Titlul acestui articol nu este inspirat de numele unui cântec popular românesc sau al vreunui ansamblu folcloric de prin părţile Moldovei, ci este expresia care descrie o femeie tânără, harnică, pozitivă, cu obrajii roşii (de emoţie, dar şi de muncă) şi cu grai dulce, de cireaşă.
Doina Herea are 33 ani şi este o tânără originară, de fapt, dintr-o altă comună ieşeană, Sineşti, dar, de vreo 15 ani, viaţa şi casa îi sunt la Hiliţa, comuna Costuleni, judeţul Iaşi, locul de baştină al soţului ei - Daniel Herea. „Chiar acum, în luna iunie, noi avem două mari, mari bucurii, adică se coc cireşele, astfel mai scăpăm la nişte bănuţi, fiindcă iarna este foarte greu să câştigi bani la ţară, iar o altă enormă bucurie a mea şi a soţului meu, în iunie, este să marcăm momentul întâlnirii noastre. Acum, în 2014, împlinim 15 ani de când suntem împreună şi pot spune că această regăsire a noastră a însemnat renaşterea mea”, spune Doina Herea. Femeia provine dintr-o familie cu greutăţi, cu părinţi nu tocmai bogaţi, care au crescut 5 copii, iar greul a fost amplificat de accidentul grav suferit de tatăl familiei, ceea ce a însemnat stoparea posibilităţii unei susţineri la şcoală a copiilor. „Întâlnirea cu Daniel şi drumul nostru comun au fost marea mea şansă. Astăzi, aici, la Hiliţa, am o familie fericită, avem un fiu de 7 ani, Ionuţ, care vrea să devină... «inginer de pomi». Avem şi o microfermă, respectiv vreo 6 hectare cu livadă, viţă de vie, producem şi miere de albine”, ne spune cu mândrie Doina.
Valorificare prin prelucrare şi desfacere la comun
Şi asta nu e tot. Au pus pe picioare o asociaţie pomiviticolă care are ca obiect de activitate colectarea şi prelucrarea fructelor de la producătorii din comună. Doina şi Daniel Herea din Hiliţa, Iaşi, sunt, în acest moment, oameni de bază în cadrul Asociaţiei Pomiviticole Hiliţa, Costuleni, judeţul Iaşi. Daniel este vicepreşedinte şi, alături de preşedintele Constantin Străinu, încearcă să continue proiectele de dezvoltare, între acestea fiind atestarea de noi produse - dulceaţa de nuci, cireşe amare, zacuscă -, pentru care caietele de sarcini au fost depuse încă din anul 2013.
Mai multe detalii despre pomiviticola de la Hiliţa puteţi citi în revista Ferma – iunie 2014!