Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

DAEA despre PLĂȚILE FĂCUTE CĂTRE FERMIERI!

Publicat: 25 iulie 2019 - 13:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CÂT S-A PLĂTIT? Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petru Daea, a răspuns miercuri, 24 iulie, interpelării pe care a formulat-o deputatul PSD Cluj Cristina Burciu, pe tema efectuării plăţilor aferente proiectelor din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, PNDR 2020. Șeful de la Agricultură a fost întrebat de parlamentar despre plățile făcute în județul Cluj, dar în răspunsul lui Petre Daea sunt informații despre plățile făcute către fermieri la nivel național.

Ministrul agriculturii a precizat că, în luna mai 2019, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a autorizat la plată proiecte în valoare de 59,09 milioane euro, sumă care a ajuns în conturile beneficiarilor în proporţie de 72%, urmând ca diferenţa să fie virată către aceştia în perioada imediat următoare.

Referitor la viitoarele investiţii ce vor fi realizate prin PNDR, responsabilul agriculturii a afirmat că din alocarea totală de 9,4 miliarde de euro destinată României prin FEADR (Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală), măsurile care vizează investiţiile în mediul rural au o alocare de 5,9 miliarde de euro.

Din această sumă, AFIR a încheiat contracte cu beneficiarii pentru 4,5 miliarde euro, din care, s-au plătit până la acest moment circa 2,5 miliarde euro. Pentru restul sumei contractate, proiectele sunt încă în derulare, urmând ca AFIR să efectueze plăţile în conformitate cu procedurile şi prevederile legale în vigoare, după finalizarea efectivă a investiţiilor.

În ceea ce priveşte investiţiile preconizate a fi plătite, acestea privesc în special Măsura 4 „Investiţii în active fizice” - măsuri pentru investiţii în exploataţii le agricole şi pomicole, procesarea produselor agricole şi pomicole, dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii agricole şi fizice (irigaţii, infrastructură de acces agricolă şi silvică).

De asemenea, o mare parte dintre contractele încheiate vizează proiecte de investiţii în modernizarea infrastructurii de bază (apă uzată, infrastructură rutieră şi infrastructură educaţională, precum şi investiţii asociate cu modernizarea patrimoniului), prin Măsura 7 – „Servicii de bază şi reînnoirea satelor în zonele rurale”. Totodată, investiţiile în infrastructura agricolă sunt posibile prin accesarea Submăsurii 4.3 „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice” din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020”, a arătat ministrul agriculturii.
În ceea ce priveşte întrebarea deputatului Cristina Burciu despre stadiul lucrărilor pentru infrastructura agricolă şi pentru infrastructura rutieră din mediul rural, atât la nivel naţional, cât şi în judeţul Cluj, Petre Daea a răspuns că pentru actuala perioadă de programare la nivelul AFIR au fost contractate un număr de 343 proiecte destinate infrastructurii agricole, din care: 84 proiecte pentru drumuri agricole, 67 proiecte pentru drumuri forestiere şi 192 proiecte pentru irigaţii.

Dintre acestea, 14 proiecte au fost finalizate, diferenţa fiind în curs de execuţie, în conformitate cu etapele de implementare din proiectele tehnice.

Investiţiile în infrastructura rutieră pot fi accesate prin Submăsura 7.2 „Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică” din PNDR 2014-2020. Prin această submăsură, la nivel naţional, au fost contractate un număr de 1141 proiecte, din care 506 sunt destinate infrastructurii rutiere.Referitor la stadiul lucrărilor pentru infrastructura agricolă si rutieră, facem precizarea că termenul mediu de execuţie pentru aceste tipuri de proiecte, este între 2-4 ani de la încheierea contractului, iar primele contracte au fost încheiate începând cu anul 2016,  i-a răspuns ministrul agriculturii  Cristinei Burciu.

Vizualizat: 1710 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019

În standul producătorul suedez de la Agritechnica 2019 au fost prezentate o serie de noutăţi: semănătoarea de precizie şi de mare viteză - Temp L, grapa pentru pregătirea patului germinativ - NZ Extreme 1425 cu o lăţime de lucru de 14,25m şi sistem inovativ - Tempo WideLining - care oferă posibilitatea realizării de cărări tehnologice păstrând densitatea (plante/ha) şi care este destinat fermierilor care distribuie dejecţii lichide în culturile de porumb siloz.

#agroinfo, #vaderstad

Interviu cu Sorin Radu - reprezentant Väderstad România;

Reporter: Gheorghe Ghişe

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019 Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Bancul zilei

După 25 de ani

După 25 de ani
Două colege de liceu se reîntâlnesc după 25 de ani: Detalii