Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va trimite în curând Comisiei Europene o primă versiune a PNDR. Cum comentează reprezentanţii ROPAC iniţiativa Ministerului de promovare a versiunii oficiale a noului PNDR?
Organizaţiile grupate în Alianţa ROPAC au lansat încă de anul trecut propria propunere pentru PNDR, pe care au prezentat-o Ministerului Agriculturii în septembrie 2013. La începutul lunii decembrie 2013, Alianţa a şi depus la Comisia Europeană proiectul ROPAC.
Alin Bogdan Buzescu, preşedinte al Confederaţiei Asociaţiilor Ţărăneşti din România
“Din punctul nostru de vedere, treaba-i rezolvată, varianta pe care noi o susţinem e pusă pe masă. Nu ştiu să existe nici un program final comunicat de minister. Deci haideţi să vedem ce propune, ca să avem ce compara. Ulterior aşteptăm o decizie a Comisiei Europene, care la rândul ei va trebui să întâmpine propunerea trimisă, eventual s-o reîntoarcă Ministerului pentru reanalizare. Şi Comisia Europeană va avea în mod sigur obiecţiuni de făcut, aceasta şi pentru faptul că şi-a asumat răspunderea de a face un studiu comparativ între programul pe care-l va propune ministerul şi cel înaintat de Alianţa ROPAC. (...)".
Tiberiu Ştef, director general Agrom RO, Mureş
“Recent au fost ceva discuţii la MADR şi am înţeles că s-au preluat o bună parte din propunerile noastre. Problema mea, şi cred că a tuturor, este că Ministerul se duce cu un material (la CE), dar nu era rău dacă am fi văzut şi noi forma pe care o propune ca urmare a acestor consultări. Nu ştim ce transmite Ministerul şi cât a preluat din propunerile noastre. Nu avem alte modalităţi de a consulta punctul de vedere al MADR decât de pe site-ul instituţiei, unde versiunea oficială nu a fost expusă. (...)”.
Eugen Gonţea, preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte din România
“Aspectul cel mai păcătos priveşte susţinerea financiară la ovine, care este regresivă, pentru că nu se acceptă ca unitatea de hectar să se transforme în unitate vită mare. (...) Pentru noul PNDR, am propus şi un subprogram pe zona montană, dar se pare că nu se vrea”.
Mircea Croitoru, preşedintele Grupului de producători Legume-Fructe Matca
“Greşit este că Ministerul propune ca Măsura 141 să fie eliminată definitiv. Ce facem cu micile ferme, care reprezintă undeva la 75-78% din exploataţiile din România? Ducem toate proiectele către marii fermieri? Deocamdată suntem în faza de propuneri şi nu ştim ce ni s-a respectat şi ce nu în forma pe care MADR o prezintă Comisiei”.
Mai multe detalii despre noul PNDR puteţi citi în revista Ferma – martie 2014!