Volumul de hârtie e unic, nu cererea. Stai la o coadă să depui cererea pentru plata pe suprafață, apoi te așezi la altă coadă să depui cererea pentru subvenția pentru animale, spune Călin Fărgaciu, directorul Cooperativei Someș Arieș.
Asta după ce ești nevoit să îți iei bon de ordine de la ora unu ca să fi sigur că depui cererea în 12, 13 sau 14 ore. Celor de la Ministerul Agriculturii le place doar atunci când sunt lăudați. Iar în momentul în care spui ceva, îți cer dosarele pe care le ai depuse la APIA ca să-ți găsească vreo chichiță ca să te umfle, acuză directorul Cooperativei Someș Arieș.
Călin Fărgaciu este furios din pricina birocrației care macină administrația. În loc să-mi văd de treabă trebuie să mă transform în scriptolog. Dealtfel, fermierul nici nu a apucat să depună cererea pentru că a fost ocupat ba cu strânsul fânului, ba cu treburile cooperativei. Am stat pe tractor de la 8 seara până la 7 dimineața că lucerna nu o poți încărca la amiază. Iar mie dimineața îmi tremurau genunchii de oboseală ca să mai stau la rând să iau bon de ordine la APIA. Dar cred că majoritatea fermierilor vor depune cererile de plată cu întârziere, și deci cu penalizări, asta în condițiile în care abia în urmă cu 2 săptămâni s-au putut depune primele cereri pentru animale. Dar pe cei de la APIA cine-i penalizează că nu aveau în 15 martie softul pregătit?!... A fost o treabă mizerabilă ce s-a întâmplat! Dacă înainte fiecare fermier era repartizat unui anume funcționar APIA, care acum deja știa structura fiecărei ferme de care se ocupa, Guvernul a catadicsit să schimbe și acest lucru bun, pe principiu că fermierul e hoț și funcționarul corupt.
(în foto: prof. George Bucur și Călin Fărgaciu)
Părerea someșanului este împărtășită și de Sorin Bob de la Cooperativa agricolă Lunca Someșului cât și de Petre Cătiteanu, președintele Grupului de Producători Agricoli ARDAN din Bistrița Năsăud. Toți trei au prezentat exemple de bună practică, în cadrul Conferinței Naționale RNDR Dezvoltarea satului românesc continuă – PNDR 2014-2015. În prima zi de conferință, 15 iunie, când a fost prezent Daniel Constantin și George Turtoi (chiar era așteptat și Victor Viorel Ponta, dar a trebuit să-și facă o operație de urgență la genunchi), sala a fost plină (au venit și vreo 20 de studenți de la UASMV Craiova). Presa a fost și ea interesată. În schimb, a doua zi, când la rampă au ieșit fermierii adevărați, care se lovesc de tot felul de greutăți, în sală bătea vântul. Nu tu consultanți, nu tu presă, nu tu oficialități. Chiar și reprezentanții mediului academic au cam dispărut, după rostirea profesorului George Bucur, deși, abia după aceea, a devenit conferința cu adevărat interesantă. Prestația lui Silviu Zetea, care a vorbit despre branding și marketing făcut din nevoia de a vinde ceva ce face aproape fiecare gospodar, țuica din fructe, dar și a lui Petre Cătineanu și Călin Fărgaciu au pus punctul pe i. Constantin Leonte, consultant în proiecte pe fonduri europene, a încercat o abordare concentrată și pragmatică a celor peste 770 de pagini din stufosul PNDR.
Din păcate, conferințele naționale RNDR tind să devină întâlniri ad-hoc în care elita politică, academică și administrativă încearcă să-l convingă pe vreun Moș Ion Roată cum stă treaba cu dezvoltarea satului românesc.