Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

CIOBANII PLÂNG DE DISPERARE: DUCEM OILE LA ABATOR! PLĂTIM 1.590 DE LEI CHIRIE PE HECTARUL DE PĂȘUNE!

Publicat: 08 mai 2019 - 10:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

REVOLTĂTOR! Baronii locali își bat joc de noi! Că-mi și vine să plâng om în toată firea. Plătim 1.590 de lei chirie pe hectarul de pășune. Nu luăm atâta subvenție de la APIA! Vă spun cu mâna pe inimă că trebuie să vând 250 de miei și mai multe oi ca să-mi plătesc chiria. Suntem 7 oieri care am depus plângeri acum împotriva primarului la DNA. Și-a bătut joc de noi domn primar! A făcut licitație și a adus oameni ca să ridice prețul, a declarat oierul Constantin Paștiu, exclusiv pentru AGROINFO.

Pășunea comunei Șpring din județul Alba nu are zăcăminte din aur sau petrol, dar a ajuns să fie dată de primărie în chirie ciobanilor cu prețuri exorbitante: 1.590 de lei/ha/an, 1.490 de lei/ha/an. Care cum a avut noroc la licitație să nu ridice prețul oamenii aduși de primar, spune crescătorul de ovine.

Familia oierului Paștiu deține 700 de oi. De fermă se ocupă împreună cu fiul său, Ioan Ticuța Paștiu, care are 21 de ani. AGROINFO a vorbit cu amândoi, tată și fiu. Oierul de 47 de ani, Constantin Paștiu, a plâns, și nu e o metaforă, în timp ce vorbea cu reporterul AGROINFO. A plâns de disperare pentru că nu știe ce să mai vândă, miei, oi, ca să acopere plata chiriei pe pășune. Ne-a spus că a achitat deja primăriei chiria pe pășune pentru 9 luni. O sumă uriașă! Vedeți chitanțele eliberate de primărie. Prima tranșă plătită, 34.115 lei, iar a doua tranșă, 14.621 de lei.

chitanta-spring-34_bchitanta-spring_b

Nici vorbă nu va încasa de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) o subvenție atât de mare pe hectarul de pășune, 1.590 de lei, cca 300 de euro. Mai ales că fermierul nu a făcut un angajament pe agromediu ca să ia o subvenție mai mare pe hectar.

Ce s-a întâmplat în comuna Șpring de s-a ajuns la prețuri atât de mari pe hectarul de pășune? Primăria a organizat două licitații pentru pășune, una în 4 martie, la care a participat și familia Paștiu, și a doua în Joia Mare. De ce s-a organizat licitație în condițiile în care legea pășunilor spune clar că pășunile, pajiștile din domeniul privat al primăriilor sunt atribuite direct crescătorilor de animale din comună?! Licitațiile se organizeză în condițiile în care nu sunt în comună destule animale pentru asigurarea încărcăturii pe hectar, dacă crescătorii de animale din comună nu cer pășunea sau dacă pășunea este în domeniul public al primăriei și nu în cel privat. Legea face diferența între domeniul public și privat. În comuna Șpring, s-a scos la licitație, deopotrivă. Și pășunea din domeniul privat, care ar fi trebuit atribuită direct crescătorilor de animale, și cea din domeniul public. Dovada este chiar anunțul postat de primărie pe pagina sa oficială.

anunt-spring_b

Disperarea le-a ajuns la os ciobanilor și șapte dintre ei, toți din comuna Șpring, susțin că au depus deja plângere la Direcția Națională Anticorupție (DNA), alții au acționat în judecată primăria. Familia Paștiu ne-a spus că audierile au început deja la Poliția Economică Alba în acest caz.

Cum a decurs licitația de prețul s-a urcat mai până la cer? AGROINFO o va lăsa pe familia de oieri Paștiu să vă spună cum a fost ridicat prețul la licitație. Ciobanii au apelat la publicația noastră pentru a face cunoscut acest caz. Oierii au ajuns la limita suportabilității. Publicația noastră a luat legătura și cu primarul comunei, Daniel Gheorghe Rusu care, inițial, ne-a cerut "să-l interpelăm în scris". Noi l-am "interpelat verbal" și vom reda cu punct și virgulă declarația domniei sale.

Baronii locali își bat joc de noi, că nici nu mă pot opri din plâns. Vă spun ce ne-a pus să plătim înainte de licitație. Caietul de sarcini 200 de lei, taxa de participare la licitație 1.000 de lei și 5.000 de lei garanție. Am plătit toți banii ca să fie bine. Dar ce s-a întâmplat la licitație, e strigător la cer. Am declarat marți și la Poliția Economică, ne spune cu lacrimi în glas oierul Constantin Paștiu, tatăl.

Domn primar a adus doi oameni de afaceri, unul brutar și unul doctor de dinți, ca să ne urce prețul, și ei au cumpărat câte 6 caiete de sarcini. Și am întrebat dacă putem să cumpărăm și noi atâtea caiete și a zis că nu putem decât unul. Am 700 de oi. Am reușit să luăm vreo 50 de hectare de pășune.

La semnarea contractului o trebuit să plătim 70% din bani și când am intrat în pajiște, ceilalți de 30%. O făcut în așa fel încât să plătim toți banii în decurs de o săptămână. Am dat anul ăsta 59.000 de lei. Am plătit pe 9 luni. Licitația a început de la 250 de lei pe hectar și a ajuns la 1.590 de lei pe hectar. Unii dintre crescători au luat la licitație pășunea cu 1.490 de lei pe hectar, cu 1.430 de lei pe hectar. Sunt mai multe prețuri.

Licitațiile au fost în 4 martie și în Joia Mare. Noi am luat pășune la licitația din martie. După licitație ni s-a propus să le cedăm pășunea medicului stomatolog și brutarului, omului de afaceri, ca să o bage la subvenție și să ne dea și nouă ceva, să o pășunăm. Omul de afaceri are vreo 1000 de oi și dacă noi semnam atunci contractul să o cedăm lor, instantaneu zburam din pășune. La trei femei li s-a prelungit contractul pe pășune pe 7 ani, fără licitație, fără nimic și dacă am făcut și noi cerere să ne atribuie pășune, domnul primar a zis că lucră transparent și face licitație.

Domnul doctor de dinți și-a cumpărat crotalii pentru oi în ianuarie ca să participe la licitație. Ăstalalt de afaceri are niște oi, cum v-am spus, dar le are pe la Hațeg, pe niște munți și le-a adus de acolo cu camionul, ca să vadă lumea că are oi și să ne poată licita.

Are brutărie în Alba, are cantină, stă foarte bine. El nu trăiește de pe oi, că la un cioban îi dă 40 de milioane de lei (4.000 de lei n.r). Am început un proces, am făcut plângere la DNA București. tractor-nou-pastiu_bȘapte crescători de animale am făcut plângere. Cea mai mică redevență, chirie e 1.270 de lei pe hectar. Dacă ne făcea și nouă o chirie de 500-600 de lei pe hectar nu am fi zis nimic. Am avut deja prima înfățișare pentru plângerea depusă și al doilea crescător are în 14 mai înfățișare. Marți am fost la Poliția Economică din Sebeș. Ne-am angajat și avocați. Cerem să se anuleze hotărârea de Consiliu local și să ne dea și nouă pășunea cu o chirie de 250 de lei.

Sunt doi oameni care au aproape 100 de ani și au și ei 100 de oi, au luat o pășune ca asfaltul, că nu mai este nimic pe ea, până și acolo s-a dus domnul doctor, să liciteze și pășunea aia. Oamenii ăia mai au doi ani din angajamentul de agromediu și trebuie să țină pășunea ca să nu dea subvențiile înapoi. La noi s-au făcut niște țigănii foarte mari. Anul trecut mi-am cumpărat un tractor mare (în foto) și acum trebuie să plătesc ratele. Primăria, dacă a văzut că m-am ridicat un pic, și-a zis: hai să-l facem.

Un oier jinar (de la Jina, Sibiu n.r.) a venit la noi în comună. Și când a venit avea 70 de oi și acum are 700 de oi și din cauza asta l-a ridicat la licitație (i-a ridicat prețul chiriei pe hectar n.r.) că a zis primăria că de ce să nu plătească dacă-i merge bine, a declarat crescătorul de ovine Ioan Ticuța Paștiu, fiul lui Constantin, exclusiv pentru AGROINFO.

Lăsăm anchetatorii și instanțele de judecată să se ocupe de alte detalii uluitoare pe care ni le-a dezvăluit familia Paștiu.

Dacă până-n decembrie 2019 nu rezolvăm cumva problema cu pășunea, încarc oile în camion și le duc la abator. Păi, la anul trebuie să dau vreo 700 de milioane de lei vechi chiria pe pășune. Păi, io nu câștig atât cu oile. Nu-mi părea rău dacă aveam agromediu (angajament pe măsura 10 din PNDR 2020 care adaugă plăți compensatorii la subvenția pe hectar n.r.). Acum, toți banii încasați pe miei, oi, trebuie să-i dau la primărie, mai spune Ioan Ticuța Paștiu din comuna Șpring.

PRIMAR: UITAȚI-VĂ LA CRESCĂTORII DE ANIMALE, GIPURI, ÎNCĂ DOUĂ APARTAMENTE, ÎNCĂ O CASĂ! UE NU-ȚI DĂ BANI SĂ-ȚI CUMPERI CASĂ ȘI NICI GIPURI!

AGROINFO l-a contactat, așa cum am spus,  și pe primarul comunei Șpring. Inserăm întreaga discuție avută cu primarul, fără să facem vreun comentariu.

AGROINFO: Au apelat la publicația noastră oieri din comuna dumneavoastră care ne-au spus că s-a ajuns la o redevență pe hectarul de pășune de 1.590 de lei.

Primar Daniel Gheorghe Rusu: Nu neapărat. Depinde la ce licitație, pășunea s-a licitat în parte și s-a ajuns la alte sume, cât îl ține buzunarul pe fiecare, probabil.

AGROINFO: Crescătorii de ovine ne-au spus că la licitație s-au prezentat un om de afaceri și un medic stomatolog, iar cei doi au crescut prețul. Șapte oieri spun că au depus deja plângere împotriva dumneavoastră la DNA.

Primar Daniel Gheorghe Rusu: Nu știu dacă au depus, nu am fost chemat, știu că suntem în instanță cu doi dintre ei și că au făcut plângere la Corpul de Control al Prefecturii, care nu a găsit abateri și nereguli în procedura de licitație.

AGROINFO: Pășunea pe care ați scos-o la licitație este din domeniul privat al primăriei?

Primar Daniel Gheorghe Rusu: Dar dumneavoastră mă întrebați în ce sens și pentru ce?

AGROINFO: M-am prezentat deja. Suntem o publicație la care s-au plâns oierii.

Primar Daniel Gheorghe Rusu: Faceți-mi oficial, că sunt la un telefon, în capătul celălalt, nu pot să știu sigur că sunteți publicație, nu sunteți. O să vă dau răspunsuri, cereți-mi informații pe 544 (legea accesului liber la informațiile de ordin public n.r.), cu mare drag o să vă răspund. Așa, prin telefon, mi se pare absurd să avem conversația asta. Vă dau adresa de e-mail, faceți-mi o interpelare, o să vă dăm răspunsuri fără nicio problemă. Nu avem absolut nimic de ascuns. Am respectat întotdeauna legea și nu ne temem.

AGROINFO: Bun, dar asta pot să vă întreb, pășunea scoasă la licitație e din domeniul privat al primăriei sau din domeniul public?

Primar Daniel Gheorghe Rusu: Deci, depinde de care lot vorbiți. Asta vă spuneam că au fost mai multe licitații și au fost mai multe proceduri și așa mai departe. De asta vă zic, spuneți-mi despre cine e vorba în scris, vă dau răspunsuri în scris pentru fiecare.

AGROINFO: Noi o să publicăm la Vocea fermierului ceea ce ne-a spus crescătorul de ovine, necazul lui, și că șapte oieri au depus plângere împotriva dumneavoastră, a primăriei.

Primar Daniel Gheorghe Rusu: Să nu fie faptele eronate ca să ne putem întâlni apoi în instanță.

AGROINFO: Ce-i asta, domnule primar, amenințare?! Să știți că mie nu mi-e teamă de amenințările dumneavoastră.

Primar Daniel Gheorghe Rusu: Eu nu vă ameninț, doar vă spun să aveți mare grijă să nu fie eronate datele.

AGROINFO: Crescătorii de ovine își asumă ce spun, există înregistrarea, au participat la licitație, au licitat, săracii, și au ajuns la 1.590 de lei chirie pe hectar, au plătit chiria pe pășune (dovadă sunt chitanțele). V-am contactat și pe dumneavoastră pentru că așa este corect, să avem și declarația dumneavoastră pentru că sunteți primar acolo. Mai ales că pășunile din domeniul privat al primăriilor, spune legea, nu se scot la licitație, se atribuie direct crescătorilor de animale. Așa zice legea.

Primar Daniel Gheorghe Rusu: Să vă uitați un pic la lege în toate articolele. Scrie acolo, într-un articol, în cazul în care nu sunt mai multe solicitări asupra acelui lot. Dumneavoastră îmi spuneți mie că dacă sunt trei crescători de animale, care vin și solicită pășune, eu am voie să o dau doar la unul, preferențial?!

AGROINFO: De ce trebuia să o dați la unul?! Trebuia să împărțiți pășunea la toți crescătorii de animale. Șapte crescători de ovine au depus plângere.

Primar Daniel Gheorghe Rusu: Dar nu s-a dorit. Asta a fost prima discuție cu dânșii. Sunteți atâția, împărțim, bine, diminuată suprafața față de contractele care au fost, o să fie diminuată pentru că au mai fost patru care și-au dorit în plus, și să împărțim la toți. Și au spus: nu, domle, facem legal, fă licitație. Eu nici nu am dreptul să fiu nici în comisia de licitație. Am avut comisie de licitație, am avut tot ce trebuie. Deci, încă o dată, procedura a fost verificată de Corpul de Control, Direcția Sanitară Veterinară Alba și de toată lumea și nu au fost găsite probleme.

AGROINFO: Deci, crescătorii v-au propus să faceți licitație?

Primar Daniel Gheorghe Rusu: Nu că ei mi-au propus, ei nu au vrut să ajungă la un consens, să se împartă. Nu mi-au propus, că nu au cum să-mi propună ei soluția care o facem noi aici. Aia se aprobă în Consiliul local. A fost aprobată toată procedura în Consiliul local, caietul de sarcini și absolut tot. Și am mers mai departe. Încă o dată, toată procedura a fost foarte corectă și asta se va dovedi și în instanță pentru că suntem cu doi dintre ei în instanță.

AGROINFO: Mi-au spus crescătorii că unii plătesc 1.590 de lei pe hectarul de pășune, alții 1.400 de lei...Oricum, mi se pare foarte mult pentru o chirie pe pășune.

Primar Daniel Gheorghe Rusu: S-au licitat între ei. Eu ce să le fac?! E și filmat, eu am filmat tot, absolut tot, m-am acoperit din toate punctele de vedere, să fie un lucru legal și transparent. În rest, nu pot să le zic eu cât să se ducă, cât să nu se ducă. Trebuie să fim foarte corecți unii cu alții că pășunea nu e o moștenire a cuiva. Ei (crescătorii de ovine n.r.) sunt foarte supărați că după 10 ani de zile altcineva a câștigat sau au câștigat tot ei cu un preț mult mai mare. Dar asta e legea. Asta e democrația. Asta e piața. Ce să facem?! Eu mai dau încă 20, încă 20, s-a ridicat. Orgolii, treburi, au ei între ei mai multe.

AGROINFO: Vă dați seama că nici cu subvenția nu-și acoperă redevența asta. E de vreo trei ori subvenția.

Primar Daniel Gheorghe Rusu: Da, da, într-adevăr. Când te căsătorești și tu știi că nu ai numai o cameră, dar îți faci 20 de copii cu nevasta și după aia te gândești: băi, oare de ce nu-mi dă acum ajutoare sociale, de ce nu-mi dă primăria încă o casă, de ce nu-mi dă aia. Prima dată trebuie să-ți planifici. E o afacere, pentru ei chiar a ajuns o afacere. Deci, în primul și primul rând, ar fi trebuit să vă spună: haideți să vă arăt unde am locuit acum 10 ani și ce mașină am avut și unde locuiesc acum, câte imobile am și așa mai departe. Deci, banii ăștia, pur și simplu majoritatea, nu la mine în comună, cam peste tot, uitați-vă la crescătorii de animale, gipuri, treburi, încă două apartamente, încă o casă. Nu le plâng de milă că nu am de ce să le plâng. Ei s-au dus, au licitat, asta au făcut. Mie chiar îmi pare rău. Nu sunt implicat cu absolut nimic în treburile astea.

AGROINFO: Faptul că și-au cumpărat mașini, una, alta, foarte bine. Ei au muncit în fermă. Este bine să se dezvolte fermele. Să nu rămână la același stadiu.

Primar Daniel Gheorghe Rusu: Banii care ți-i dă Uniunea Europeană nu ți-i dă să-ți cumperi casă și nici gipuri. Ți-i dă pentru pășune și creșterea animalelor. Pășunea e necurățată decât ce curăță primăria și așa mai departe.

AGROINFO: O să scriem exact ce ne-ați declarat și că ei, crescătorii, nu s-au înțeles pentru atribuirea directă a pășunii...

Primar Daniel Gheorghe Rusu: Nu au fost de acord cu atribuire directă. Nu, domle, să respecte legea și asta este.

Familia Paștiu, tatăl și fiul, ne-au spus că primăria nu i-a chemat la nicio discuție și că au făcut cerere la primărie să li se atribuie direct pășunea, dar, ghinion, au ajuns la licitație și s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Primarul ne-a declarat că a fost verificată procedura de toată lumea, Corpul de Control al Prefecturii Alba, DSV, etc. Se pare că acum a venit rândul anchetatorilor să facă verificări în acest caz.

IMPORTANT! CE SPUNE LEGEA! ATRIBUIRE DIRECTĂ CRESCĂTORILOR DE ANIMALE A PĂȘUNILOR DIN DOMENIUL PRIVAT AL PRIMĂRIEI!

Pentru punerea în valoare a pajiştilor aflate în domeniul privat al comunelor, oraşelor, respectiv al municipiilor şi pentru folosirea eficientă a acestora, unităţile administrativ-teritoriale, prin primari, în conformitate cu hotărârile consiliilor locale, în baza cererilor crescătorilor de animale, persoane fizice sau juridice având animalele înscrise în Registrul naţional al exploataţiilor, membri ai colectivităţii locale sau care au sediul social pe teritoriul localităţii respective, încheie contracte de închiriere prin atribuire directă, în condiţiile prevederilor Legii nr. 287/2009privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, pentru suprafeţele de pajişti disponibile, proporţional cu efectivele de animale deţinute în exploataţie, pe o perioadă cuprinsă între 7 şi 10 ani. Suprafeţele de pajişti rămase nealocate se atribuie în condiţiile prevederilor alin. (1) crescătorilor de animale persoane fizice sau juridice având animalele înscrise în Registrul naţional al exploataţiilor. (Legea nr. 44/2018)

Pășunile din domeniul public al primăriilor sunt scoase la licitație.

Pentru punerea în valoare a pajiştilor aflate în domeniul public al comunelor, oraşelor, respectiv al municipiilor şi pentru folosirea eficientă a acestora, unităţile administrativ-teritoriale, prin primari, în conformitate cu hotărârile consiliilor locale, în baza cererilor crescătorilor de animale, persoane fizice sau juridice având animalele înscrise în RNE, încheie contracte de concesiune/închiriere, în condiţiile legii, pentru suprafeţele de pajişti disponibile, proporţional cu efectivele de animale deţinute în exploataţie, pe o perioadă cuprinsă între 7 şi 10 ani, este stipulat în art. 9, alin.1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente [Legea nr. 44/2018].


Vizualizat: 7979 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

COMISAR EUROPEAN AGRICULTURĂ: SUBVENȚII MAI MARI PENTRU MICII FERMIERI! ÎMPĂRȚIREA ECHITABILĂ A PLĂȚILOR!

COMISAR EUROPEAN AGRICULTURĂ: SUBVENȚII MAI MARI PENTRU MICII FERMIERI! ÎMPĂRȚIREA ECHITABILĂ A PLĂȚILOR!

21 septembrie 2020 - 23:30

CONSILIUL AGRIFISH, 21 SEPTEMBRIE 2020. Luni, 21 septembrie 2020, s-a desfășurat Consiliul AGRIFISH la Bruxelles, la care au participat miniștrii agriculturii din țările membre UE. Ministrul agriculturii Adrian Oros a fost prezent la acest eveniment. Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, susține plafonarea plăților directe la suma de 100.000 de euro, rotunjirea plăților pentru micii fermieri sau plăți redistributive pentru aceștia cu scopul împărțirii echitabile a subvențiilor agricole.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

21 septembrie 2020 - 22:02

DECIZIE MADR. Actualizarea Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole, realizarea ortofotoplanurilor și activitatea de aerofotogrammetrie vor fi făcute timp de 10 ani de personalul Ministerului Apărării Naționale, anunță un proiect de Ordonanță de Urgență publicat astăzi de Ministerul Agriculturii pe site-ul oficial. Decizia a fost luată pentru a nu se pierde banii europeni pentru subvențiile fermierilor români

CONFERINȚĂ USAMV CLUJ: PARTICIPĂ 250 DE CERCETĂTORI DIN 12 ȚĂRI!

CONFERINȚĂ USAMV CLUJ: PARTICIPĂ 250 DE CERCETĂTORI DIN 12 ȚĂRI!

21 septembrie 2020 - 15:28

EVENIMENT! Conferința anuală a USAMV Cluj-Napoca, denumită în 2020 ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, se va derula online, cu participarea a 250 de specialiști din țară și străinătate, anunță un comunicat USAMV Cluj, transmis pentru AGROINFO.

TINERII FUG DE FERMELE DE ANIMALE! TOT MAI PUȚINI ALEG SĂ FIE CRESCĂTORI DE ANIMALE!

TINERII FUG DE FERMELE DE ANIMALE! TOT MAI PUȚINI ALEG SĂ FIE CRESCĂTORI DE ANIMALE!

21 septembrie 2020 - 09:36

RENUNȚĂ LA CREȘTEREA ANIMALELOR. Muncă multă, bani puțini, producția de lapte și carne se vinde greu și la prețuri mici. Toate sunt motive pentru ca tinerii din România să nu-și dorească să devină proprietari ai unei ferme de animale. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, săptămâna trecută, în vizita făcută în județul Mureș, că pregătește, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, un ajutor din bani europeni care să-i motiveze pe crescătorii de animale, pe fermieri să angajeze tineri.

UN ȘEF APIA ANUNȚĂ DATA LA CARE AJUNG AJUTOARELE ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

UN ȘEF APIA ANUNȚĂ DATA LA CARE AJUNG AJUTOARELE ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

21 septembrie 2020 - 08:47

AJUTOARE PLĂTITE DE APIA. A început plata ajutorului de stat pentru fermierii ale căror culturi agricole însămânțate în toamna lui 2019 au fost afectate de secetă. Un director APIA anunță data la care vor ajunge banii în conturile fermierilor.

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ CĂ SCHIMBĂ O LEGE PENTRU CĂ PRIMEȘTE ZILNIC MESAJE DE LA FERMIERI!

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ CĂ SCHIMBĂ O LEGE PENTRU CĂ PRIMEȘTE ZILNIC MESAJE DE LA FERMIERI!

20 septembrie 2020 - 09:02

MODIFICARE LEGE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, doreşte modificarea legislaţiei din domeniul vânătorii, astfel încât fermierii care au terenuri ce se suprapun cu fonduri de vânătoare să le gestioneze și să poată ţine sub control problema mistreţilor care distrug culturile.

PIAȚA ROMÂNILOR! PRIMA PIAȚĂ CU PRODUSE TRADIȚIONALE ȘI NATURALE EXCLUSIV ROMÂNEȘTI!

PIAȚA ROMÂNILOR! PRIMA PIAȚĂ CU PRODUSE TRADIȚIONALE ȘI NATURALE EXCLUSIV ROMÂNEȘTI!

20 septembrie 2020 - 08:32

PRIMA PIAȚĂ A ROMÂNILOR. Sâmbătă, 19 septembrie 2020, s-a deschis în București Piaţa Românilor, fosta piaţă Colentina, fiind unicul loc unde se vor putea găsi cele mai multe alimente bio româneşti certificate, alături de produse tradiţionale şi naturale româneşti atestate.

Soluţiile Ecofol pentru un randamentul maxim al  culturii de cereale păioase

Soluţiile Ecofol pentru un randamentul maxim al culturii de cereale păioase

18 septembrie 2020 - 11:47

Producţia de grâu din România a scăzut brusc în acest an din cauza secetei prelungite. Oficiali din Ministerul Agriculturii au declarat de curând, pentru presa internaţională, că în 10 din 41 de judeţe administrative culturile agricole au fost deteriorate, ajungându-se la daune de până la 100%, în anumite zone. 

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ ASTĂZI: DE MÂINE ÎNCEP PLĂȚILE APIA!

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ ASTĂZI: DE MÂINE ÎNCEP PLĂȚILE APIA!

17 septembrie 2020 - 16:11

CÂND AJUNG BANII ÎN CONTURILE FERMIRILOR? Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi că de mâine, 18 septembrie 2020, începe plata ajutorului de stat pentru fermierii ale căror culturi agricole au fost afectate de secetă.

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

17 septembrie 2020 - 15:51

OPINIE. Vin domnii de la oraș să-l caute pe țăranul român și să-i asculte necazurile, să-i vadă truda doar în campanie electorală. Atunci vor toți să-i arate țăranului cât de tare îl sprijină și cât de tare le pasă de soarta lui. Toți vor să se fotografieze și să se filmeze alături de țăranul român de parcă ar fi un exponat într-un muzeu. Pentru că asta va ajunge dacă i se vor da doar vorbe, nu și fapte.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Fermy Show Ep. 1 -  Legea Mirosurilor

Fermy Show Ep. 1 - Legea Mirosurilor

Premieră Națională! Inovație Totală! Jurnalistul Catalin Roba și Fermy, specialistul animat (sau Agri 4.0) al revistei Ferma, despică firul în patru: Este momentul să afli cum e percepută Legea Mirosurilor în lumea lui Fermy!

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii