În 2015, din 165.000 de parcele solicitate la plată, am avut 20.000 de erori, spune Florin Faur, director general al APIA Timiș. Toate aceste erori îi costă scump pe unii fermieri. Ce soluţie a găsit APIA ca să evite suprapunerile de terenuri din cererea unică de plată?
La depunerea cererii unice de plată la APIA, fermierii vor putea vedea vecinii ale căror parcele se suprapun cu ale lor. A fost iniţiativa noastră, a celor din județul Timiş, dar se aplică în toată ţara. Am creat această posibilitate, ca atunci când depuneți cererea să puteți vedea care din vecini au „încălecat” parcela dumneavoastră din cererea de plată, le-a spus Florin Faur fermierilor din judeţul Timiş.
Mai exact, pe harta din IPA Online în care fermierul îşi identifică parcela pe hartă, zonele suprapuse, adică desenate deja de un alt fermier, vor apărea cu culoarea roşie şi va fi afişat numele, prenumele şi localitatea fermierului care le-a trasat deja pe harta APIA. Odată ce fermierul şi-a digitizat suprafaţa pentru care vrea suvbvenţia, informaţia este reţinută în sistem, chiar dacă fermierul nu a depus încă cererea de plată la APIA.
Dacă îşi digitizează de acasă parcela, fermierii pot vedea înainte de a ajunge la APIA care sunt vecinii de parcelă cu care s-au suprapus. Dacă se suprapune o suprafaţă, fermierul va vedea direct numele şi prenumele vecinului şi poate intra în dialog cu acesta pentru a clarifica problema, înainte de a veni la APIA să depună cererea, explică şeful APIA Timiş.
Tot ca să evite erorile din cererea unică de plată, APIA le recomandă fermierilor care au deja un GPS, să îl utilizeze la digitizarea parcelelor pentru care solicită subvenţia pe suprafaţă. Aceasta este însă o recomandare, nu o obligaţie, subliniază şeful APIA Timiş: Fermierii care au bani pot să își descarce în IPA online datele de pe GPS. Nu este o condiție de finanțare, ci o recomandare. Vă ajută să vă depuneţi corect parcelele.
În anul 2016, s-a scos din legislație şi ideea de identificare fără echivoc cu marja de eroare de 0,75 de metri, a adăugat Florin Faur.
În plus, fermierii au din acest an 35 de zile „de grație” după termenul limită de depunere a cererii unice în care îşi vor putea modifica cererea de plată fără a fi penalizaţi.