Vremea nefavorabilă i-a împiedicat pe agricultorii europeni să crească suprafeţele cultivate cu rapiţă, în timp ce industria biocarburanţilor este din ce în ce mai dependentă de importuri.
Deşi iniţial se vorbea despre o creştere a suprafeţelor cultivate cu plante oleaginoase pentru recolta din 2012, cele mai noi statistici susţin că de fapt va rezulta o scădere de 3% comparativ cu anul precedent, fiind estimată o suprafaţă totală de 11,5 milioane hectare. „Acest declin este pus pe seama condiţiilor precare din perioada însămânţărilor în ţări precum Germania, Danemarca, România şi Bulgaria”, susţin analiştii grupului Strategie Grains.
În ultimii şapte ani, Uniunea Europeană nu a putut susţine consumul de oleaginoase din producţie proprie, iar una dintre cauze ar fi cererea tot mai mare din industria biocarburanţilor. Acest deficit a sprijinit preţul la seminţele oleaginoase, care a căzut mai puţin de 14% în acest an la Bursa de mărfuri din Paris, comparativ cu o scădere de 26% la grâu.
În Germania, ploile au întârziat recoltatul grâului, împiedicând totodată însămânţările de toamnă. Din acest punct de vedere, culturile de rapiţă sunt cele mai afectate. Potrivit Asociaţiei Cultivatorilor de Plante Oleaginoase, suprafaţa estimată a fi cultivată cu rapiţă în Germania este de 1,325 milioane hectare.
Fermierii britanici au avut mai mult noroc anul acesta, fiind prognozată o producţie record pentru 2012. Culturile oleaginoase ocupă 758.000 de hectare, o creştere de 7 procente faţă de sezonul trecut.
Pe de altă parte, conform previziunilor Strategie Grains, în Uniunea Europeană este anticipată o creştere a suprafeţelor cultivate cu cereale, până la 56,4 milioane hectare. Suprafaţa însămânţată cu grâu dur, o varietate destinată în special producţiei de paste, a ajuns la 2,9 milioane hectare, cu circa 300.000 hectare mai mult decât în sezonul precedent. Cei mai mulţi fermieri europeni au ales să cultive grâu moale, pe o suprafaţă de 23,2 milioane hectare (cu 100.000 hectare mai mult), în timp ce orzul ocupă o suprafaţă de 12,1 milioane hectare, mai mult cu 200.000 hectare faţă de anul trecut.
Strategie Grains estimează pentru 2012 o producţie de grâu moale în valoare de 135,8 milioane tone, comparativ cu 129,5 milioane tone cât s-a obţinut anul acesta. Este prevăzută o creştere a randamentelor la hectar, de la 5,6 tone la 5,8 tone.