Adama
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Daea a verificat irigațiile din Ialomița: Am distrus cu mâna noastră ce am avut foarte bine făcut!

Publicat: 22 iulie 2022 - 09:43
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

În ultimii 30 de ani, ”am distrus cu mâna noastră ce am avut foarte bine făcut”, a spus ministrul Agriculturii, Petre Daea, referindu-se la sistemele de irigații, într-o vizită în Făcăieni, judeţul Ialomiţa, unde a verificat stadiul lucrărilor de investiţii în infrastructura de irigaţii.

"Am vrut să vedeţi două secvenţe importante şi vă mulţumesc că putem să dăm ţării de aici secvenţa care trebuie. Şi o să puneţi întrebarea ce caută ministrul Daea pe aceste canale? Caută ceea ce am pierdut de-a lungul vremii. Uitaţi cum am pierdut de 30 de ani canalele acestea! Am pierdut dalele de pe ele. Anul trecut au fost decolmatate, pentru că aici au fost pline cu pământ. Constructorul a executat lucrarea de decolmatare, dar, pentru că s-au oprit lucrările de investiţii, iată ce vegetaţie este! Acest canal este impracticabil. Am spus-o de fiecare dată şi o repet: am distrus cu mâna noastră ce am avut foarte bine făcut (...) Se pune tot mereu întrebarea că România are canale deschise, unde pierde apa din cauza lipsei de impermeabilitate a canalului. Nu e adevărat. Uitaţi aici proba: canalele au fost impermeabilizate cu folie, au fost puse dalele respective pentru a proteja taluzurile şi, de-a lungul vremii, pe de o parte, am distrus dalele şi s-a dus şi folia de pe ele şi arată cum îl vedeţi acum", le-a explicat Petre Daea jurnaliștilor care l-au însoțit joi, 21 iulie, în localitatea Făcăieni din județul Ialomița.

Potrivit ministrului Agriculturii, anul trecut au fost oprite investiţiile în această zonă timp de patru luni, iar acest lucru se vede pentru că lucrările nu mai pot fi reluate din acelaşi loc şi în aceeaşi stare în care au fost abandonate.

"Anul trecut spuneam că 4 luni s-au oprit investiţiile aici, aşa mi-a spus constructorul, pentru că am făcut vreo doi kilometri cu justificarea faptului că în agricultură nu trebuie să opreşti programele. Iată justificarea faptului că în construcţiile acestea hidroameliorative este o pagubă în condiţiile în care opreşti (lucrările n.r.), nu le mai iei din acelaşi loc. Unde le-a lăsat, acum este vegetaţie, trebuie curăţită vegetaţia, lucru care s-a făcut, trebuie să erbicidăm în aşa fel încât să nu mai crească vegetaţia, să putem curăţa taluzurile, punem folie, realizăm impermeabilizarea. Nu pierdem apă pe aceste canale. Foarte multe păreri sunt îndreptate spre acest mod de lucru: canalele pierd apă şi că nu reuşim să transportăm apa până la punctul de unde trebuie dată plantelor şi că ea se pierde pe parcurs. Nu este aşa", le-a explicat jurnaliştilor şeful MADR.

daea irigatii ialomita_b

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, în vizită pe teren, în localitatea Făcăeni din județul Ialomița. Foto: Facebook MADR

Daea a mai spus că în proiectele făcute la Ministerul Agriculturii şi în cele executate sunt urmărite trei obiective mari, respectiv automatizarea staţiilor de pompare, asigurarea secţiunii de scurgere a canalelor şi impermeabilizarea acestora.

”Primul obiectiv este să echipăm staţiile de pompare cu mijloace moderne de pornire, practic să le automatizăm, să consume puţin curent. Al doilea este acela de a asigura secţiunea de scurgere a canalelor în aşa fel încât apa să se ducă lin spre staţiile de punere sub presiune şi al treilea obiectiv este de a impermeabiliza canalul. Prin aceste lucrări pe care le vedeţi acest lucru se face. Puteţi constata ce s-a făcut de-a lungul vremii - am distrus, dar şi ceea ce facem acum. Ele nu se văd pentru că, după cum aţi văzut, m-aţi pierdut în câmp. De ce m-aţi pierdut în câmp? Canalele nu sunt pe marginea şoselelor. (...) Interesul nostru este să ne ducem la faţa locului să vedem despre ce este vorba, să construim în fiecare zi, iar pentru mine obiectivul de investiţii este obiectivul ţării şi obiectivul statal care este vital pentru agricultură. A se vedea ce înseamnă fără apă culturile şi a se vedea toate întrebările care au sau nu au răspuns. Întrebare: dar de ce este secetă? Pentru că aşa e natura. Dar care sunt rezultatele? Păi nu pot fi decât negative. Cum puteţi să le atenuaţi? Cu eforturi mari. Şi ca să nu ajungem la eforturi mari ale statului trebuie să facem în fiecare zi ce vedeţi dvs. (...) Ştiu ce înseamnă să construieşti, dar nu pricep de ce se distruge", a concluzionat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 18449 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
|
07. 29, 2022. Friday 23:58
Pentru că au exemplu pe cei care te-au pus în funcție. Când voi veți înceta cu furturile atunci se vor îndrepta și ceilalți. Peștele de la cap se impute!
1.
|
07. 23, 2022. Saturday 12:39
Are mare dreptate,deoarece ceausescu a construit infrastructura de irigatii
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Minimum tillage: 8 tone la grâu, peste 5 tone la porumb într-un an secetos

Minimum tillage: 8 tone la grâu, peste 5 tone la porumb într-un an secetos

Minimum tillage: 8 tone la grâu, peste 5 tone la porumb într-un an secetos

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Apel la Poliţie

Apel la Poliţie
- Alo, Poliţia, am călcat un curcan pe DN 70, ce să fac? Detalii