Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

CIOBANII PLÂNG DE DISPERARE: DUCEM OILE LA ABATOR! PLĂTIM 1.590 DE LEI CHIRIE PE HECTARUL DE PĂȘUNE!

Publicat: 08 mai 2019 - 10:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

REVOLTĂTOR! Baronii locali își bat joc de noi! Că-mi și vine să plâng om în toată firea. Plătim 1.590 de lei chirie pe hectarul de pășune. Nu luăm atâta subvenție de la APIA! Vă spun cu mâna pe inimă că trebuie să vând 250 de miei și mai multe oi ca să-mi plătesc chiria. Suntem 7 oieri care am depus plângeri acum împotriva primarului la DNA. Și-a bătut joc de noi domn primar! A făcut licitație și a adus oameni ca să ridice prețul, a declarat oierul Constantin Paștiu, exclusiv pentru AGROINFO.

Pășunea comunei Șpring din județul Alba nu are zăcăminte din aur sau petrol, dar a ajuns să fie dată de primărie în chirie ciobanilor cu prețuri exorbitante: 1.590 de lei/ha/an, 1.490 de lei/ha/an. Care cum a avut noroc la licitație să nu ridice prețul oamenii aduși de primar, spune crescătorul de ovine.

Familia oierului Paștiu deține 700 de oi. De fermă se ocupă împreună cu fiul său, Ioan Ticuța Paștiu, care are 21 de ani. AGROINFO a vorbit cu amândoi, tată și fiu. Oierul de 47 de ani, Constantin Paștiu, a plâns, și nu e o metaforă, în timp ce vorbea cu reporterul AGROINFO. A plâns de disperare pentru că nu știe ce să mai vândă, miei, oi, ca să acopere plata chiriei pe pășune. Ne-a spus că a achitat deja primăriei chiria pe pășune pentru 9 luni. O sumă uriașă! Vedeți chitanțele eliberate de primărie. Prima tranșă plătită, 34.115 lei, iar a doua tranșă, 14.621 de lei.

chitanta-spring-34_bchitanta-spring_b

Nici vorbă nu va încasa de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) o subvenție atât de mare pe hectarul de pășune, 1.590 de lei, cca 300 de euro. Mai ales că fermierul nu a făcut un angajament pe agromediu ca să ia o subvenție mai mare pe hectar.

Ce s-a întâmplat în comuna Șpring de s-a ajuns la prețuri atât de mari pe hectarul de pășune? Primăria a organizat două licitații pentru pășune, una în 4 martie, la care a participat și familia Paștiu, și a doua în Joia Mare. De ce s-a organizat licitație în condițiile în care legea pășunilor spune clar că pășunile, pajiștile din domeniul privat al primăriilor sunt atribuite direct crescătorilor de animale din comună?! Licitațiile se organizeză în condițiile în care nu sunt în comună destule animale pentru asigurarea încărcăturii pe hectar, dacă crescătorii de animale din comună nu cer pășunea sau dacă pășunea este în domeniul public al primăriei și nu în cel privat. Legea face diferența între domeniul public și privat. În comuna Șpring, s-a scos la licitație, deopotrivă. Și pășunea din domeniul privat, care ar fi trebuit atribuită direct crescătorilor de animale, și cea din domeniul public. Dovada este chiar anunțul postat de primărie pe pagina sa oficială.

anunt-spring_b

Disperarea le-a ajuns la os ciobanilor și șapte dintre ei, toți din comuna Șpring, susțin că au depus deja plângere la Direcția Națională Anticorupție (DNA), alții au acționat în judecată primăria. Familia Paștiu ne-a spus că audierile au început deja la Poliția Economică Alba în acest caz.

Cum a decurs licitația de prețul s-a urcat mai până la cer? AGROINFO o va lăsa pe familia de oieri Paștiu să vă spună cum a fost ridicat prețul la licitație. Ciobanii au apelat la publicația noastră pentru a face cunoscut acest caz. Oierii au ajuns la limita suportabilității. Publicația noastră a luat legătura și cu primarul comunei, Daniel Gheorghe Rusu care, inițial, ne-a cerut "să-l interpelăm în scris". Noi l-am "interpelat verbal" și vom reda cu punct și virgulă declarația domniei sale.

Baronii locali își bat joc de noi, că nici nu mă pot opri din plâns. Vă spun ce ne-a pus să plătim înainte de licitație. Caietul de sarcini 200 de lei, taxa de participare la licitație 1.000 de lei și 5.000 de lei garanție. Am plătit toți banii ca să fie bine. Dar ce s-a întâmplat la licitație, e strigător la cer. Am declarat marți și la Poliția Economică, ne spune cu lacrimi în glas oierul Constantin Paștiu, tatăl.

Domn primar a adus doi oameni de afaceri, unul brutar și unul doctor de dinți, ca să ne urce prețul, și ei au cumpărat câte 6 caiete de sarcini. Și am întrebat dacă putem să cumpărăm și noi atâtea caiete și a zis că nu putem decât unul. Am 700 de oi. Am reușit să luăm vreo 50 de hectare de pășune.

La semnarea contractului o trebuit să plătim 70% din bani și când am intrat în pajiște, ceilalți de 30%. O făcut în așa fel încât să plătim toți banii în decurs de o săptămână. Am dat anul ăsta 59.000 de lei. Am plătit pe 9 luni. Licitația a început de la 250 de lei pe hectar și a ajuns la 1.590 de lei pe hectar. Unii dintre crescători au luat la licitație pășunea cu 1.490 de lei pe hectar, cu 1.430 de lei pe hectar. Sunt mai multe prețuri.

Licitațiile au fost în 4 martie și în Joia Mare. Noi am luat pășune la licitația din martie. După licitație ni s-a propus să le cedăm pășunea medicului stomatolog și brutarului, omului de afaceri, ca să o bage la subvenție și să ne dea și nouă ceva, să o pășunăm. Omul de afaceri are vreo 1000 de oi și dacă noi semnam atunci contractul să o cedăm lor, instantaneu zburam din pășune. La trei femei li s-a prelungit contractul pe pășune pe 7 ani, fără licitație, fără nimic și dacă am făcut și noi cerere să ne atribuie pășune, domnul primar a zis că lucră transparent și face licitație.

Domnul doctor de dinți și-a cumpărat crotalii pentru oi în ianuarie ca să participe la licitație. Ăstalalt de afaceri are niște oi, cum v-am spus, dar le are pe la Hațeg, pe niște munți și le-a adus de acolo cu camionul, ca să vadă lumea că are oi și să ne poată licita.

Are brutărie în Alba, are cantină, stă foarte bine. El nu trăiește de pe oi, că la un cioban îi dă 40 de milioane de lei (4.000 de lei n.r). Am început un proces, am făcut plângere la DNA București. tractor-nou-pastiu_bȘapte crescători de animale am făcut plângere. Cea mai mică redevență, chirie e 1.270 de lei pe hectar. Dacă ne făcea și nouă o chirie de 500-600 de lei pe hectar nu am fi zis nimic. Am avut deja prima înfățișare pentru plângerea depusă și al doilea crescător are în 14 mai înfățișare. Marți am fost la Poliția Economică din Sebeș. Ne-am angajat și avocați. Cerem să se anuleze hotărârea de Consiliu local și să ne dea și nouă pășunea cu o chirie de 250 de lei.

Sunt doi oameni care au aproape 100 de ani și au și ei 100 de oi, au luat o pășune ca asfaltul, că nu mai este nimic pe ea, până și acolo s-a dus domnul doctor, să liciteze și pășunea aia. Oamenii ăia mai au doi ani din angajamentul de agromediu și trebuie să țină pășunea ca să nu dea subvențiile înapoi. La noi s-au făcut niște țigănii foarte mari. Anul trecut mi-am cumpărat un tractor mare (în foto) și acum trebuie să plătesc ratele. Primăria, dacă a văzut că m-am ridicat un pic, și-a zis: hai să-l facem.

Un oier jinar (de la Jina, Sibiu n.r.) a venit la noi în comună. Și când a venit avea 70 de oi și acum are 700 de oi și din cauza asta l-a ridicat la licitație (i-a ridicat prețul chiriei pe hectar n.r.) că a zis primăria că de ce să nu plătească dacă-i merge bine, a declarat crescătorul de ovine Ioan Ticuța Paștiu, fiul lui Constantin, exclusiv pentru AGROINFO.

Lăsăm anchetatorii și instanțele de judecată să se ocupe de alte detalii uluitoare pe care ni le-a dezvăluit familia Paștiu.

Dacă până-n decembrie 2019 nu rezolvăm cumva problema cu pășunea, încarc oile în camion și le duc la abator. Păi, la anul trebuie să dau vreo 700 de milioane de lei vechi chiria pe pășune. Păi, io nu câștig atât cu oile. Nu-mi părea rău dacă aveam agromediu (angajament pe măsura 10 din PNDR 2020 care adaugă plăți compensatorii la subvenția pe hectar n.r.). Acum, toți banii încasați pe miei, oi, trebuie să-i dau la primărie, mai spune Ioan Ticuța Paștiu din comuna Șpring.

PRIMAR: UITAȚI-VĂ LA CRESCĂTORII DE ANIMALE, GIPURI, ÎNCĂ DOUĂ APARTAMENTE, ÎNCĂ O CASĂ! UE NU-ȚI DĂ BANI SĂ-ȚI CUMPERI CASĂ ȘI NICI GIPURI!

AGROINFO l-a contactat, așa cum am spus,  și pe primarul comunei Șpring. Inserăm întreaga discuție avută cu primarul, fără să facem vreun comentariu.

AGROINFO: Au apelat la publicația noastră oieri din comuna dumneavoastră care ne-au spus că s-a ajuns la o redevență pe hectarul de pășune de 1.590 de lei.

Primar Daniel Gheorghe Rusu: Nu neapărat. Depinde la ce licitație, pășunea s-a licitat în parte și s-a ajuns la alte sume, cât îl ține buzunarul pe fiecare, probabil.

AGROINFO: Crescătorii de ovine ne-au spus că la licitație s-au prezentat un om de afaceri și un medic stomatolog, iar cei doi au crescut prețul. Șapte oieri spun că au depus deja plângere împotriva dumneavoastră la DNA.

Primar Daniel Gheorghe Rusu: Nu știu dacă au depus, nu am fost chemat, știu că suntem în instanță cu doi dintre ei și că au făcut plângere la Corpul de Control al Prefecturii, care nu a găsit abateri și nereguli în procedura de licitație.

AGROINFO: Pășunea pe care ați scos-o la licitație este din domeniul privat al primăriei?

Primar Daniel Gheorghe Rusu: Dar dumneavoastră mă întrebați în ce sens și pentru ce?

AGROINFO: M-am prezentat deja. Suntem o publicație la care s-au plâns oierii.

Primar Daniel Gheorghe Rusu: Faceți-mi oficial, că sunt la un telefon, în capătul celălalt, nu pot să știu sigur că sunteți publicație, nu sunteți. O să vă dau răspunsuri, cereți-mi informații pe 544 (legea accesului liber la informațiile de ordin public n.r.), cu mare drag o să vă răspund. Așa, prin telefon, mi se pare absurd să avem conversația asta. Vă dau adresa de e-mail, faceți-mi o interpelare, o să vă dăm răspunsuri fără nicio problemă. Nu avem absolut nimic de ascuns. Am respectat întotdeauna legea și nu ne temem.

AGROINFO: Bun, dar asta pot să vă întreb, pășunea scoasă la licitație e din domeniul privat al primăriei sau din domeniul public?

Primar Daniel Gheorghe Rusu: Deci, depinde de care lot vorbiți. Asta vă spuneam că au fost mai multe licitații și au fost mai multe proceduri și așa mai departe. De asta vă zic, spuneți-mi despre cine e vorba în scris, vă dau răspunsuri în scris pentru fiecare.

AGROINFO: Noi o să publicăm la Vocea fermierului ceea ce ne-a spus crescătorul de ovine, necazul lui, și că șapte oieri au depus plângere împotriva dumneavoastră, a primăriei.

Primar Daniel Gheorghe Rusu: Să nu fie faptele eronate ca să ne putem întâlni apoi în instanță.

AGROINFO: Ce-i asta, domnule primar, amenințare?! Să știți că mie nu mi-e teamă de amenințările dumneavoastră.

Primar Daniel Gheorghe Rusu: Eu nu vă ameninț, doar vă spun să aveți mare grijă să nu fie eronate datele.

AGROINFO: Crescătorii de ovine își asumă ce spun, există înregistrarea, au participat la licitație, au licitat, săracii, și au ajuns la 1.590 de lei chirie pe hectar, au plătit chiria pe pășune (dovadă sunt chitanțele). V-am contactat și pe dumneavoastră pentru că așa este corect, să avem și declarația dumneavoastră pentru că sunteți primar acolo. Mai ales că pășunile din domeniul privat al primăriilor, spune legea, nu se scot la licitație, se atribuie direct crescătorilor de animale. Așa zice legea.

Primar Daniel Gheorghe Rusu: Să vă uitați un pic la lege în toate articolele. Scrie acolo, într-un articol, în cazul în care nu sunt mai multe solicitări asupra acelui lot. Dumneavoastră îmi spuneți mie că dacă sunt trei crescători de animale, care vin și solicită pășune, eu am voie să o dau doar la unul, preferențial?!

AGROINFO: De ce trebuia să o dați la unul?! Trebuia să împărțiți pășunea la toți crescătorii de animale. Șapte crescători de ovine au depus plângere.

Primar Daniel Gheorghe Rusu: Dar nu s-a dorit. Asta a fost prima discuție cu dânșii. Sunteți atâția, împărțim, bine, diminuată suprafața față de contractele care au fost, o să fie diminuată pentru că au mai fost patru care și-au dorit în plus, și să împărțim la toți. Și au spus: nu, domle, facem legal, fă licitație. Eu nici nu am dreptul să fiu nici în comisia de licitație. Am avut comisie de licitație, am avut tot ce trebuie. Deci, încă o dată, procedura a fost verificată de Corpul de Control, Direcția Sanitară Veterinară Alba și de toată lumea și nu au fost găsite probleme.

AGROINFO: Deci, crescătorii v-au propus să faceți licitație?

Primar Daniel Gheorghe Rusu: Nu că ei mi-au propus, ei nu au vrut să ajungă la un consens, să se împartă. Nu mi-au propus, că nu au cum să-mi propună ei soluția care o facem noi aici. Aia se aprobă în Consiliul local. A fost aprobată toată procedura în Consiliul local, caietul de sarcini și absolut tot. Și am mers mai departe. Încă o dată, toată procedura a fost foarte corectă și asta se va dovedi și în instanță pentru că suntem cu doi dintre ei în instanță.

AGROINFO: Mi-au spus crescătorii că unii plătesc 1.590 de lei pe hectarul de pășune, alții 1.400 de lei...Oricum, mi se pare foarte mult pentru o chirie pe pășune.

Primar Daniel Gheorghe Rusu: S-au licitat între ei. Eu ce să le fac?! E și filmat, eu am filmat tot, absolut tot, m-am acoperit din toate punctele de vedere, să fie un lucru legal și transparent. În rest, nu pot să le zic eu cât să se ducă, cât să nu se ducă. Trebuie să fim foarte corecți unii cu alții că pășunea nu e o moștenire a cuiva. Ei (crescătorii de ovine n.r.) sunt foarte supărați că după 10 ani de zile altcineva a câștigat sau au câștigat tot ei cu un preț mult mai mare. Dar asta e legea. Asta e democrația. Asta e piața. Ce să facem?! Eu mai dau încă 20, încă 20, s-a ridicat. Orgolii, treburi, au ei între ei mai multe.

AGROINFO: Vă dați seama că nici cu subvenția nu-și acoperă redevența asta. E de vreo trei ori subvenția.

Primar Daniel Gheorghe Rusu: Da, da, într-adevăr. Când te căsătorești și tu știi că nu ai numai o cameră, dar îți faci 20 de copii cu nevasta și după aia te gândești: băi, oare de ce nu-mi dă acum ajutoare sociale, de ce nu-mi dă primăria încă o casă, de ce nu-mi dă aia. Prima dată trebuie să-ți planifici. E o afacere, pentru ei chiar a ajuns o afacere. Deci, în primul și primul rând, ar fi trebuit să vă spună: haideți să vă arăt unde am locuit acum 10 ani și ce mașină am avut și unde locuiesc acum, câte imobile am și așa mai departe. Deci, banii ăștia, pur și simplu majoritatea, nu la mine în comună, cam peste tot, uitați-vă la crescătorii de animale, gipuri, treburi, încă două apartamente, încă o casă. Nu le plâng de milă că nu am de ce să le plâng. Ei s-au dus, au licitat, asta au făcut. Mie chiar îmi pare rău. Nu sunt implicat cu absolut nimic în treburile astea.

AGROINFO: Faptul că și-au cumpărat mașini, una, alta, foarte bine. Ei au muncit în fermă. Este bine să se dezvolte fermele. Să nu rămână la același stadiu.

Primar Daniel Gheorghe Rusu: Banii care ți-i dă Uniunea Europeană nu ți-i dă să-ți cumperi casă și nici gipuri. Ți-i dă pentru pășune și creșterea animalelor. Pășunea e necurățată decât ce curăță primăria și așa mai departe.

AGROINFO: O să scriem exact ce ne-ați declarat și că ei, crescătorii, nu s-au înțeles pentru atribuirea directă a pășunii...

Primar Daniel Gheorghe Rusu: Nu au fost de acord cu atribuire directă. Nu, domle, să respecte legea și asta este.

Familia Paștiu, tatăl și fiul, ne-au spus că primăria nu i-a chemat la nicio discuție și că au făcut cerere la primărie să li se atribuie direct pășunea, dar, ghinion, au ajuns la licitație și s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Primarul ne-a declarat că a fost verificată procedura de toată lumea, Corpul de Control al Prefecturii Alba, DSV, etc. Se pare că acum a venit rândul anchetatorilor să facă verificări în acest caz.

IMPORTANT! CE SPUNE LEGEA! ATRIBUIRE DIRECTĂ CRESCĂTORILOR DE ANIMALE A PĂȘUNILOR DIN DOMENIUL PRIVAT AL PRIMĂRIEI!

Pentru punerea în valoare a pajiştilor aflate în domeniul privat al comunelor, oraşelor, respectiv al municipiilor şi pentru folosirea eficientă a acestora, unităţile administrativ-teritoriale, prin primari, în conformitate cu hotărârile consiliilor locale, în baza cererilor crescătorilor de animale, persoane fizice sau juridice având animalele înscrise în Registrul naţional al exploataţiilor, membri ai colectivităţii locale sau care au sediul social pe teritoriul localităţii respective, încheie contracte de închiriere prin atribuire directă, în condiţiile prevederilor Legii nr. 287/2009privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, pentru suprafeţele de pajişti disponibile, proporţional cu efectivele de animale deţinute în exploataţie, pe o perioadă cuprinsă între 7 şi 10 ani. Suprafeţele de pajişti rămase nealocate se atribuie în condiţiile prevederilor alin. (1) crescătorilor de animale persoane fizice sau juridice având animalele înscrise în Registrul naţional al exploataţiilor. (Legea nr. 44/2018)

Pășunile din domeniul public al primăriilor sunt scoase la licitație.

Pentru punerea în valoare a pajiştilor aflate în domeniul public al comunelor, oraşelor, respectiv al municipiilor şi pentru folosirea eficientă a acestora, unităţile administrativ-teritoriale, prin primari, în conformitate cu hotărârile consiliilor locale, în baza cererilor crescătorilor de animale, persoane fizice sau juridice având animalele înscrise în RNE, încheie contracte de concesiune/închiriere, în condiţiile legii, pentru suprafeţele de pajişti disponibile, proporţional cu efectivele de animale deţinute în exploataţie, pe o perioadă cuprinsă între 7 şi 10 ani, este stipulat în art. 9, alin.1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente [Legea nr. 44/2018].


Vizualizat: 8056 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

EURODEPUTAT BUDA: NOILE SUBVENȚII MARI PENTRU FERMIERII ROMÂNI!

EURODEPUTAT BUDA: NOILE SUBVENȚII MARI PENTRU FERMIERII ROMÂNI!

01 decembrie 2020 - 17:49

SUBVENȚII AGRICULTURĂ. Este important ca schemele ecologice propuse pentru fermieri să nu creeze poveri și sarcini administrative excesive. La fel de important este ca fermierii să fie plătiți pentru eforturile lor suplimentare de apărători al mediului și climei, a spus europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European.

MESAJUL COMISARULUI EUROPEAN PENTRU AGRICULTURĂ!

MESAJUL COMISARULUI EUROPEAN PENTRU AGRICULTURĂ!

01 decembrie 2020 - 17:20

VEȘTI DE LA BRUXELLES. În dezbaterea de astăzi din cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European a avut loc un schimb de opinii cu comisarul Janusz Wojciechowski, responsabil pentru agricultură, despre pregătirea implementării noii Politici Agricole Comune.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ PÂNĂ-N 4 DECEMBRIE 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ PÂNĂ-N 4 DECEMBRIE 2020!

01 decembrie 2020 - 07:07

Caracteristici meteorologice. Intervalul se va caracteriza prin menţinerea unui regim termic al aerului apropiat de normele climatologice, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -6...7°C în aproape toată ţara, apropiată de mediile multianuale.

SUBVENȚII APIA 2020! APIA ANUNȚĂ CĂ ÎNCEPE PLĂȚILE ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ!

SUBVENȚII APIA 2020! APIA ANUNȚĂ CĂ ÎNCEPE PLĂȚILE ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ!

30 noiembrie 2020 - 10:54

OFICIAL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că din această săptămână, din data de 2 decembrie 2020, începe autorizarea la plata finală a fermierilor care au solicitat subvențiile agricole pentru anul 2020.

VESTE BUNĂ PENTRU MICII FERMIERI CARE NU REUȘESC SĂ-ȘI VÂNDĂ PRODUSELE!

VESTE BUNĂ PENTRU MICII FERMIERI CARE NU REUȘESC SĂ-ȘI VÂNDĂ PRODUSELE!

30 noiembrie 2020 - 10:25

TERMEN LIMITĂ 7 DECEMBRIE 2020! Kaufland România își oferă spațiul din magazine pentru a găzdui producătorii locali mici de legume fructe care întâmpină dificultăți în comercializarea mărfii în această perioadă. Mai mult, Kaufland va face plățile către acești mici fermieri în termen de 3 zile, nu 7 zile cum era până acum. Termenul limită pentru micii fermieri români care vor să se înscrie la Kaufland este 7 decembrie 2020.

LACTATE ROMÂNEȘTI ARTESANA, CIFRĂ DE AFACERI ANUL ACESTA 3,7 MILIOANE DE EURO, VÂNDUTE ÎN 700 DE MAGAZINE!

LACTATE ROMÂNEȘTI ARTESANA, CIFRĂ DE AFACERI ANUL ACESTA 3,7 MILIOANE DE EURO, VÂNDUTE ÎN 700 DE MAGAZINE!

30 noiembrie 2020 - 10:08

COMUNICAT. Iubitorii de lactate românești, realizate din lapte integral, neomogenizat și pasteurizat la temperatură joasă, vor găsi la rafturile marilor rețele de retail din România, produsele Artesana cu noile etichete. Cu o cifră de afaceri estimată pentru anul 2020 la 3,7 milioane de euro, Artesana se află pe piața românească din august 2012, iar în retail-ul modern din august 2013. Produsele Artesana se găsesc în peste 700 de magazine în toată țara.

O TÂNĂRĂ FERMIERIȚĂ ȘI FERMA DE PĂSĂRI PĂȘUNATE!

O TÂNĂRĂ FERMIERIȚĂ ȘI FERMA DE PĂSĂRI PĂȘUNATE!

30 noiembrie 2020 - 09:48

TINERI FERMIERI. Programul Empowering Women in Agrifood, dezvoltat de EIT Food și implementat de Impact Hub Bucharest, și-a desemnat cele 2 câștigătoare care au primit finanțare totală de 15.000 de euro. Cea mai mare sumă, 10.000 de euro, a fost câștigată de  Cosmina Dinu, care este o tânără și frumoasă fermieriță și a pus pe picioare Ferma de păsări pășunate.

MINISTRUL OROS: 1,4 MILIARDE DE EURO PENTRU PLĂȚILE COMPENSATORII ALE FERMIERILOR!

MINISTRUL OROS: 1,4 MILIARDE DE EURO PENTRU PLĂȚILE COMPENSATORII ALE FERMIERILOR!

29 noiembrie 2020 - 08:39

AJUTOARE PENTRU ZONA MONTANĂ. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că sunt alocate 1,4 miliarde de euro pentru plățile compensatorii pe hectar și pe cap de animale destinate fermierilor din zona montană. Suma este alocată pentru următorul exercițiu financiar, 2021-2027.

GUVERN: NOU SPRIJIN FINANCIAR PENTRU FERMIERI!

GUVERN: NOU SPRIJIN FINANCIAR PENTRU FERMIERI!

29 noiembrie 2020 - 06:38

OFICIAL. Guvernul a adoptat în ședința din 27 noiembrie 2020 o hotărâre prin care este instituit un nou ajutor financiar pentru fermieri, programul Agro Invest. Prin acest program de sprijin, fermierii pot să contracteze credite de la bănci cu garanții de stat și dobândă subvenționată.

APROBATĂ DE GUVERN! SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTAR!

APROBATĂ DE GUVERN! SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTAR!

29 noiembrie 2020 - 06:20

AJUTOR FERMIERI. Guvernul a aprobat în ședința din 27 noiembrie 2020 o ordonanță de urgență prin care este instituită o schemă de ajutor pe hectar în cuantum de 500 de euro/ha pentru viticultori. Subvenția a fost aprobată deja de Comisia Europeană, iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va face plata către beneficiari până la data de 31 decembrie 2020.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

#tehnodiesel #masseyferguson #masseyferguson7360

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă.

Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

După luptă

După luptă
Ştefan cel Mare dupa o luptă: Detalii