Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Cum să evitaţi suprapunerile de terenuri din cererea unică?

Publicat: 10 martie 2016 - 21:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În 2015, din 165.000 de parcele solicitate la plată, am avut 20.000 de erori, spune Florin Faur, director general al APIA Timiș. Toate aceste erori îi costă scump pe unii fermieri. Ce soluţie a găsit APIA ca să evite suprapunerile de terenuri din cererea unică de plată?

La depunerea cererii unice de plată la APIA, fermierii vor putea vedea vecinii ale căror parcele se suprapun cu ale lor. A fost iniţiativa noastră, a celor din județul Timiş, dar se aplică în toată ţara. Am creat această posibilitate, ca atunci când depuneți cererea să puteți vedea care din vecini au „încălecat” parcela dumneavoastră din cererea de plată, le-a spus Florin Faur fermierilor din judeţul Timiş.

Mai exact, pe harta din IPA Online în care fermierul îşi identifică parcela pe hartă, zonele suprapuse, adică desenate deja de un alt fermier, vor apărea cu culoarea roşie şi va fi afişat numele, prenumele şi localitatea fermierului care le-a trasat deja pe harta APIA. Odată ce fermierul şi-a digitizat suprafaţa pentru care vrea suvbvenţia, informaţia este reţinută în sistem, chiar dacă fermierul nu a depus încă cererea de plată la APIA.

Dacă îşi digitizează de acasă parcela, fermierii pot vedea înainte de a ajunge la APIA care sunt vecinii de parcelă cu care s-au suprapus. Dacă se suprapune o suprafaţă, fermierul va vedea direct numele şi prenumele vecinului şi poate intra în dialog cu acesta pentru a clarifica problema, înainte de a veni la APIA să depună cererea, explică şeful APIA Timiş.

Tot ca să evite erorile din cererea unică de plată, APIA le recomandă fermierilor care au deja un GPS, să îl utilizeze la digitizarea parcelelor pentru care solicită subvenţia pe suprafaţă. Aceasta este însă o recomandare, nu o obligaţie, subliniază şeful APIA Timiş: Fermierii care au bani pot să își descarce în IPA online datele de pe GPS. Nu este o condiție de finanțare, ci o recomandare. Vă ajută să vă depuneţi corect parcelele.

În anul 2016, s-a scos din legislație şi ideea de identificare fără echivoc cu marja de eroare de 0,75 de metri, a adăugat Florin Faur.

În plus, fermierii au din acest an 35 de zile „de grație” după termenul limită de depunere a cererii unice în care îşi vor putea modifica cererea de plată fără a fi penalizaţi.

Vizualizat: 7051 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

SoilXplorer, sistem autonom de măsurare a conductivităţii solului

SoilXplorer, sistem autonom de măsurare a conductivităţii solului

SoilXplorer este un sistem inovator care permite fermierilor să exploreze şi să descopere întregul potenţial al solurilor lor. Sistemul conţine un senzor care, paradoxal, nu ia contact cu solul, dar care, prin electromagnetism, măsoară conductivitatea solului la patru adâncimi diferite: 0-25cm, 15-60cm, 55-95cm, 85-115cm.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains Trelleborg ţine pasul cu noile provocări din agricultură T6 cu Dynamic Command

Bancul zilei

Agronomul

Agronomul
Într-un troleibuz. Ultima staţie. Detalii