Pe timpul iernii, activităţile agricole în câmp sunt mai puţine. Dintre acestea, prioritare sunt verificarea stării culturilor de toamnă, continuarea executării arăturilor adânci pentru culturile de primăvară şi încorporarea sub brazdă a gunoiului de grajd, a îngrăşămintelor cu fosfor şi cu potasiu, iar în zona colinară, a amendamentelor cu calciu.
În fermă, se urmăreşte permanent starea fitosanitară a produselor depozitate şi se fac lucrări de întreţinere şi reparaţii la maşinile agricole din dotare.
Specialiştii susţin că pentru a avea sub control culturile de toamnă, agricultorii trebuie să determine corect rezistenţa la iernare a soiurilor pe care le cultivă şi să obţină anticipat informaţii asupra evoluţiei viitoare a culturilor, odată cu venirea iernii se fac determinări privind: numărul de plante/mp, numărul de fire/mp, gradul de înfrăţire şi adâncimea nodului de înfrăţire. Determinările referitoare la numărul de plante şi la numărul de fire/mp se fac cu ajutorul ramei metrice, într-un număr de puncte mai mare sau mai mic, în funcţie de uniformitatea lanului, după care se face media citirilor. Prin împărţirea numărului de fire la numărul de plante se obţine gradul de înfrăţire.
Adâncimea nodului de înfrăţire se măsoară cu o riglă gradată, după ce a fost înlăturat pământul până la nivelul nodului de înfrăţire. Dacă media citirilor are valori între 2 şi 3 cm, înseamnă că nodul de înfrăţire este protejat de îngheţ.
Punctele în care s-au efectuat determinările se marchează cu beţe de circa 1 m înălţime, pentru a fi uşor vizibile, astfel, în primăvară, se vor face aceleaşi determinări, în aceleaşi puncte.
Comparând rezultatele din toamnă cu cele din primăvară, se obţin informaţii corecte privind comportarea soiului analizat în zona respectivă. Cu prilejul acestor determinări se fac şi observaţii referitoare la starea fitosanitară a culturii.
Mai multe detalii despre starea culturilor vegetale pe timpul iernii puteţi citi în revista Ferma – decembrie 2013.