SUBVENȚII APIA 2017! Toți fermierii din România și-au primit la timp subvențiile în acest an, pentru prima dată, valoarea totală a plăților fiind de 2,765 miliarde de euro, a declarat, marți, ministrul agriculturii, Petre Daea, la bilanțul susținut în fața Comisiilor reunite de Agricultură din Parlament.
Primul obiectiv pe care l-am avut în programul de guvernare privind agricultura și pe care l-am prezentat la începutul anului, cu ocazia audierilor în comisie, a fost, este și va rămâne acordarea în timp util a subvențiilor. Suma totală este de 2,765 miliarde euro, care au fost acordați fermierilor, sume care au venit pe cele trei canale de subvenționare: din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă — n.r.) — 1,681 de miliarde, din FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Regională — n.r.) — 508 milioane de euro, din bugetul național — 297 milioane de euro și alte măsuri de piață și comerț exterior — 276,3 milioane de euro. A fost pentru prima dată când s-au dat subvențiile la timp tuturor fermierilor, a afirmat Daea.
El a explicat că acest lucru a fost posibil datorită ordinului pe care l-a dat la începutul lunii februarie, potrivit căruia toți fermierii au fost nevoiți să depună cererile în perioada 1 martie — 15 mai.
Până pe data de 15 mai, în România în acest an s-au depus toate cererile. Nu am avut un fermier care să rămână în afara evidenței. Mai mult, au fost depuse și cereri care au mărit suprafața cu drept de subvenție cu 214.000 de hectare. De la 1 iunie la 1 iulie s-a instituit prin ordin obligativitatea de a face controlul administrativ, de a stabilit eșantioanele și a transmite la județe eșantioanele respective. Aceasta pentru a da posibilitatea ca executarea controlului pe teren să se facă de la 1 iulie la 1 octombrie, a adăugat ministrul.
Potrivit acestuia, spre comparație, controlul aferent anilor trecuți se făcea mult mai târziu, în timpul iernii.
Cu ani de zile în urmă — cel ce vă vorbește vă dă cifre exacte — acest control se făcea iarna. 8.174 de fermieri erau în control pe data de 28 ianuarie 2017, cu zăpada la brâu, căutându-se grâul care a fost recoltat în luna iulie și pe suprafețele respective au fost înființate alte culturi. Anacronic, greu de explicat din punct de vedere agronomic, imposibil de a pune ordine în sistem. Motiv pentru care, astăzi, când vorbim, avem posibilitatea să vă informăm că am început plata ca avans de 70% din dreptul cuvenit ca unitate de suprafață, s-a început pe data de 16 octombrie la minutul 1, având posibilitatea, pentru că lucrurile erau clarificate prin controale, prin depunerea la timp a cererilor, erau clarificate prin inserarea rapoartelor de control, a susținut ministrul agriculturii.
Ministrul agriculturii a mai spus că termenul limită de plată a avansului din subvențiile APIA este 30 noiembrie 2017, urmând ca plata regulară să înceapă la 1 decembrie.
Avem banii alocați în buget și avem sumele necesare pentru a face acest lucru, a completat Daea.