Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Condițiile artificiale pun piedică banilor europeni! Ghidul AFIR e plin de aberații, spun consultanții!

Publicat: 03 ianuarie 2016 - 09:23
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) a lansat la începutul lunii decembrie 2015 Ghidul de prevenire a neregulilor – crearea condițiilor artificiale în accesarea fondurilor europene PNDR 2014-2020. Documentul ar musti de aberații, spun nemulțumiți consultanții. Dacă ar respecta acest Ghid, fermierilor români le-ar fi cam greu să mai ajungă la bani europeni.

Experții AFIR s-ar lansa în multe presupuneri în acest Ghid, interpretări, subînțelegeri de situații care ar indica prezumția de vinovăție pentru fermierul care accesează fonduri europene.

Iată câteva dintre condițiile artificiale inserate în Ghid și considerate de consultanți aberante!

Ferme construite una în imediata vecinătate a celeilalte, înlesnind astfel colaborarea celor două societăţi solicitante de finanţare nerambursabilă. Cu alte cuvinte, dacă tu, fermier, ai depus un proiect pe o măsură de finanțare din PNDR 2014-2020 și ghinionul te face să fii vecin cu un alt fermier care vrea și el să beneficieze de bani europeni, s-ar putea să fiți refuzați amândoi.

Hala de producţie sau spațiul de desfăşurare a activităţii comune între mai mulţi solicitanţi, societăți sau beneficiari de finanţare nerambursabilă, fără delimitări sau cu delimitări formale, utilităţi comune.

Birouri identice sau unele lângă altele, cu delimitări formale.

Aderarea la o cooperativă sau la o altă formă de asociere nu aduce niciun beneficiu acestuia, fiind făcută formal, cu scopul de a obţine punctaj suplimentar în cadrul criteriilor de selecţie.

O cooperativă agricolă este înfiinţată recent (sau chiar anterior depunerii cererilor de finanţare) – fără însă ca această formă de asociere să deservească în mod real intereselor membrilor, respectiv să desfăşoare activitatea menţionată în statut – doar pentru ca membrii acesteia să beneficieze de punctaj suplimentar sau de o intensitate mai mare a sprijinului financiar, decât ar fi putut beneficia aceștia fără a aparține unei forme asociative.

Cum sunt dovedite oare ultimele două condiții artificiale? Este interesant de aflat cum stabilește funcționarul AFIR care face  verificarea că o cooperativă a fost înființată doar cu scopul accesării banilor europeni?

Facilităţi de cazare, restaurant şi servicii de agrement prestate de membrii aceleiaşi familii, de persoane foarte apropiate (care au relații comerciale, relații sociale etc.) sau de către un grup de persoane care desfăşoară o activitate concertată în scopul sporirii veniturilor grupului respectiv, sau facilități implementate în zone învecinate şi care creează potenţialilor clienţi aparenţa unui singur complex (integrat).

Ce s-a întâmplat după publicarea Ghidului pe pagina oficială AFIR? Consultanții au luat foc! Iulia Samoilă, unul dintre consultanții pe fonduri europene, a și adresat o scrisoare deschisă ministrului agriculturii și șefului AFIR. Așa că a venit imediat și răspunsul conducerii Agenției. 

Nu putem să nu lansăm în dezbatere acest document extrem de important pentru întregul sistem de implementare a fondurilor pentru dezvoltare rurală. E vorba despre un parteneriat pe care trebuie să ne bazăm tocmai în a aplica prevederile unui astfel de Ghid. Așadar, așteptăm opiniile tuturor celor interesați și vom ține cont de ele. Există experiența Agenției, dar cred că experiența efectivă a celor care au accesat fondurile este la fel de importantă și de la ei așteptăm contribuții esențiale. Vom centraliza tot ceea ce primim și vom transmite spre analiză unui grup de lucru la nivel ministerial. Rezultatul final va fi un îndrumar clar, aplicabil unitar, concis și cu adevarat util pentru a impulsiona absorbția corectă a banilor europeni,  a declarat Andras Szakal, directorul general AFIR.

Dezbaterea publică se încheie pe data de 22 ianuarie. Scopul ei declarat: îmbunătățirea și completarea Ghidului.

Vizualizat: 3186 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! APAN Horticultură - Indagra 2019

Bancul zilei

La restaurant

La restaurant
Un restaurant foarte elegant. Detalii