Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Condițiile artificiale pun piedică banilor europeni! Ghidul AFIR e plin de aberații, spun consultanții!

Publicat: 03 ianuarie 2016 - 09:23
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) a lansat la începutul lunii decembrie 2015 Ghidul de prevenire a neregulilor – crearea condițiilor artificiale în accesarea fondurilor europene PNDR 2014-2020. Documentul ar musti de aberații, spun nemulțumiți consultanții. Dacă ar respecta acest Ghid, fermierilor români le-ar fi cam greu să mai ajungă la bani europeni.

Experții AFIR s-ar lansa în multe presupuneri în acest Ghid, interpretări, subînțelegeri de situații care ar indica prezumția de vinovăție pentru fermierul care accesează fonduri europene.

Iată câteva dintre condițiile artificiale inserate în Ghid și considerate de consultanți aberante!

Ferme construite una în imediata vecinătate a celeilalte, înlesnind astfel colaborarea celor două societăţi solicitante de finanţare nerambursabilă. Cu alte cuvinte, dacă tu, fermier, ai depus un proiect pe o măsură de finanțare din PNDR 2014-2020 și ghinionul te face să fii vecin cu un alt fermier care vrea și el să beneficieze de bani europeni, s-ar putea să fiți refuzați amândoi.

Hala de producţie sau spațiul de desfăşurare a activităţii comune între mai mulţi solicitanţi, societăți sau beneficiari de finanţare nerambursabilă, fără delimitări sau cu delimitări formale, utilităţi comune.

Birouri identice sau unele lângă altele, cu delimitări formale.

Aderarea la o cooperativă sau la o altă formă de asociere nu aduce niciun beneficiu acestuia, fiind făcută formal, cu scopul de a obţine punctaj suplimentar în cadrul criteriilor de selecţie.

O cooperativă agricolă este înfiinţată recent (sau chiar anterior depunerii cererilor de finanţare) – fără însă ca această formă de asociere să deservească în mod real intereselor membrilor, respectiv să desfăşoare activitatea menţionată în statut – doar pentru ca membrii acesteia să beneficieze de punctaj suplimentar sau de o intensitate mai mare a sprijinului financiar, decât ar fi putut beneficia aceștia fără a aparține unei forme asociative.

Cum sunt dovedite oare ultimele două condiții artificiale? Este interesant de aflat cum stabilește funcționarul AFIR care face  verificarea că o cooperativă a fost înființată doar cu scopul accesării banilor europeni?

Facilităţi de cazare, restaurant şi servicii de agrement prestate de membrii aceleiaşi familii, de persoane foarte apropiate (care au relații comerciale, relații sociale etc.) sau de către un grup de persoane care desfăşoară o activitate concertată în scopul sporirii veniturilor grupului respectiv, sau facilități implementate în zone învecinate şi care creează potenţialilor clienţi aparenţa unui singur complex (integrat).

Ce s-a întâmplat după publicarea Ghidului pe pagina oficială AFIR? Consultanții au luat foc! Iulia Samoilă, unul dintre consultanții pe fonduri europene, a și adresat o scrisoare deschisă ministrului agriculturii și șefului AFIR. Așa că a venit imediat și răspunsul conducerii Agenției. 

Nu putem să nu lansăm în dezbatere acest document extrem de important pentru întregul sistem de implementare a fondurilor pentru dezvoltare rurală. E vorba despre un parteneriat pe care trebuie să ne bazăm tocmai în a aplica prevederile unui astfel de Ghid. Așadar, așteptăm opiniile tuturor celor interesați și vom ține cont de ele. Există experiența Agenției, dar cred că experiența efectivă a celor care au accesat fondurile este la fel de importantă și de la ei așteptăm contribuții esențiale. Vom centraliza tot ceea ce primim și vom transmite spre analiză unui grup de lucru la nivel ministerial. Rezultatul final va fi un îndrumar clar, aplicabil unitar, concis și cu adevarat util pentru a impulsiona absorbția corectă a banilor europeni,  a declarat Andras Szakal, directorul general AFIR.

Dezbaterea publică se încheie pe data de 22 ianuarie. Scopul ei declarat: îmbunătățirea și completarea Ghidului.

Vizualizat: 3537 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Citeste si:

Cum puteţi evita condiţiile artificiale? AFIR vă invită la dezbatere publică privind Ghidul de prevenire a neregulilor

Cum puteţi evita condiţiile artificiale? AFIR vă invită la dezbatere publică privind Ghidul de prevenire a neregulilor

Pentru cei dintre dumneavoastră interesaţi de obţinerea fondurilor europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) lansează o dezbatere publică, până la data de 22 ianuarie 2016, privind îmbunătățirea și completarea Ghidului de prevenire a neregulilor privind crearea de condiții artificiale.

Fermierii sunt mai prudenți când accesează bani europeni. AFIR scrie un ghid despre condițiile artificiale

Fermierii sunt mai prudenți când accesează bani europeni. AFIR scrie un ghid despre condițiile artificiale

Nu ne așteptam să fim asaltați de solicitanți. Fermierii s-au maturizat și sunt foarte prevăzători. Nu se mai aruncă așa: hai să luăm fonduri europene și pe urmă vom vedea ce va fi.

Ce „condiţii artificiale” să evitaţi ca să nu pierdeţi banii europeni?

Ce „condiţii artificiale” să evitaţi ca să nu pierdeţi banii europeni?

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), va publica pe site-ul propriu, până la sfârşitul lunii iulie 2015, un ghid orientativ privind crearea condiţiilor artificiale în accesarea fondurilor europene. Ghidul va veni în ajutorul solicitanţilor de fonduri nerambursabile, pentru a şti indicatorii în care se încadrează pe noul PNDR 2014 - 2020, a declarat David Eugen Popescu, directorul AFIR.

Alte articole in aceasta categorie

HOTĂRÂRE GUVERN! MINISTERUL AGRICULTURII FINANȚEAZĂ 57 DE LICEE AGRICOLE!

HOTĂRÂRE GUVERN! MINISTERUL AGRICULTURII FINANȚEAZĂ 57 DE LICEE AGRICOLE!

11 iulie 2020 - 08:45

ȘEDINȚĂ GUVERN. În ședința Guvernului din data de 9 iulie 2020 a fost adoptată o Hotărâre privind aprobarea susținerii financiare a liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Sunt 57 de licee agricole finanțate de MADR, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis pentru AGROINFO.

TÂNĂR FERMIER, 24 DE ANI: DE CÂND MĂ ȘTIU, LUCREZ PĂMÂNTUL ȘI AM GRIJĂ DE ANIMALE!

TÂNĂR FERMIER, 24 DE ANI: DE CÂND MĂ ȘTIU, LUCREZ PĂMÂNTUL ȘI AM GRIJĂ DE ANIMALE!

10 iulie 2020 - 15:10

TÂNĂR FERMIER ROMÂN PASIONAT DE AGRICULTURĂ. De când mă știu lucrez pământul, am grijă de animale și gospodărie și am cultivat legume împreună cu familia, spune tânărul fermier Andrei Ionuț Moldovan, în vârstă de 24 de ani, din comuna Sânnicolau Român, județul Bihor. Părinții lui se ocupă de agricultură de peste 25 de ani. Andrei Ionuț Moldovan, pasionat de agricultură, și-a făcut propria fermă cu ajutorul fondurilor europene.

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

09 iulie 2020 - 18:45

ANCHETA DNA. Un bărbat din județul Caraș Severin a încasat ilegal subvenții APIA de aproape 95.000 de lei pe un teren care nu-i aparținea, era terenul unei biserici, informează un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

GHID INSTALARE TINERI FERMIERI! AJUTOR DE 50.000 DE EURO LA PACHET CU TEREN AGRICOL!

GHID INSTALARE TINERI FERMIERI! AJUTOR DE 50.000 DE EURO LA PACHET CU TEREN AGRICOL!

09 iulie 2020 - 16:53

INFORMAȚII UTILE! AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile utile, care vă ajută să obțineți sprijinul financiar, din Ghidul final pentru submăsura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Informațiile ne sunt furnizate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

MINISTRUL OROS: ZILIERII DIN AGRICULTURĂ, PLĂTIȚI CU SALARII ÎNTRE 800 ȘI 1.000 DE EURO!

MINISTRUL OROS: ZILIERII DIN AGRICULTURĂ, PLĂTIȚI CU SALARII ÎNTRE 800 ȘI 1.000 DE EURO!

09 iulie 2020 - 14:31

CUM NE ȚINEM FORȚA DE MUNCĂ ÎN ȚARĂ! Ca să rămână în țară, zilierii din agricultură trebuie plătiți cu salarii similare celor pe care le primesc în alte țări unde merg să muncească, între 800 și 1.000 de euro. Atât vor trebui să le ofere fermierii români, a declarat ministrul agriculturii Adrian Oros, la TVR 1. Pentru ca fermierii români să ofere astfel de salarii, va fi modificată legea, iar fermierii vor beneficia de ajutoare de stat și scutiri la taxele pentru salarii.

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Rusia

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Rusia

09 iulie 2020 - 11:35

Campania de recoltat la grâu este în lină desfăşurare şi au început să apară primele date preliminarii privind producţia. Astfel, până la data 7 iulie, fermierii ruși au recoltat 9,4 milioane tone grâu, de pe 2,9 milioane hectare, cu un randament mediu de 3,23 t/ha, arată datele publicate de Ministerului Agriculturii din Rusia. La aceeaşi dată, recolta de orz însuma 2,1 milioane tone, de pe 615 mii hectare, cu un randament mediu de 3,43 t/ha.

CONCLUZIILE EUROSTAT PRIVIND VÂNZĂRILE DE PESTICIDE

CONCLUZIILE EUROSTAT PRIVIND VÂNZĂRILE DE PESTICIDE

09 iulie 2020 - 10:42

Portugalia este statul din Uniunea Europeană care a înregistrat cea mai mare reducere a vânzărilor şi a utilizării produselor agrochimice între 2011 şi 2018, înregistrând o scădere de 43%.

LEGE ADOPTATĂ DE SENAT! SUBVENȚII pentru FERMIERI DE 10.000 EURO/AN ȘI 20.000 EURO/AN!

LEGE ADOPTATĂ DE SENAT! SUBVENȚII pentru FERMIERI DE 10.000 EURO/AN ȘI 20.000 EURO/AN!

08 iulie 2020 - 20:45

PRIME DE COMERCIALIZARE PENTRU FERMIERII ROMÂNI. Legea privind acordarea unor prime de comercializare de 10.000 de euro/an/fermier și 20.000 de euro/an/fermier a fost adoptată de Senatul României, dar s-a împotmolit la Comisia de agricultură din Camera Deputaților, a anunțat astăzi deputatul Ion Ștefan (PNL) la conferința de presă susținută cu prilejul vizitei ministrului agriculturii Adrian Oros în județul Vrancea. Deputatul a făcut un apel pentru deblocarea legii.

MESAJ APIA SUBVENȚII FERMIERI!

MESAJ APIA SUBVENȚII FERMIERI!

08 iulie 2020 - 18:30

OFICIAL. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari, că până la data de 31 iulie 2020 inclusiv, se depun cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 aprilie - 30 iunie 2020 (trim. II al anului 2020).

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI pentru FERMIERI!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI pentru FERMIERI!

08 iulie 2020 - 18:05

COMUNICAT. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice faptul că, până la data de 27 august 2020 ora 17:00 CET, se pot transmite electronic cereri de propuneri de granturi pentru programe simple şi pentru programe multinaţionale, de promovare a produselor agricole. Bugetul disponibil este de 10 milioane de euro.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Farm Tech la Indagra 2019

Farm Tech la Indagra 2019

La 15 ani de la înfiinţare şi după tot atâtea prezenţe la Indagra, Farm Tech SRL oferă acum soluţii complete pentru fermele zootehnice şi pentru manipulare cereale şi alte materiale. Alături de încărcătoarele frontale Schäffer, Farm Tech mai reprezintă branduri: Schäffer, Strautmann, Teagle, Göweil, Garant Kotte, Chioda Daniele, SIP, Tehnos şi Montefiori. Una dintre noutăţile de anul acesta a fost încărcător frontal electric Schäffer 23e, de 45CP:

Interviu cu Diya Shoucair, administrator Farm Tech.

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

În trafic

În trafic
Un tip care dorea să îşi vândă maşina, îşi scrie pe o hârtie numărul de telefon şi îl lipeşte pe geamul din spate al maşinii. Detalii