Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

CREȘTE LISTA OBLIGAȚIILOR pentru FERMIERII CARE VOR SUBVENȚII APIA!

Publicat: 27 ianuarie 2019 - 20:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OFICIAL COMISIA EUROPEANĂ! În noua Politica Agricolă Comună (PAC) pe lista normelor de eco-condiționalitate, obligatoriu de respectat de toți fermierii care solicită subvenții, au fost adăugate noi obligații pentru fermieri, anunță Comisia Europeană, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Condiționalitatea este o parte integrantă a viitorului cadru al PAC și înlocuiește "ecologizarea" și eco-condiționalitatea actualei PAC. Aceasta stabilește linia de bază pentru angajamente agricole mai ambițioase și mai durabile prin adoptarea de către agricultori a unor practici și standarde agricole bune. Condiționalitatea face legătura între sprijinul pentru venit (și alte plăți pe suprafață și pe animale) pentru practicile și standardele agricole ecologice, cunoscute sub numele de "Bune condiții agricole și de mediu" (GAEC) și Cerințe de Management Statutar (SMR). Aceste practici și standarde urmăresc să asigure un nivel mai ridicat de acțiune ecologică și climatică. GAEC stabilește standarde pentru atenuarea și adaptarea la schimbările climatice; abordarea provocărilor legate de apă; protecția și calitatea solului; gestionarea terenurilor; protecția și calitatea biodiversității. În cadrul viitoarei PAC, există 10 GAEC, în comparație cu actuala PAC.

Schimbarea climei
• GAEC 1 - Pășuni permanente.
• GAEC 2 - Conservarea solurilor bogate în carbon, cum ar fi turbăriile și zonele umede (nou).
• GAEC 3 - Menținerea materiei organice din sol prin interzicerea arderii de miriște.

Apă
• GAEC 4 - Stabilirea benzilor de protecție de-a lungul cursurilor de apă.
• GAEC 5 - Utilizarea obligatorie a noului instrument de sustenabilitate a agriculturii pentru nutrienți (nou).

Protecția solului și calitatea
• GAEC 6 - Gestionarea minimă a terenului în cadrul lucrărilor de cultivare pentru a reduce riscul de degradare a solului, inclusiv pe versanți.
• GAEC 7 - Nu există soluri goale în perioada cea mai sensibilă.
• GAEC 8 - rotația culturilor (înlocuiește diversificarea culturilor).

Biodiversitatea și peisajul
• GAEC 9 - Menținerea caracteristicilor și a suprafețelor neproductive, inclusiv o parte minimă din suprafața agricolă dedicată elementelor sau zonelor neproductive, păstrarea caracteristicilor peisajului, interzicerea tăierii gardurilor vii și a copacilor în timpul sezonului de creștere a păsărilor și a cuiburilor; o opțiune, măsuri de evitare a speciilor de plante invazive (înlocuiește zonele ecologice).
• GAEC 10 - interzicerea transformării sau aratului pajiștilor permanente în siturile Natura 2000

SMR-urile leagă PAC de o legislație mai largă a UE care reglementează mediul, sănătatea publică, sănătatea animalelor, sănătatea plantelor și bunăstarea animalelor. Numărul de SMR din viitoarea PAC a crescut și include cerințe de respectare a obligațiilor din cadrul "Conservării habitatelor naturale și a Directivei privind fauna și flora sălbatică"; "Directiva privind conservarea păsărilor sălbatice"; "Directiva privind nitrații"; și elemente ale "Directivei-cadru privind apa" și "Directiva privind utilizarea pesticidelor durabile".

Condiționalitatea va fi obligatoriu pusă în practică atât de către statele membre UE, cât și de fermierii care primesc plăți directe. Statele membre vor defini un standard național pentru fiecare dintre standardele UE (GAEC și SMR), detaliind punerea lor în aplicare și adaptându-le pe baza nevoilor și caracteristicilor lor locale specifice (de exemplu, condițiile solului, climatice și agricole, utilizarea terenurilor, rotația culturilor, practici și structuri agricole).

Cadrul de mediu și de climă al GAEC poate fi îmbunătățit în continuare prin definirea standardelor naționale suplimentare. Pentru a încuraja și a recompensa statele membre care îndeplinesc obiectivele de performanță ecologică și climatică, Comisia Europeană oferă un bonus de performanță de 5% pe baza finanțării alocate pentru 2017.

Vizualizat: 5508 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

ARTEX - Structuri uşoare acoperite

ARTEX - Structuri uşoare acoperite

Artex Building produce structuri uşoare acoperitie cu prelată din PVC. Construcţiile au structură metalică galvanizată la cald, se monteză rapid și pot fi folosite pentru orice destinaţie: spaţii pentru depozitare marfă, depozit de cereale, garaj pentru tractoare şi utilaje agricole precum şi adăpost pentru animale.

Interviu cu Sergio Valsania, director Artex Building SRL.

 

 

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Agro Concept la Agromalim 2019 Hedere Oros Linamar la Indagra 2019 APAN Agriculture Equipments - Indagra 2019

Bancul zilei

Ca-n poveşti...

Ca-n poveşti...
- Fiica mea, când ţi-am spus să vii acasă precum Cenuşăreasa, m-am gândit că vei veni la ora 24:00, nu că vei veni cu un singur pantof şi fără rochie! Detalii