Vietnam ar putea deveni prima ţară din Asia care adoptă la scară mare culturile modificate genetic.
Anunţul a fost făcut public de către adjunctul ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Bui Ba Bong, cu ocazia unei conferinţe desfăşurate săptămâna trecută la Hanoi. Potrivit acestuia, plantele modificate genetic ar putea să reziste mai bine condiţiilor meteorologice dure cauzate de schimbările climatice.
„Răspândirea largă a culturilor modificate genetic oferă avantaje, dar prezintă şi provocări, în special în Vietnam, unde acestea au fost recent introduse”, a declarat oficialul, făcând referire la un soi de porumb transgenic cultivat în provincia Vinh Phuc, care şi-a câştigat deja popularitatea printre fermieri. Randamentul recoltei a crescut cu 30-40 la sută faţă de porumbul tradiţional, cultivat în aceleaşi condiţii.
„De asemenea, calitatea porumbului modificat genetic este mai bună şi, în plus, s-au redus în mod dramatic atacurile de dăunători”, susţin autorităţile de la Hanoi. Pe lângă acest soi de porumb, în Vietnam se mai cultivă alte câteva plante modificate genetic, inclusiv o varietate de orez bogată în vitamine şi fasole rezistentă la secetă.
Pe de altă parte, spun oficialii, fermierii vor avea şi ei de câştigat de pe urma porumbului transgenic, deoarece nu vor mai cheltui atât de mult pe pesticide. Conform statisticilor, agricultorii vietnamezi plătesc anual pe pesticide în jur de 97 dolari pentru fiecare hectar. Numai în provincia Vinh Phuc, pe cele 20.000 hectare, s-ar economisi 1,94 milioane de dolari.
Vietnam cheltuieşte anual, în medie, aproape 3 miliarde dolari pentru importul de porumb, fasole şi unele cereale modificate genetic. Prin urmare, hrana animalelor este de obicei mai scumpă cu 10-15 procente faţă de ţările învecinate, Thailanda şi China.
Cererea internă anuală de cereale este estimată să ajungă la 50 milioane de tone până în 2020 şi 80 milioane de tone până în 2050, în timp ce suprafaţa terenurilor agricole este în scădere, iar randamentul culturile tradiţionale este aproape de nivelul maxim.