Din 2016, se va activa o schemă de ajutor prin care micii fermieri, care au între 1 și 5 hectare, și renunță, ori prin arendare, ori prin vânzare, la teren, vor primi 120% din plata pe suprafață. Adică, 200 de euro/ha/an timp de 5 ani. Care este criteriul de eligibilitate?
Măsura este în Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) și a fost aprobată deja de Comisia Europeană. Condiția ca beneficiarul să fie eligibil este ca acesta să se fi regăsit, cel puțin un an, în schema de mici fermieri de la plățile directe. Deci, trebuie să treacă un an și după ce a trecut, în campania următoare, cum ar veni, el poate să se transfere din zona de plăți directe de la APIA pe PNDR, cu aplicația depusă pentru a primi 120% din subvenția pe care o avea pe acel teren. Dar obligația asta este: un an de zile să fi activat ca mic fermier la APIA, spune secretarul de stat MADR.
Scopul acestei măsuri este comasarea terenurilor. Pentru această schemă de sprijin se vor transfera aproximativ 100 de milioane de euro din Pilonul 1 către Pilonul 2.
Micii fermieri, cei care au între 1 și 5 ha, și vor să renunțe la activitatea agricolă prin arendare sau prin vânzarea terenului respectiv - noi încurajăm arendarea - pentru consolidarea exploatațiilor agricole, vor primi timp de 5 ani, până-n 2020, o sumă echivalentă cu 120% din valoarea subvenției pe suprafață, în jur de 200 euro/ha/an. Chiar dacă cedează terenul. Acesta este motivul să-i încurajăm să consolideze exploatațiile, a declarat Daniel Constantin, ministrul agriculturii, pentru Agroinfo, în urmă cu două săptămâni.