ÎN DIRECT CU PARLAMENTUL ROMÂNIEI. Primul ministru Dacian Cioloș a fost chemat de Liviu Dragnea, președintele PSD, în fața plenului reunit al Parlamentului României să prezinte starea economiei din țara noastră. Premierul a vorbit și despre fondurile europene și despre subvențiile fermierilor români. Ce înseamnă, de fapt. cifra 8 pentru fermierii români?
Fondurile europene. Rata de absorbție pentru 2007 - 2013 a fost crescută de la 58% la finele anului trecut la 78% până în acest moment, ceea ce înseamnă circa 3 miliarde de euro. Pentru 2014 - 2020 suntem într-o fază de pregătire a programelor, am lansat ghiduri de peste 13 miliarde de euro, însumat, care își vor arăta rezultatele începând de anul viitor. Acum facem licitațiile de proiecte, semnăm contractele si ele se implementeaza de anul viitor. Am asigurat o corelare între fondurile europene sș bugetul național, pentru prima oară.
Plățile în agricultură. În acest an s-a aplicat noua Politică Agricolă Comună. România a ales un număr foarte mare de scheme de plată, respectiv un sistem mai complicat, care a dus la întârzieri de plata. De aici au venit acele întârzieri. Peste 90% din sumele alocate plăților directe s-au efectuat,a spus șeful Guvernului, în prezentarea sa din Parlament.
Imediat după discursul premierului a fost rândul președintelui PSD, Liviu Dragnea, să-și spună un punct de vedere argumentat în legătură cu cele prezentate. Președintele PSD a spus că Dacian Cioloș nu a vorbit în limba română "a vorbit în limba tehnocraților, desprinsă de realitate." Dragnea a disecat discursul șefului Guvern pornind de la cifra 0 care simbolizează absorbția fondurilor europene și a ajuns la cifra 8 care se referă la fermierii români.
Cifra 8. Opt luni este întârzierea în alocarea subvențiilor către fermierii români. În competiția dură dintre producătorii din România, în agricultură și industrie alimentară, și cei străini, ai noștri pierd pentru că nu au niciun sprijin de la Guvern. Dimpotrivă! A spus Liviu Dragnea.
Sunt mai mult de 8 luni de întârziere în plata subvențiilor dacă socotim timpul scurs de la data de 1 decembrie 2015 când ar fi trebuit demarată plată, așa cum prevăd regulamentele europene.
Potrivit Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), un procent de 98,56% din fermieri și-au încasat deja subvențiile agricole. Concret, 930.488 de fermieri români ar trebui să aibă deja banii în conturile bancare.