Producătorul de conserve de legume şi fructe Contec Foods - societate situată în Afumaţi, lângă Bucureşti, cu punct de lucru la Tecuci - încheie un an 2014 reuşit.
Această concluzie am desprins-o în urma discuţiei purtate cu Kemal Aydemir, directorul general, şi cu Leona Cobzaru (foto), directorul comercial al companiei. „Comparativ cu 2013, în acest sezon de producţie a crescut cantitatea de legume procesate, ajungând acum la aproximativ 20.000 de tone anual”, ne-au declarat oficialii companiei.
Fireşte că este loc şi de mai bine, capacitatea maximă de lucru a fabricii fiind de 50 de mii de tone de legume.
Calitatea materiei prime şi ritmul de livrare
Pentru Contec Foods, asigurarea ritmică a materiei prime în cantităţi şi la o calitate superioară constituie cea mai mare problemă, în parte rezolvată. Anul acesta, a fost dezvoltat un parteneriat cu şapte fermieri care au fost sprijiniţi de unitatea de procesare şi financiar, şi prin consultanţă de specialitate, pentru a cultiva o suprafaţă de 30 de hectare de castraveţi pe şpalier. E, oarecum, o tehnologie nouă, a fost o experienţă necesară şi utilă, prin care s-a demonstrat că se poate realiza o producţie medie la hectar de 70 de tone. Pentru anul viitor, se va extinde acest tip de parteneriat, fiind luaţi în calcul alţi 15 legumicultori, cu suprafeţe de până la 50 de hectare. „Important pentru noi - şi ne străduim - este ca fermierii cu care lucrăm să-şi modernizeze exploataţiile legumicole în sensul de a beneficia de tehnică de mecanizare şi de a obţine randamente înalte la hectar”, ne-a precizat Leona Cobzaru.
250 tone de legume prelucrate zilnic
Legumele pentru procesare, de la mazăre şi până la sfecla roşie, vin de la producători agricoli din toate regiunile ţării. De asemenea, cantităţi apreciabile de ardeioase şi vânătă sunt achiziţionate din Bulgaria, de la grădinarii din zona Plodvivului, care ies pe piaţa legumelor cu aproape două săptămâni mai devreme. În strategia de aprovizionare a fabricii există şi un plan B, care prevede achiziţia de legume din Serbia, Macedonia şi din Ucraina.
Detalii privind activitatea de producţie a conservelor găsiţi în revista Recolte bogate – decembrie 2014!