Adama
Vinasa Rompak

Fondul mutual, făcut bucăţi în Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor

Publicat: 12 decembrie 2013 - 14:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor a propus ca, pentru acreditare, fondurile mutuale să aibă membri care exploatează peste 20% din suprafaţa agricolă a României, sau echivalent în UVM/ha (30% în varianţa iniţială, 50% într-o variantă propusă de fermieri), şi a eliminat condiţia de reprezentativitate în toate sectoarele agricole şi în toate judeţele.

Comisia a mai propus ca fondurile mutuale să fie organizaţii neguvernamentale deschise, apolitice, fără scop patrimonial (fără scop lucrativ, în varianta iniţială) şi a introdus despăgubiri şi pentru pierderile economice generate de alţi factori naturali, pe lângă boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu. De asemenea, a propus ca lista bolilor, dăunătorilor şi evenimentelor care atrag plata unor compensaţii financiare prin fondurile mutuale să fie aprobată de MADR anual şi actualizată ori de câte ori este cazul.

Nici obligaţii, nici stimulente pentru aderare
Condiţionarea a 80% din subvenţiile naţionale de aderarea la un fond mutual a fost eliminată, dar a fost respinsă şi propunerea de a acorda 10 euro/ha în plus membrilor care aderă la un fond mutual până la 1 noiembrie 2014. În schimb, Guvernul va acorda, prin acte normative, stimulente celor care devin membri ai fondurilor mutuale, în funcţie de resursele bugetare disponibile, prevede modificarea propusă de Comisia de Agricultură.

Alte propuneri impun depunerea cazierului judiciar şi a certificatului de cazier fiscal pentru membrii fondatori şi membrii Consiliului Director, dar şi ca membrii Consiliul Director ai fondului mutual să reprezinte minimum 5% din suprafaţa fondului sau echivalent UVM.
O altă noutate este obligaţia membrilor care primesc despăgubiri de a rămâne membri al fondului mutual respectiv încă minimum 3 ani financiari.

Votul final în Camera Deputaţilor, în 17 decembrie
Raportul final al Comisiei asupra proiectului de lege pentru aprobarea OUG 64/2013 privind înfiinţarea şi acreditarea fondurilor mutuale pentru agricultură a fost trimis, în 10 decembrie 2013, Camerei Deputaţilor, cameră decizională, care are programat votul final în 17 decembrie a.c..

De ce nu mai vrea LAPAR fond mutual?
Laurenţiu Baciu, preşedinte LAPAR: „Au trântit-o şi pe asta ca pe legea camerelor agricole. Seceta şi îngheţul nu sunt prevăzute. Noi am vrut să facem un fond mutual în care să fie despăgubit ceea ce nu despăgubesc firmele de asigurări. În situaţia în care vorbim la general de factori naturali, care majoritatea sunt asiguraţi de firmele de asigurări, nu trebuia neapărat o lege. (...) Noi am cerut Comisiei Camerei Deputaţilor cadrul legislativ, nu condiţii. Condiţiile le stabileam noi, care puneam banii. Noi am avut alte propuneri, aşa nu ne mai interesează.”

Pro Agro: Mai multe fonduri mici, sectoriale, nu sunt sustenabile
Alex Jurconi, preşedinte Pro Agro: „În varianta acesta, va fi un act normativ nefuncţional, ca şi legea camerelor agricole, o bucată de hârtie fără finalitate. Vom crea un număr mare de foncuri mici, în loc să creăm un fond mare puternic. Vom cheltui mulţi bani să convingem fermierii să adere la fond, în loc să găsim mijloacele de a-i cointeresa să adere la fond. Legiuitorul este în eroare. Făcând mai multe fonduri mici, sectoriale, este cea mai nefuncţională soluţie şi nu reprezintă interesele şi voinţa agricultorilor. Şi noi şi LAPAR am avut acelaşi punct de vedere comun, că fondul trebuie să fie unul şi puternic. (...) Aşa au făcut şi fracezii, au început cu fonduri mici, sectoriale, care s-au dovedit a fi nefuncţionale. Şi-au dat seama că pierd bani, că nu sunt sustenabile, şi atunci a trebuit să facă un fond mare care să acopere toate sectoarele. Producţia vegetală să fie susţinută de cea animală, cea vegetală şi animală să susţină producţia horticolă la necaz, horticultura, animalele şi vegetalele să susţină micii fermieri sau cooperativele la necaz, ăsta este principul mutualităţii. Când diluezi acest concept, devine nefuncţional. Şi atenţie, fondul nu este opţional,trebuie făcut, există un regulament european în acest sens (...)”.

Vizualizat: 2450 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

10 decembrie 2024 - 07:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început din 2 decembrie 2024 plățile finale aferente acestui an. Astfel, pe lista de plată se adaugă și subvențiile APIA care nu au fost incluse la avansul APIA. PD-08 - Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, ecoschemă așteptată de crescătorii care au bifat-o pe cererea de plată.

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii