CONDIȚII NOI DE ELIGIBILITATE PENTRU CAMPANIA 2017! Fermierii care solicită subvențiile din zootehnie trebuie să știe că se modifică criteriile de acordare a banilor. Noile criterii sunt inserate în proiectul de act normativ care modifică Ordinul subvențiilor!
AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU DIN ZOOTEHNIE!
Articolul 63 alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: „(2) Plata ANTZ pentru schema prevăzută la art.62 lit. a) se acordă pentru o cantitate de minim 3 tone de lapte, produsă și înregistrată la livrări și/sau vânzări directe în sistemul de administrare a cotelor de lapte în anul de cotă 2012-2013.”
Articolul 64, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins: „(3) Plata ANTZ pentru fermierii prevăzuți la alin.(1) și (2) se acordă pentru o cantitate de minim 3 tone de lapte, produsă și înregistrată la livrări și/sau vânzări directe în sistemul de administrare a cotelor de lapte în anul de cotă de referință.”
Articolul 64(1) se modifică și va avea următorul cuprins: „Art. 641.(1) Începând cu anul de cerere 2016, ANTZ pentru schema prevăzută la art. 62 lit. a) se acordă fermierilor crescători de bovine, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) la data solicitării ANTZ, exploataţia să fie înregistrată în RNE în care există cel puţin un animal identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare din speciile bovine, ovine, caprine şi/sau suine;
b) solicitantul să fi livrat şi/sau vândut direct o cantitate de minimum 3 tone de lapte în anul de cotă de referinţă;
c) solicitantul să fie înregistrat în sistemul de administrare a cotelor de lapte în anul de cotă 2014-2015.
(2) Plata ANTZ pentru fermierii prevăzuți la alin.(1), se acordă pentru o cantitate de minim 3 tone de lapte, produsă și înregistrată la livrări și/sau vânzări directe în sistemul de administrare a cotelor de lapte în anul de cotă de referință.”
Articolul 64(2) se modifică și va avea următorul cuprins: „(1) Începând cu anul de cerere 2016, ANTZ pentru schema prevăzută la art. 62
lit. a) se acordă şi fermierilor crescători de bovine, neînregistraţi în sistemul de administrare a cotelor de lapte până la data de 1 aprilie 2015, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) la data solicitării ANTZ, exploataţia să fie înregistrată în RNE în care există cel puţin un animal identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare din speciile bovine, ovine, caprine şi/sau suine;
b) solicitantul să fi comercializat o cantitate de minimum 3 tone de lapte în perioada de referinţă
Articolul 65 alineatul (4), litera a) se modifică și va avea următorul cuprins: ”a) dețin un efectiv de minimum 3 capete de bovine purtătoare de primă provenite dintr-un transfer integral de animale purtătoare de primă și/sau nepurtătoare de primă cu vârsta de
minimum 16 luni la data de 31 martie 2015 înregistrate în RNE.”
Articolul 65, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins: „(5) Plata ANTZ pentru fermierii prevăzuți la alin.(1), (3) și (4) se acordă pentru minimum 3 capete de bovine cu vârsta de minimum 16 luni, precum și pentru tineretul bovin mascul și/sau femel cu vârsta de minimum 7 luni, existent în exploatație cu cod ANSVSA la data de
referință.”
Articolul 65(1) alineatul (1), litera a) se modifică și va avea următorul cuprins: ”a) deţin un efectiv minim de 3 capete bovine purtătoare de primă provenite dintr-un transfer integral de animale purtătoare de primă și/sau nepurtătoare de primă cu vârsta de minimum 16 luni la data de referinţă înregistrate în RNE”
Articolul 65(1) alineatul (3), se modifică și va avea următorul cuprins: ”(3) Plata ANTZ se acordă pentru un efectiv de minimum 3 capete bovine purtătoare de primă provenite dintr-un transfer integral de animale purtătoare de primă și/sau nepurtătoare
de primă cu vârsta de minimum 16 luni, precum şi pentru tineretul bovin mascul şi/sau femel cu vârsta de minimum 7 luni, existent în exploataţie la data de referinţă; ”
Articolul 66 litera c) se modifică și va avea următorul cuprins: ”c) efectivul de femele ovine/femele caprine pentru care se solicită ANTZ să fie menţinut în exploataţia/exploatațiile cu cod ANSVSA menţionate în cerere pe perioada de reţinere de 100
de zile de la data-limită de depunere fără penalizări a cererii unice de plată; ”
Articolul 66(1) se modifică și va avea următorul cuprins: Sunt eligibile la plată inclusiv femelele de ovine şi/sau femelele de caprine care în perioada celor 100 de zile au intrat, respectiv ieşit în/din exploataţiile deţinute de acelaşi beneficiar sau în exploataţiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru păşunat.”
CEDAREA DREPTULUI LA PRIMĂ!
Articolul 68(1) se modifică și va avea următorul cuprins: (1) „Dreptul la primă, obținut în anii anteriori, pentru schema prevăzută la art.62 lit.a), schema decuplată de producție specia bovine, sectorul lapte, poate fi cedat în aceeași exploatație cu cod ANSVSA, în urma schimbării formei de organizare sau între soți, cu condiția respectării cumulative a condițiilor de eligibilitate.
Documentele care însoțesc cererea unică de plată pentru situațiile prevăzute la alin.1 sunt, după caz:
a) copie de pe certificatul de căsătorie și declarația pe proprie răspundere a soțului care cedează dreptul;
b) copie de pe certificatul de înregistrare /radiere și de pe documentul notarial de cedare a dreptului, cu excepția schimbării formei de organizare din PF în PFA/II/IF.
(3) Dreptul la primă obținut în anii anteriori pentru schema prevăzută la art.62 lit. b), schema decuplată de producție, specia bovine, sectorul carne, poate fi cedat în aceeași exploatație, cu cod ANSVSA, cu condiția respectării cumulative a condițiilor de eligibilitate, pentru următoarele cazuri:
a) între soți;
b) în urma schimbării formei de organizare;
c) în urma donării/vânzării exploatației cu cod ANSVSA;
d) în urma moștenirii exploatației cu cod ANSVSA.
(4) Documentele care însoțesc cererea unică de plată pentru situațiile prevăzute la alin.(3) sunt:
a) copie de pe certificatul de căsătorie și declarația pe proprie răspundere a soțului/soției care cedează dreptul, pentru cazul prevăzut la alin.(3) lit. a);
b) copie de pe certificatul de înregistrare/radiere precum și de pe documentul notarial de cedare a dreptului, cu excepția schimbării formei de organizare din PF în PFA/II/IF, pentru cazul prevăzut la alin.(3) lit. b);
c) copie de pe documentul notarial de cedare drept, pentru cazul prevăzut la alin.(3) lit. c);
d) copie de pe certificatul de moștenitor, certificatul de calitate de moștenitor sau copie a anexei nr. 24 de la starea civilă a unităţilor administrativ-teritoriale, precum și copie de pe documentul notarial de cedare drept dacă sunt mai mulți moștenitori, pentru cazul prevăzut la alin.(3) lit. d.
(5) Dreptul la primă obţinut în anii anteriori, pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, prevăzută la art. 62 lit. b), poate fi cedat, pe baza unei declaraţii notariale, unei alte persoane, în altă exploataţie, înfiinţată ulterior datei de referinţă pentru care a fosfost stabilit dreptul, în urma preluării integrale a animalelor purtătoare de primă, cu condiţia respectării cumulative a condiţiilor de eligibilitate, pentru exploatațiile nou înființate.
(6) Documentele care însoțesc cererea unică de plată pentru situația prevăzută la alin. (5) sunt:
a) copie de pe declarație/declarații notariale de cedare drept obținut în anii anteriori sau
b) copie de pe certificatul de moștenitor, certificatul de calitate de moștenitor sau copie a anexei nr. 24 de la starea civilă a unităţilor administrativ-teritoriale, însoțite de copiile declarațiilor de cedare a dreptului din partea celorlalți moștenitori, în cazul în care există mai mulți moștenitori.”