ACORD SEMNAT MARȚI LA MINISTERUL AGRICULTURII! 130 de milioane de euro vor fi la dispoziția fermierilor români, printr-un program derulat prin Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale. Fermierii români vor beneficia de credite cu o dobândă cu 50% mai mică, cu garanții mici, un produs bancar foarte prietenos cu fermierul destinat mai ales investițiilor din ferme, dar și un ajutor pentru exploatațiile care au nevoie de capital. 350 de fermieri români vor beneficia de acest nou instrument financiar, a anunțat marți, ministrul agriculturii, Petre Daea, la semnarea acordului de finanțare cu Fondul European de Investiții (FEI).
Din totalul de 130 de milioane de euro, puse la dispoziția fermierilor, 94 de milioane de euro provin din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) va gestiona acest program de creditare a fermierilor, iar împrumuturile se vor face în lei pentru a proteja fermierii de fluctuațiile cursului de schimb.
Ministerul Agriculturii şi Fondul European de Investiţii au semnat marți, 28 noiembrie 2017, la sediul MADR, primul acord de finanţare, pentru a veni în sprijinul fermierilor români care vor să facă investiții în exploatațiile agricole sau ale căror ferme au nevoie de capital de lucru. România este a cincea țară din Europa care semnează un astfel de acord de finanțare pentru agricultură. Cât de curând, după semnarea acestui acord, vor fi făcute publice, printr-un document, un apel de exprimare a intenției, lista băncilor incluse în programul de creditare a agricultorilor, suma minimă și suma maximă pe care un fermier român o poate împrumuta prin acest program, dobânzile practicate și despre care s-a anunțat deja că vor fi cu 50% mai mici, garanțiile pe care trebuie să le depună un fermier pentru a beneficia de suma maximă. Deci, toate condițiile și termenele de accesare a unui împrumut prin acest program.
Acordul se aşează pe o sumă de 93,8 milioane euro prevăzut în bugetul PNDR, deci cu bani de la UE, într-un mecanism lesnicios pentru fermieri. Cu siguranţă va avea succes, având în vedere două lucruri: pe de-o parte, dorinţa noastră de a ajuta fermierii, deschide posibilitatea de a lua credite atât pentru cofinanţarea Planurilor Naţionale de Dezvoltare Rurală, cât şi pentru deschiderea altor credite în afara PNDR, având în vedere metoda de lucru conform căreia un credit luat are o componentă de 70% fonduri europene, 30% contribuţia băncilor, porţiune care va fi supusă rigorilor bancare de credite şi comisioane, a declarat Petre Daea, la semnarea acordului.
Când fermierii vor lua aceste împrumuturi ne așteptăm să le primească cu o reducere a dobânzii de cel puțin 50%. Am făcut niște teste să vedem cum va reacționa piața din România și ne așteptăm ca mai multe bănci să-și exprime interesul pentru aplicarea în acest program. Deci, dacă vor aplica mai multe bănci, va exista o concurență între aceste bănci și vom selecta acele bănci care vor acorda cele mai multe avantaje fermierilor, adică o valoare adăugată cât mai mare, reducerea costurilor creditelor. Deci, pe lângă reducerea dobânzilor, va fi și un criteriu garanțiile cât mai mici care se vor cere pentru un împrumut. Suntem convinși că această concurență între bănci care va exista va fi în avantajul fermierului și al Ministerului Agriculturii. Ca scop, vrem să finanțăm investiții, dar și capitalul de lucru al fermierilor, a declarat Hubert Cottogni, director în cadrul Fondului European de Investiții.
Ministrul agriculturii a mai spus că 350 de fermieri români, mai ales fermierii tineri, cu exploatații agricole aflate la început de drum, fermele din zona montană vor beneficia de fondurile care vor fi alocate în urma acordului semnat marți cu Fondul European de Investiţii.
Prin programul de creditare vor fi ajutate ferme din zone unde este necesar să facem investiții iminent, cu prioritate pentru fermierii tineri și fermele aflate la început, în așa fel încât acest avantaj creat prin acest instrument să fie facil pentru cei la început de drum, a mai spus Petre Daea.
La semnarea acordului cu FEI au participat Maria Gafo Gomez Zamalloa, şef adjunct de unitate în cadrul Comisiei Europene, DG Agri, Alexandru Potor, secretar de stat MADR și Adrian Chesnoiu, director general AFIR. Negocierile pentru semnarea acestui acord au fost coordonate, timp de câteva luni, de Alexandru Potor, secretar de stat MADR.