Odată cu creșterea prețurilor azotului, calcularea cât mai atentă a dozei de îngrășământ de adăugat în primăvară la cultura de rapiță devine cu atât mai necesară.
Este esențial să se estimeze mai întâi cantitatea de azot absorbită de plante la începutul ciclului. Una dintre metode este evaluarea biomasei, înainte și după iernare.
Când vegetația se reia primăvara, este timpul să se efectueze bilanțul de azot pentru rapiță. Unul dintre parametrii de luat în considerare este cantitatea de azot stocată în organele aeriene ale plantelor în timpul verii și toamnei.
Obiectivul este de a ajusta doza totală de îngrășământ la nevoile culturii pentru a evita orice cheltuială inutilă în ceea ce privește costurile de fertilizare.
Ideal este efectuarea a două cântăriri: la sfârșitul iernii și la începutul sezonului, mai ales în cazul înghețurilor de iarnă. De fapt, aceste fenomene climatice pot determina căderea frunzelor verzi de rapiță și pot reduce semnificativ nivelul estimărilor.
Este necesar luarea în considerare toate frunzele căzute la sol, reprezentând jumătate din cantitatea de azot, deoarece azotul pe care îl conțin va fi folosit în continuare primăvara.
În regiunile mai puțin expuse la îngheț, o singură probă poate fi suficientă, pentru a fi plasată la sfârșitul iernii, chiar înainte de reluarea vegetației.
Pentru a estima cantitatea de azot absorbită de plante, la greutatea obținută, exprimată în kg/m², trebuie aplicat un coeficient multiplicator: 50 la începutul iernii, 65 la sfârșit. În parcelele în care au fost două cântăriri în timpul campaniei, trebuie luată media.
Pentru același obiectiv de producție, o rapiță „mare” va fi absorbit mai mult azot decât o rapiță „mică”, rezultând o doză mai mică de azot.
Agricultorii francezi utilizează rigla de azot de rapiță oferită de Institutul Terres Inovia pentru cercetarea culturilor oleaginoase și proteaginoase care permite introducerea măsurătorilor de cântărire, precum și toți ceilalți parametri necesari pentru calcularea dozei totale.
Alte metode de estimare a biomasei vizează tehnologii moderne: aplicațiile pentru smartphone, imaginile satelitare sau utilizarea dronelor...
Sursa: Terre-net.fr