpul să se efectueze bilanțul de azot pentru rapiță. Unul dintre parametrii de luat în considerare este cantitatea de azot stocată în organele aeriene ale plantelor în timpul verii și toamnei.

Obiectivul este de a ajusta doza totală de îngrășământ la nevoile culturii pentru a evita orice cheltuială inutilă în ceea ce privește costurile de fertilizare.

Când trebuie cântărită rapița?

Ideal este efectuarea a două cântăriri: la sfârșitul iernii și la începutul sezonului, mai ales în cazul înghețurilor de iarnă. De fapt, aceste fenomene climatice pot determina căderea frunzelor verzi de rapiță și pot reduce semnificativ nivelul estimărilor. 

A SE REȚINE! 

Este necesar luarea în considerare toate frunzele căzute la sol, reprezentând jumătate din cantitatea de azot, deoarece azotul pe care îl conțin va fi folosit în continuare primăvara.

În regiunile mai puțin expuse la îngheț, o singură probă poate fi suficientă, pentru a fi plasată la sfârșitul iernii, chiar înainte de reluarea vegetației.  

Estimarea biomasei de rapiță în 6 pași? 

  1. Vizitarea parcelei, evitând limitele, permite identificarea unei zone omogene; 
  2. Alegerea între două și patru locații de 1 m² fiecare (mai ales dacă cultura este eterogenă); 
  3. Dacă distanța dintre rânduri este mai mică de 30 cm, se așează un cadru de 1 metru pătrat în diagonală;
  4. Dacă este mai mare, este mai bine ca proba să fie luată pe un metru liniar de două rânduri învecinate.
  5. În interiorul fiecărei rame, plantele de rapiță trebuie tăiate la nivelul solului la guler, de preferință când vegetația este lipsită de ploaie sau chiar rouă. În prezența apei, se scutură plantele cât mai mult posibil și se curăța prin îndepărtarea bulgărilor de pământ rezidual și a resturilor vegetale;
  6. Cântărirea propriu-zisă.

Pentru a estima cantitatea de azot absorbită de plante, la greutatea obținută, exprimată în kg/m², trebuie aplicat un coeficient multiplicator: 50 la începutul iernii, 65 la sfârșit. În parcelele în care au fost două cântăriri în timpul campaniei, trebuie luată media. 

Pentru același obiectiv de producție, o rapiță „mare” va fi absorbit mai mult azot decât o rapiță „mică”, rezultând o doză mai mică de azot.

Agricultorii francezi utilizează rigla de azot de rapiță oferită de Institutul Terres Inovia pentru cercetarea culturilor oleaginoase și proteaginoase care permite introducerea măsurătorilor de cântărire, precum și toți ceilalți parametri necesari pentru calcularea dozei totale.

 Alte metode de estimare a biomasei vizează tehnologii moderne: aplicațiile pentru smartphone, imaginile satelitare sau utilizarea dronelor...  

Sursa: Terre-net.fr

Vizualizat: 622 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

”Cel mai important lucru la încărcătoarele Weidemann, în comparație cu alte utilaje similare, este articulația oscilantă a utilajului, care permite circulația acestuia pe teren accidentat. Datorită articulației oscilante, corpul utilajului se balansează, dar utilajul nu se înclină”, explică Ioan Bucilă.

”Principalul operator al încărcătoarelor Weidemann este tatăl meu, care, deși nu are studii de mecanică agricolă și nici nu are permis de conducere, la 65 de ani a început să lucreze pe încărcător și acum e profesionist în operarea lor. Cel mai mult mă ajută că tata poate să facă anumite lucrări și fără ca eu să fiu prezent în fermă sau să fie nevoie de un operator specializat. Weidemann sunt încărcătoare foarte manevrabile, oricine poate să lucreze foarte ușor pe ele”, adaugă fermierul din Șieuț.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii