Ministrul Agriculturii participă alături de reprezentanții Băncii Mondiale și de foștii comisari europeni pe Agricultură, Dacian Cioloș și Franz Fischler, la o conferință despre viziunea pe termen mediu și lung asupra transformării agriculturii românești.
Evenimentul este în plină desfășurare la hotelul Radisson Blue din București și este moderat de Elisabetta Capannelli, manager pentru România, Banca Mondială. Intervențiile ministrului Agriculturii sunt făcute pe parcursul întregii conferințe. Primul discurs al șefului Agriculturii românești a vizat implementarea noii Politici Agrare Comune, modul în care sunt derulate Pilonul 1 și Pilonul 2.
Am vrea să se implice fermierii în implementarea Politicii Agrare Comune, atât pe Pilonul 1 cât și pe Pilonul 2. Fermierii români ar trebui să facă eforturi să acceseze fondurile europene. Administrația agricolă a gestionat peste 14 miliarde de euro în perioada 2007-2013 și va gestiona alte 21,5 miliarde de euro în perioada 2014-2020. Îmi amintesc ce mi-a spus comisarul Fischler: Comisia Europenă îți dă, dar nu-ți bagă în traistă. Am făcut tot posibilul să țin seama de acest principiu când a venit vorba de absorbția de fonduri europene, spune ministrul Daniel Constantin.
Șeful Agriculturii românești este de părere că direcționarea eficientă a acestor resurse depinde în mod esențial de existența unei viziuni clare și a unor obiective strategice asumate de întreg spectrul socio-politic. Pe termen mediu și lung, România va avea în vedere maximizarea potențialului competitiv al sectorului agro-alimentar, în special prin consolidarea relațiilor cu partenerii din afara UE, îmbunătățirea rezistenței la schimbările climatice, în special prin reformarea sistemului național de irigații și îmbunătățirea condițiilor de viață în zonele rurale.
Holger Kray, economist principal la Banca Mondială, a făcut o prezentare interesantă despre provocările de mâine. El a menționat că populația va crește de la 7 miliarde de oameni, câți au fost în 2012, până la 9 miliarde, în 2050. În acest context, producția de alimente va crește cu 35%, spun datele FAO, iar cu 40% va crește consumul. De asemenea, se așteaptă ca veniturile pentru fermierii mici din țările sărace să crească cu 45%. Se urmărește și o îmbunătățire a stării de sănătate a populației, un număr mai mic de persoane subnutrite sau persoane care suferă de obezitate.
Franz Fischler, comisar european pentru Agricultură în perioada 1995-2004, a vorbit despre agricultura ca business riscant și sustenabilitatea economică a agriculturii într-o lume din ce în ce mai volatilă.
Dacian Cioloș, comisar european pentru Agricultură în perioada 2010-2014, a insistat asupra agriculturii ca mod de viață. De felul în care alegem să ne alimentăm, să protejăm natura, să gestionăm resursele naturale ține modul nostru de viață și calitatea vieții în general.