Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

DAȚI SUBVENȚIILE APIA ÎNAPOI CU DOBÂNDĂ!

Publicat: 01 mai 2019 - 07:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PLĂȚI APIA NECUVENITE! Fermierii români care au încasat subvențiile se pot trezi în situație de a le da înapoi la APIA dacă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) constată că a fost o plată necuvenită. APIA poate percepe dobândă la subvențiile recuperate de la fermieri.

DEPISTAREA ŞI RECUPERAREA SUMELOR NECUVENITE

Art. 7 (Recuperarea plăţilor necuvenite) din Regulamentul (UE) nr. 809/2014 prevede:
„(1) În cazul efectuării unei plăţi necuvenite, beneficiarul rambursează suma respectivă împreună cu dobânda aferentă acesteia, dacă este cazul, calculată în conformitate cu alineatul (2).

(2) Dobânzile se calculează pentru perioada cuprinsă între termenul limită de plată pentru beneficiar, termen care este indicat în ordinul de recuperare şi care nu poate depăşi 60 de zile, şi data rambursării sau a deducerii.
Rata dobânzii aplicabile se calculează în conformitate cu dreptul naţional, dar nu poate fi mai mică decât rata dobânzii aplicabile prevăzută de dispoziţiile naţionale pentru recuperarea sumelor necuvenite.

(3) Obligaţia de rambursare menţionată la alineatul (1) nu se aplică dacă plata a fost efectuată ca urmare a unei erori a autorităţii competente sau a unei alte autorităţi şi dacă eroarea nu ar fi putut fi depistată în mod rezonabil de beneficiar.

Totuşi, în cazul în care eroarea este legată de date faptice pertinente pentru calculul plăţii în cauză, primul paragraf se aplică numai dacă decizia de recuperare nu a fost comunicată în termen de 12 luni de la efectuarea plăţii.”

Recuperarea sumelor se realizează şi în baza:

- art. 63, alin. 1, 3 din Regulamentul CE nr. 1306/2013:
,,Dacă se constată că un beneficiar nu îndeplineşte criteriile de eligibilitate sau nu respectă angajamentele sau alte obligaţii legate de condiţiile pentru acordarea ajutorului sau sprijinului prevăzute de legislaţia agricolă sectorială, plata aferentă ajutorului nu se efectuează sau acesta se retrage în întregime sau parţial şi, după caz, drepturile la plată aferente menţionate la art 21 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 nu se alocă, sau se retrag.

Cuantumurile, inclusiv dobânzile aferente şi drepturile la plată vizate de retragerea menţionată la alin (1) şi de sancţiunile menţionate la alin. (2) se recuperează”.

- art. 35 alin. 4 din Regulamentul CE nr. 640/2014:
,,(1) Sprijinul solicitat se refuză sau se retrage în întregime dacă nu sunt îndeplinite criteriile de eligibilitate.

(2) Sprijinul solicitat se refuză sau se retrage în întregime sau parţial dacă nu sunt îndeplinite următoarele angajamente sau alte obligaţii:
a) angajamentele stabilite în programul de dezvoltare rurală

(3) Când decide proporţia în care refuză sau retrage sprijinul în urma neîndeplinirii angajamentelor sau a altor obligaţii menţionate la alin. (2), statul membru ţine seama de gravitatea, amploarea, durata şi repetarea neconformităţii legate de condiţiile pentru sprijin menţionate la alin (2).

(4) În cazul angajamentelor sau plăţilor multianuale, retragerile bazate pe criteriile menţionate la alin. (3) se aplică şi cuantumurilor deja plătite în anii anteriori pentru aceeaşi operaţiune.

(5) În cazul în care evaluarea de ansamblu bazată pe criteriile menţionate la alialin. (3) duce la constatarea unei neconformităţi grave, sprijinul nu se plăteşte sau se retrage în întregime. Totodată, beneficiarul este exclus de la aceeaşi măsură sau de la acelaşi tip de operaţiune pentru anul calendaristic în care se face constatarea şi pentru anul calendaristic următor.

(6) În cazul în care se stabileşte că beneficiarul a furnizat dovezi false pentru a primi sprijinul sau nu a furnizat informaţiile necesare din motive de neglijenţă, sprijinul se refuză sau se retrage în întregime. Totodată, beneficiarul este exclus de la aceeaşi măsură sau de la acelaşi tip de operaţiune pentru anul calendaristic în care se face constatarea şi pentru anul calendaristic următor”.

Sursa: APIA

Vizualizat: 4043 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019

În standul producătorul suedez de la Agritechnica 2019 au fost prezentate o serie de noutăţi: semănătoarea de precizie şi de mare viteză - Temp L, grapa pentru pregătirea patului germinativ - NZ Extreme 1425 cu o lăţime de lucru de 14,25m şi sistem inovativ - Tempo WideLining - care oferă posibilitatea realizării de cărări tehnologice păstrând densitatea (plante/ha) şi care este destinat fermierilor care distribuie dejecţii lichide în culturile de porumb siloz.

#agroinfo, #vaderstad

Interviu cu Sorin Radu - reprezentant Väderstad România;

Reporter: Gheorghe Ghişe

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019 Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Bancul zilei

După 25 de ani

După 25 de ani
Două colege de liceu se reîntâlnesc după 25 de ani: Detalii