Bazinele de retenţie folosite de spanioli pentru irigarea terenurilor agricole ar putea reprezenta o alternativă şi pentru România, dar depinde care este efortul financiar pentru implementarea unui astfel de sistem, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Ministrul Agriculturii conduce, în perioada 17-19 iulie 2013, o delegaţie a MADR care efectuează o vizită în Spania.
Potrivit şefului MADR, scopul principal al vizitei este schimbul de experienţă în ceea ce priveşte sectorul de irigaţii, urmând să fie analizate şi modalităţile în care trebuie implementate rezultatele obţinute împreună de cele două ţări la nivelul Consiliului de Miniştri cu privire la reforma Politicii agricole comune.
“Există aici (în Spania - n.r.) anumite bazine de retenţie pe care România nu le are. Există anumite practici prin care spaniolii reuşesc pe timp de noapte, atunci când energia este mai ieftină, să pompeze apa din principalele râuri în aceste bazine de retenţie, iar ziua cei care irigă folosesc această apă prin forţa gravitaţională, costurile de energie fiind în felul acesta mult mai mici decât în situaţia normală pe care o foloseşte România în momentul de faţă. Pompează în amonte apa din Dunăre, aceasta fiind principala sursă. Deci, din acest punct de vedere, cred că trebuie să ne gândim şi să studiem dacă nu cumva reprezintă o alternativă aceste bazine de retenţie şi pentru România şi să vedem care este efortul, până la urmă, financiar pentru a implementa un astfel de sistem”, a explicat Daniel Constantin.
Potrivit şefului de la Agricultură, instalaţiile de irigaţii pe care le folosesc spaniolii reprezintă un punct de interes şi pentru că ele au menirea să eficientizeze atât gestiunea apei, cât şi gestiunea energiei.
Daniel Constantin a vizitat şi Centrul Naţional de Irigaţii, unde există o fermă experimentală în care toate instalaţiile de irigaţii sunt prezentate celor care vor să le utilizeze.
Referitor la Politica Agricolă Comună, ministrul Agriculturii a menţionat că şi Spania şi România sunt beneficiare. Potrivit acestuia, pe zona de dezvoltare rurală, dar şi pe pilonul I, Spania primeşte, în perspectiva 2014-2020, mai mult decât a primit în 2007-2013, în timp ce România are o creştere importantă pe pilonul I, pe plăţile directe, dar bani mai puţini pe zona de dezvoltare rurală. sursa: Agerpres