În luna noiembrie 2013, regimul termic al aerului se va încadra în limite apropiate de normele climatologice, în aproape toată ţara. În zonele sud-estice, valorile temperaturilor medii ale aerului vor fi peste normalul perioadei, iar în cele nord-vestice şi estice, sub mediile multianuale.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va prezenta valori în general optime desfăşurării fazelor de vegetaţie la culturile de toamnă.
Precipitaţiile lunare prognozate vor înregistra valori peste mediile climatologice în estul, sud-estul şi centrul ţării, iar în restul teritoriului, acestea se vor situa în limite apropiate de mediile climatologice.
Starea solului
La data de 30 noiembrie 2013, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole.
Caracteristici fenologice
Ȋn condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile de vegetaţie la speciile de toamnă se vor desfăşura în general normal, pe aproape întreg teritoriul agricol. Totodată, în zonele depresionare din nordul, centrul şi estul ţării, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor putea fi încetinite, înregistrându-se chiar stagnarea temporară a acestora, în condiţiile scăderii valorilor temice din aer şi sol sub limitele normale ale perioadei. Starea de vegetaţie a culturilor agricole se va prezenta pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv.
Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în epoca optimă vor înregistra fazele de înfrunzire şi înfrăţire în cea mai mare parte a zonelor de cultură, iar la cerealierele semănate tardiv se vor semnala răsărirea şi apariţia frunzei a treia.
Cultura de rapiţă din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării va parcurge predominant faza de dezvoltare a aparatului foliar.
Ȋn majoritatea plantaţiilor pomi-viticole se vor continua fazele de maturare a lemnului/coardelor şi căderea frunzelor, totodată fiind posibilă semnalarea stării de repaus vegetativ.
Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole:
• Finalizarea arăturilor adânci de toamnă;
• Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la speciile de toamnă;
• Ȋncorporarea gunoiului de grajd în câmp şi fertilizarea cu îngrăşăminte minerale complexe pe bază de fosfor şi potasiu;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole.