Plata pe înverzire, 59,12 euro/ha, ar urma să fie virată fermierilor români la sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai, spun surse din Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Modulul care va calcula această schemă de plată este deocamdată în testare.
Sunt fermieri români care vor încasa integral această plată, 59,12 euro/ha, și fermieri care, deși nu sunt sancționați, nu vor beneficia de toată suma. Pentru ei se va aplica o reducere a plății.
Plata pe înverzire este o schemă nouă și complexă care ne-a dat multe bătăi de cap. Ceea ce ia mult timp sunt cazurile specifice. Se găsesc tot felul de spețe în dosarele primite de la fermieri și trebuie tratate în sistem. Modulul stabilește pentru fiecare fermier suma care i se cuvine, a declarat exclusiv pentru Agroinfo, Gabriel Lospa, șeful proiectului APIA, eAgriculture Head of Unit SIVECO.
Modulul va calcula pentru fiecare fermier suma care urmează să o încaseze din înverzire. Cuantumul sumei depinde mult de respectarea regulilor impuse fermierilor pentru această plată: 5% din exploatație să fie rezervate pentru zona de interes ecologic (ZIE), diversificarea culturilor și menținerea pajiștilor permanente.
APIA a anunțat că sancțiunile pentru această plată se aplică doar din 2017. Chiar dacă nu se aplică sancțiuni timp de doi ani, sancțiuni care diminuează suma, mulți fermieri români nu vor avea în buzunar toți cei 59,12 euro/ha.
Ce trebuie să știe fermierii și este foarte important: pentru 2015 și 2016 nu se aplică sancțiuni! În schimb, calculul se face la suprafața de teren pe care o are agricultorul în fermă. Se calculează ce teren are în fermă cu ce trebuia să realizeze pentru înverzire și cât a realizat și se aplică o reducere de jumătate.
Să zicem că din 5% a realizat 3% pentru o suprafață de 100 ha arabil, nerealizarea se contorizează în suprafața de teren arabil luându-se numai jumătate, ca reducere a plății, a declarat Nicolae Horumbă, directorul general adjunct APIA.
Fermierii care vor încasa plata întreagă, toți cei 59,12 euro/ha, sunt cei care exploatează până la 15 ha. Acești agricultori nu au obligația să facă diversificarea culturilor și nici să aibă 5% ZIE. Obligațiile pe care le au acești fermieri sunt culturi acoperitoare, culturi verzi sau cultivarea amestecului de plante pe care-l precizează Ordinul ministrului agriculturii cu criteriile de eligibilitate pentru toate schemele de plată din agricultură.