Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

DAEA DĂ EXPLICAȚII la BRUXELLES despre ACEASTĂ SUBVENȚIE!

Publicat: 24 mai 2017 - 16:13
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SCRISOARE CĂTRE COMISARUL EUROPEAN PENTRU AGRICULTURĂ. Ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat, marți, la Conferința Națională LAPAR, că i-a scris comisarului european pentru Agricultură, Phil Hogan, ca să-i argumenteze de ce este necesară acordarea unei subvenții pentru crescătorii de porci. Petre Daea se referă la subvenția 10.000 de euro=200 capete de porci grași, un program de ajutor care a stârnit multe controverse. Deși este lege aprobată de Parlamentul României, Bruxelles-ul nu ne-a dat încă undă verde.

Programul "Carne de porc din fermele româneşti" a fost aprobat săptămâna trecută în Parlamentul României. Este lege care așteaptă să fie promulgată de președintele României, Klaus Iohannis, dar subvenția destinată crescătorilor de porci așteaptă și acordul Bruxelles-ului. Ministrul Petre Daea a notificat Comisia Europeană. Ca să fie convingător și România să primească un răspuns pozitiv, șeful de la Agricultură spune că a expediat și o scrisoare cu explicaţii, "de ce este necesar acest program", comisarului european Phil Hogan.

Programul de sprijin pentru carne de porc va ieşi cât de curând. Cel ce vă vorbeşte nu face promisiuni. Eu trebuie să pun în aplicare un program de guvernare şi o fac urmărind minut de minut ce se întâmplă. Actul normativ a ieşit din Parlamentul României cu aprobarea forţelor politice, cu o majoritate care a înţeles rostul acestui program. Acum se află în faza de promulgare, iar cel ce vă vorbeşte a transmis notificarea necesară la Bruxelles şi o scrisoare către comisarul Hogan pentru a ne explica de ce este necesar acest program.

conferinta-lapar-2017-01_bPăi, nu este posibil ca în România, ţara cu cea mai mare suprafaţă de porumb cultivată din UE să aibă ca încărcătură la porumb pe hectar nici doi porci graşi. Ce calcul economic ai putea să faci în momentul în care faci o astfel de încărcătura pe unitatea de suprafaţă la această specie, în condiţiile în care suntem tributari atât în analiza balanţei comerciale pentru că importăm foarte mult, în jur de 50% din consumul intern şi exportăm porumb cu eforturi extraordinare şi la preţuri foarte mici? De aceea conceptul nostru în acest domeniu este zootehnizarea agriculturii ţării româneşti. Altminteri, nu puteţi ajunge unde vă doriţi şi unde ne dorim noi. Motiv pentru care aştept să punem în practică acest act normativ, a spus Daea, în discursul pe care l-a avut în fața fermierilor participanți la Conferinţa Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Șeful de la Agricultură a mai spus, referindu-se la scandalul iscat în jurul fermei de porci deținută de fiul lui Liviu Dragnea, că orice fermier din România, indiferent cum îl cheamă, indiferent ce vârstă are, dacă se încadrează în condiţiile pe care le-am prezentat în actul normativ. Pentru noi este un câştig că fermierii din România se ocupă de această specie şi este atât de necesară pentru piaţă internă. (...) Au scăzut efectivele pentru că nu s-a dat atenţie la zootehnie, la porcine. Această specie nu a avut sprijin şi a prins şi o conjunctură nefavorabilă pe piaţă: se ştie de embargoul cu Rusia, se ştie şi de concurenţa de pe piaţa externă, de faptul că producătorii de suine din alte ţări au sprijin, iar în România nu există.

Astfel, o parte din producătorii de porci au părăsit activitatea, din 357 de fermieri care aveau spaţii zootehnice pe care le îngrijeau şi le populau, acum mai sunt 257. Dacă mai stăm mult şi nu intervenim cu o soluţie în domeniu rămânem şi fără aceste capacităţi de producţie.

Programul "Carne de porc din fermele româneşti" are alocată suma de 446 de milioane de euro, pentru perioada 2017-2020. Din acești bani, crescătorilor de porci li se vor împărți, anul acesta, 86 de milioane de euro.

Vizualizat: 4318 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Zetor la Agromalim 2018

Zetor la Agromalim 2018

Gheorghe Porubszki, reprezentant de vânzări al companiei Zetor Tractor, ne spune care sunt noutăţile cu care producătorul cel de tractoare speră să cucerească piaţa românească...

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Musca asteapta tractorul autonom Dan Herteg, investitii de aproape un milion de euro IPSO prezintă tractorul John Deere 8270 R

Bancul zilei

La restaurant

La restaurant
Chelnerul aleargă la masa unui client: Detalii