AFIR nu a monitorizat proiectele PNDR 2007-2013 în funcție de încadrarea lor în sectorul vegetal sau sectorul zootehnic. Valoarea proiectului, în schimb, este un criteriu de monitorizare. Iată care sunt zonele din țară care au absorbit sume mari din fostul PNDR și cine sunt fermierii.
Fermele de vaci de lapte, proiecte cu valoare mare
Compania Teletext deține o fermă de vaci de lapte din Slobozia, județul Ialomița. Ferma a pornit de la 100 de capete și a ajuns la 1.000 de capete. Mitru Crișan, proprietarul fermei, un nume cunoscut în lumea fermierilor, a fost directorul complexului Combil de creștere a porcilor. După revoluție, prin anii '90, și-a deschis propria fermă cu vaci de lapte. În prezent, cifra de afaceri a fermei sare peste 9 milioane de euro, iar profitul bate pe la un milion de euro pe an. Fermierul are o îndelungă experiență în accesarea banilor europeni. De fapt, a afirmat mereu că și-a construit ferma din bani europeni. Pe fostul PNDR, ferma lui Mitru Crișan a contractat un proiect cu o valoare eligibilă totală de 3 milioane de euro, din care 1,5 milioane de euro nerambursabili. Proiectul a fost depus pe măsura 121 – modernizarea exploatațiilor agricole. Grajdurile fermei sunt construite după tiparul american, totul este automatizat astfel încât un muncitor se poate ocupa de 800 de vaci. Teletext produce între 12 și 14 tone de lapte pe an și livrează produse lactate către trei lanțuri de supermarketuri din țară.
Un alt proiect valoros din sectorul zootehnic a fost depus pe fostul PNDR tot de un fermier din Ialomița, care crește tot vaci de lapte. Ferma O Lume de Lapte a contractat un proiect cu o valoare eligibilă totală de 3 milioane de euro, din care nerambursabili 1,5 milioane de euro, tot pe măsura 121. Banii au fost investiți în construirea unei ferme de vaci în comuna Gheorghe Lazăr. Cine este fermierul de la care a pornit O Lume de Lapte? Jan-Huibert Boll este un olandez care s-ar fi stabilit cu familia în România, prin 2006. A cumpărat aproximativ 85 ha în județul Ialomița și ar fi început construcția fermei de vaci de lapte doi ani mai târziu, plănuind să ajungă la 2.500 de capete. Asemeni fermierului român Mitru Crișan, și olandezul poate spune că are o linie automatizată în fermă, după modelul american.
Un proiect cu aceeași valoare eligibilă și valoare nerambursabilă regăsim și în județul vecin, Călărași. Este vorba despre înființare fermă agrozootehnică cu unitate de procesare lapte și producere de energie regenerabilă, implementat de firma Agrozootehnica Ulmeni SRL.
Bani mulți în irigații și energii regenerabile
Pentru sectorul vegetal, tot prin măsura 121- modernizarea exploatațiilor agricole, AGRICOP Cooperativă Agricolă din Brăila a accesat fonduri europene nerambursabile în valoare de 1,6 milioane euro pentru achiziția de echipamente pentru irigații, procesare și producere de semințe și cereale. Valoarea eligibilă totală a proiectului este 4 milioane de euro.
Din statistica AFIR reiese că fermierii au cerut bani mulți și pentru proiecte de producere a energiilor regenerabile. Firma Interagroaliment SRL din Vaslui a accesat fonduri europene pentru proiectul Investiție mixtă – achiziție de echipamente pentru sectorul agricol și achiziție de echipamente pentru folosirea surselor regenerabile de energie în creșterea păsărilor. Agrotrust SRL din Teleorman a realizat proiectul Înființare fermă mixtă cu producere de energie regenerabilă. Ambele proiecte au un cost eligibil de 3 milioane euro, 1,5 milioane euro reprezintă fondurile europene nerambursabile.
75.000 de fermieri au accesat fonduri europene în perioada 2007-2013, dintre care 12.982 de tineri fermieri, 2.702 exploatații agricole din sectoarele vegetal și zootehnic și 1.042 de unități de procesare. Prin proiectele de investiții finanțate s-au realizat lucrări pentru protejarea de inundații a 46.837 de hectare și lucrări de modernizare și reabilitare a infrastructurii de irigații pe 291.876 de hectare. De asemenea, au fost reabilitați 3.606 kilometri de drumuri agricole și forestiere. S-au creat 41.955 de locuri de muncă în mediul rural și 41.601 de locuri de muncă în cadrul proiectelor în curs de finalizare.