Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

CREȘTE LISTA OBLIGAȚIILOR pentru FERMIERII CARE VOR SUBVENȚII APIA!

Publicat: 27 ianuarie 2019 - 20:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OFICIAL COMISIA EUROPEANĂ! În noua Politica Agricolă Comună (PAC) pe lista normelor de eco-condiționalitate, obligatoriu de respectat de toți fermierii care solicită subvenții, au fost adăugate noi obligații pentru fermieri, anunță Comisia Europeană, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Condiționalitatea este o parte integrantă a viitorului cadru al PAC și înlocuiește "ecologizarea" și eco-condiționalitatea actualei PAC. Aceasta stabilește linia de bază pentru angajamente agricole mai ambițioase și mai durabile prin adoptarea de către agricultori a unor practici și standarde agricole bune. Condiționalitatea face legătura între sprijinul pentru venit (și alte plăți pe suprafață și pe animale) pentru practicile și standardele agricole ecologice, cunoscute sub numele de "Bune condiții agricole și de mediu" (GAEC) și Cerințe de Management Statutar (SMR). Aceste practici și standarde urmăresc să asigure un nivel mai ridicat de acțiune ecologică și climatică. GAEC stabilește standarde pentru atenuarea și adaptarea la schimbările climatice; abordarea provocărilor legate de apă; protecția și calitatea solului; gestionarea terenurilor; protecția și calitatea biodiversității. În cadrul viitoarei PAC, există 10 GAEC, în comparație cu actuala PAC.

Schimbarea climei
• GAEC 1 - Pășuni permanente.
• GAEC 2 - Conservarea solurilor bogate în carbon, cum ar fi turbăriile și zonele umede (nou).
• GAEC 3 - Menținerea materiei organice din sol prin interzicerea arderii de miriște.

Apă
• GAEC 4 - Stabilirea benzilor de protecție de-a lungul cursurilor de apă.
• GAEC 5 - Utilizarea obligatorie a noului instrument de sustenabilitate a agriculturii pentru nutrienți (nou).

Protecția solului și calitatea
• GAEC 6 - Gestionarea minimă a terenului în cadrul lucrărilor de cultivare pentru a reduce riscul de degradare a solului, inclusiv pe versanți.
• GAEC 7 - Nu există soluri goale în perioada cea mai sensibilă.
• GAEC 8 - rotația culturilor (înlocuiește diversificarea culturilor).

Biodiversitatea și peisajul
• GAEC 9 - Menținerea caracteristicilor și a suprafețelor neproductive, inclusiv o parte minimă din suprafața agricolă dedicată elementelor sau zonelor neproductive, păstrarea caracteristicilor peisajului, interzicerea tăierii gardurilor vii și a copacilor în timpul sezonului de creștere a păsărilor și a cuiburilor; o opțiune, măsuri de evitare a speciilor de plante invazive (înlocuiește zonele ecologice).
• GAEC 10 - interzicerea transformării sau aratului pajiștilor permanente în siturile Natura 2000

SMR-urile leagă PAC de o legislație mai largă a UE care reglementează mediul, sănătatea publică, sănătatea animalelor, sănătatea plantelor și bunăstarea animalelor. Numărul de SMR din viitoarea PAC a crescut și include cerințe de respectare a obligațiilor din cadrul "Conservării habitatelor naturale și a Directivei privind fauna și flora sălbatică"; "Directiva privind conservarea păsărilor sălbatice"; "Directiva privind nitrații"; și elemente ale "Directivei-cadru privind apa" și "Directiva privind utilizarea pesticidelor durabile".

Condiționalitatea va fi obligatoriu pusă în practică atât de către statele membre UE, cât și de fermierii care primesc plăți directe. Statele membre vor defini un standard național pentru fiecare dintre standardele UE (GAEC și SMR), detaliind punerea lor în aplicare și adaptându-le pe baza nevoilor și caracteristicilor lor locale specifice (de exemplu, condițiile solului, climatice și agricole, utilizarea terenurilor, rotația culturilor, practici și structuri agricole).

Cadrul de mediu și de climă al GAEC poate fi îmbunătățit în continuare prin definirea standardelor naționale suplimentare. Pentru a încuraja și a recompensa statele membre care îndeplinesc obiectivele de performanță ecologică și climatică, Comisia Europeană oferă un bonus de performanță de 5% pe baza finanțării alocate pentru 2017.

Vizualizat: 5589 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

VALTRA seria F - Agritechnica 2019

VALTRA seria F - Agritechnica 2019

Noua serie de tractoare Valtra F, prezentată la Agritechnica 2019, destinată fermelor pomicole şi viticole poate fi comandată în două variante de ecartament (1,5 şi 1,3m), are o putere de la 75 la 105CP, un motor cu o capacitate cilindrică de 3,4litri şi o transmisie cu 24 viteze înainte/înapoi sau 24/12 înainte/înapoi. Seria F de tractoare Valtra va fi disponibilă pentru piaţa din România în a doua jumătate a anului viitor.

 

Interviu cu George Tănase - brand manager Valtra, MEWI

Reporter: Gheorghe Ghişe

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019 Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Bancul zilei

Sfat prietenesc...

Sfat prietenesc...
Un bărbat îl întreabă pe instructorul de la sala de fitness: Detalii