Adama
Vinasa Rompak

Condițiile artificiale pun piedică banilor europeni! Ghidul AFIR e plin de aberații, spun consultanții!

Publicat: 03 ianuarie 2016 - 09:23
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) a lansat la începutul lunii decembrie 2015 Ghidul de prevenire a neregulilor – crearea condițiilor artificiale în accesarea fondurilor europene PNDR 2014-2020. Documentul ar musti de aberații, spun nemulțumiți consultanții. Dacă ar respecta acest Ghid, fermierilor români le-ar fi cam greu să mai ajungă la bani europeni.

Experții AFIR s-ar lansa în multe presupuneri în acest Ghid, interpretări, subînțelegeri de situații care ar indica prezumția de vinovăție pentru fermierul care accesează fonduri europene.

Iată câteva dintre condițiile artificiale inserate în Ghid și considerate de consultanți aberante!

Ferme construite una în imediata vecinătate a celeilalte, înlesnind astfel colaborarea celor două societăţi solicitante de finanţare nerambursabilă. Cu alte cuvinte, dacă tu, fermier, ai depus un proiect pe o măsură de finanțare din PNDR 2014-2020 și ghinionul te face să fii vecin cu un alt fermier care vrea și el să beneficieze de bani europeni, s-ar putea să fiți refuzați amândoi.

Hala de producţie sau spațiul de desfăşurare a activităţii comune între mai mulţi solicitanţi, societăți sau beneficiari de finanţare nerambursabilă, fără delimitări sau cu delimitări formale, utilităţi comune.

Birouri identice sau unele lângă altele, cu delimitări formale.

Aderarea la o cooperativă sau la o altă formă de asociere nu aduce niciun beneficiu acestuia, fiind făcută formal, cu scopul de a obţine punctaj suplimentar în cadrul criteriilor de selecţie.

O cooperativă agricolă este înfiinţată recent (sau chiar anterior depunerii cererilor de finanţare) – fără însă ca această formă de asociere să deservească în mod real intereselor membrilor, respectiv să desfăşoare activitatea menţionată în statut – doar pentru ca membrii acesteia să beneficieze de punctaj suplimentar sau de o intensitate mai mare a sprijinului financiar, decât ar fi putut beneficia aceștia fără a aparține unei forme asociative.

Cum sunt dovedite oare ultimele două condiții artificiale? Este interesant de aflat cum stabilește funcționarul AFIR care face  verificarea că o cooperativă a fost înființată doar cu scopul accesării banilor europeni?

Facilităţi de cazare, restaurant şi servicii de agrement prestate de membrii aceleiaşi familii, de persoane foarte apropiate (care au relații comerciale, relații sociale etc.) sau de către un grup de persoane care desfăşoară o activitate concertată în scopul sporirii veniturilor grupului respectiv, sau facilități implementate în zone învecinate şi care creează potenţialilor clienţi aparenţa unui singur complex (integrat).

Ce s-a întâmplat după publicarea Ghidului pe pagina oficială AFIR? Consultanții au luat foc! Iulia Samoilă, unul dintre consultanții pe fonduri europene, a și adresat o scrisoare deschisă ministrului agriculturii și șefului AFIR. Așa că a venit imediat și răspunsul conducerii Agenției. 

Nu putem să nu lansăm în dezbatere acest document extrem de important pentru întregul sistem de implementare a fondurilor pentru dezvoltare rurală. E vorba despre un parteneriat pe care trebuie să ne bazăm tocmai în a aplica prevederile unui astfel de Ghid. Așadar, așteptăm opiniile tuturor celor interesați și vom ține cont de ele. Există experiența Agenției, dar cred că experiența efectivă a celor care au accesat fondurile este la fel de importantă și de la ei așteptăm contribuții esențiale. Vom centraliza tot ceea ce primim și vom transmite spre analiză unui grup de lucru la nivel ministerial. Rezultatul final va fi un îndrumar clar, aplicabil unitar, concis și cu adevarat util pentru a impulsiona absorbția corectă a banilor europeni,  a declarat Andras Szakal, directorul general AFIR.

Dezbaterea publică se încheie pe data de 22 ianuarie. Scopul ei declarat: îmbunătățirea și completarea Ghidului.

Vizualizat: 5069 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Cum puteţi evita condiţiile artificiale? AFIR vă invită la dezbatere publică privind Ghidul de prevenire a neregulilor

Cum puteţi evita condiţiile artificiale? AFIR vă invită la dezbatere publică privind Ghidul de prevenire a neregulilor

Pentru cei dintre dumneavoastră interesaţi de obţinerea fondurilor europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) lansează o dezbatere publică, până la data de 22 ianuarie 2016, privind îmbunătățirea și completarea Ghidului de prevenire a neregulilor privind crearea de condiții artificiale.

Fermierii sunt mai prudenți când accesează bani europeni. AFIR scrie un ghid despre condițiile artificiale

Fermierii sunt mai prudenți când accesează bani europeni. AFIR scrie un ghid despre condițiile artificiale

Nu ne așteptam să fim asaltați de solicitanți. Fermierii s-au maturizat și sunt foarte prevăzători. Nu se mai aruncă așa: hai să luăm fonduri europene și pe urmă vom vedea ce va fi.

Ce „condiţii artificiale” să evitaţi ca să nu pierdeţi banii europeni?

Ce „condiţii artificiale” să evitaţi ca să nu pierdeţi banii europeni?

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), va publica pe site-ul propriu, până la sfârşitul lunii iulie 2015, un ghid orientativ privind crearea condiţiilor artificiale în accesarea fondurilor europene. Ghidul va veni în ajutorul solicitanţilor de fonduri nerambursabile, pentru a şti indicatorii în care se încadrează pe noul PNDR 2014 - 2020, a declarat David Eugen Popescu, directorul AFIR.

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii