Adama
Vinasa Rompak

Cum obţinem recolte bogate cantitativ, dar şi calitativ?

Publicat: 04 mai 2015 - 10:51
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În momentul în care decidem să înfiinţăm o cultură, trebuie să ştim, în primul rând, care a fost planta premergătoare pe sola vizată pentru însămânţare.

Pregătirea patului germinativ
În funcţie de rotaţie, trebuie să acordăm atenţie pregătirii terenului, care diferă de la o cultură la alta în funcţie de tipul de sămânţă (ca dimensiune - mai mare sau mai mică), pe care intenţionăm să o însămânţăm, potrivit rotaţiei.

Tratamentul seminţei
După ce am pregătit foarte bine terenul, executând, după caz, arătura, discuirea, scarificarea etc., încă din prima fază trebuie să protejăm seminţele împotriva agenţilor patogeni, cu ajutorul fungicidelor. Aceste tratamente ajută la înlăturarea pericolului manifestării, mai târziu, a unor boli cu trasmitere prin sămânţă, care, în momentul recoltării, pot deprecia semnificativ calitatea recoltei. Spre exemplu, în cazul cerealelor este nevoie de un tratament al seminţelor împotriva mălurei (Tilletia spp.) şi a tăciunelui (Ustilago nuda), boli pe care, dacă fermierii le întâmpină la recoltare, riscă să le fie refuzată marfa de către achizitori.

Semănat şi fertilizare
Pentru ca aceste seminţe să poată germina, ele trebuie introduse la o adâncime optimă în sol, în funcţie de mărimea acestora, care să le permită o răsărire uniformă. Pentru a forţa puţin dezvoltarea în primă fază, plantele, pe lângă hrana din sol, trebuie ajutate cu o cantitate suplimentară de îngrăşăminte complexe, aplicate fie la pregătirea terenului, fie odată cu semănatul.

Tratamente fitosanitare
Odată răsărite, pentru a se dezvolta rapid şi pentru a se bucura singure de hrana şi de apa din sol, plantele au nevoie de protecţie. Pentru a le-o asigura, putem administra un erbicid preemergent în funcţie de cultura pe care o înfiinţăm, înainte sau imediat după ce am executat lucrarea de semănat.
Raportat la tipul de cultură, în perioada de vegetaţie, pentru a spori calitatea plantelor ce vor genera seminţe, putem interveni cu fungicide, insecticide, biostimulatori de creştere, îngrăşăminte foliare, adjuvanţi (care să permită plantelor să asimileze mult mai rapid substanţele active) şi îngrăşăminte pe bază de azot, care să le dezvolte aparatul foliar, pentru a avea o fotosinteză cât mai intensă.
Aceste tratamente, în funcţie de gama de produse utilizate, se vor aplica fie preventiv, fie curativ sau eradicativ. Spre exemplu, tratamentele cu fungicide vor menţine planta liberă de agenţi patogeni, ceea ce va diminua riscul apariţiei unor seminţe slab calitative în momentul recoltării.
Regimul pluviometric are rolul lui, însă nu îl putem controla atâta timp cât nu putem iriga, din diferite motive.
În cazul culturilor de cereale, pentru ca în momentul recoltării să avem seminţe bogate în proteină, trebuie să intervenim cu azot în perioada de vegetaţie. Conform producătorilor de îngrăşăminte, cantitatea de azot are un rol deosebit de important în ceea ce priveşte cantitatea de proteină rezultată.

Insecticidele trebuie utilizate în momentul în care este depăşit pragul economic de dăunare al dăunătorilor specifici culturii înfiinţate. În funcţie de frecvenţă şi intensitate, producătorii de pesticide recomandă insecticide de contact sau sistemice. În cazul culturilor melifere, trebuie luate în calcul, la înflorit, doar insecticidele care nu lezează polenizatorii.
Erbicidele utilizate postemergent trebuie alese cu atenţie, în funcţie de gradul de îmburuienare şi de tipul de buruieni întâlnite pe terenul cultivat.
Îngrăşămintele foliare sunt folosite deoarece plantele asimilează astfel mai rapid elementele nutritive de care au nevoie. Totodată, acestea diminuează efectul de stres produs plantelor la aplicarea unui mix de substanţe active, care poate fi agresiv cu plantele.

Recoltare
Pentru a nu avea pierderi majore de recoltă trebuie să ţinem seama de umiditatea la care vom recolta. Este cunoscut faptul că astfel putem evita spărtura (în cazul recoltării la o umiditate mică) sau scuturarea.
În afară de umiditate, la recoltare trebuie să avem grijă şi la corpurile străine, care nu trebuie să depăşească un anumit procent din cantitatea totală recoltată, în funcţie de tipul de cultură. Pentru aceasta, se intervine la reglajul corect al combinelor, la curăţarea maşinilor de transport şi a spaţiilor de depozitare în care marfa ajunge înainte de a fi predată achizitorilor.
În cazul în care la momentul recoltării apar ploile, acestea pot influenţa negativ atât cantitatea cât şi calitatea seminţelor. Dacă plantele sunt ajunse la maturitatea fizică, e posibil ca în urma ploilor abundente să se instaleze ciupercile saprofite, care pot deprecia calitatea seminţelor şi, implicit, cantitatea acestora.
În concluzie, trebuie să urmărim cu atenţie plantele de cultură şi să ne asigurăm că toate verigile tehnologice sunt respectate. Doar aşa putem preconiza că, la finalul campaniilor agricole, având şi condiţiile meteorologice de partea noastră, vom putea avea rezultate bune, adică recolte bogate cantitativ şi calitativ!

logo-Prutul-plus-slogan_b

Prutul este unul dintre principalii distribuitori de inputuri şi motorină pentru agricultură, precum şi un important achizitor direct de cereale şi oleaginoase prin echipa sa comercială distribuită la nivel naţional. Compania procesează în fabrica proprie de ulei de la Galaţi floarea soarelui, rapiţă şi soia, fiind unul dintre cei mai mari producători de ulei vegetal din România. De asemenea, compania Prutul deţine o reţea proprie de depozitare de 22 silozuri şi baze, cu o capacitate totală de depozitare de 430 de mii de tone. 

Bogdan PINTILIE
Manager Departament Tehnic
Prutul SA

Articol publicat in Ferma 7(146) din 15-30 aprilie 2015

Vizualizat: 1024 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii