COMUNICAT. Noile planuri naționale strategice care vor înlocui actualul program național de dezvoltare rurală, unde vor fi prevăzute toate condițiile de acordare a subvențiilor din agricultură, vor include descrierea structurii organizaționale a Sistemului de Cunoaștere și Inovație în Agricultură, AKIS (Agricultural Knowledge and Innovation Systems).
Viitorul politicii agricole comune (PAC) este discutat în prezent cu Parlamentul European și Consiliul UE. Propunerea Comisiei include cunoașterea și inovarea ca obiectiv transversal. Acesta subliniază rolul cheie pe care îl va juca în viitorul alimentelor și al agriculturii, ajutând fermierii și comunitățile rurale să facă față provocărilor din ziua de azi și de mâine.
Combinarea actorilor care lucrează în domeniu cu cunoștințe complementare s-a dovedit benefică și eficientă, de exemplu Grupuri operaționale finanțate de CAP din cadrul Parteneriatului European pentru Inovare în Agricultură (EIP-AGRI), precum și proiecte cu mai mulți actori Orizont 2020. Aceste grupuri reunesc cercetători, consilieri și fermieri sau silvicultori, ceea ce duce la o utilizare mai rapidă și mai bună a rezultatelor proiectului.
Cu toate acestea, una dintre constatările evidențiate în raport este că sistemele de cunoștințe și inovare agricole naționale și regionale nu sunt în prezent suficient de integrate. Performanțele acestor sisteme variază foarte mult de la un stat membru la altul, și uneori în regiuni diferite ale aceluiași stat membru.
Acest lucru limitează potențialul lor pentru a face față provocărilor viitoare. Pe lângă aceasta, chiar dacă sunt abundente, cunoștințele disponibile în Europa sunt fragmentate și aplicate insuficient în practică. Acesta este motivul pentru care construirea unor sisteme de cunoștințe și inovare agricole mai puternice (AKIS) va fi crucială pentru a stimula inovarea în sector. Prin consolidarea AKIS-urilor, schimburile de cunoștințe și procesele de inovare vor fi mai bine structurate și vor contribui la accelerarea inovării în general. Este important să evite și duplicarea eforturilor și să economisim costurile.
Consolidarea acestor sisteme ar trebui să conducă la crearea unui ecosistem de cunoștințe și inovație agricolă în UE. Aceasta va crește și mai mult valoarea adăugată a UE, stimulând în același timp schimbul transfrontalier de cunoștințe și inovare.
Pentru a consolida și asigura integrarea AKIS-urilor în toate statele membre, propunerile PAC post-2020 includ descrierea structurii organizaționale a acestor sisteme în planurile strategice naționale ale PAC. De asemenea, acestea ar trebui să descrie modul în care va fi îmbunătățită cooperarea pentru consultanță de înaltă calitate, fluxuri de cunoștințe între diverși actori și servicii de asistență pentru inovare.
Un sistem ecologic puternic de AKIS va ajuta sectorul agricol al UE să facă față provocărilor viitoare. Va fi important să abordăm în mod specific nevoile fermierilor, conducând la un sector mai bine adaptat și rezistent, se arată în comunicatul transmis de Comisia Europeană.