Prin cererea unică depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) fermierii români pot să acceseze și plăți compensatorii din măsurile delegate din PNDR 2014-2020. Cum completați cererea pentru măsurile 10 agromediu și climă și măsura 13 – zone care se confruntă cu constrângeri naturale? Ne referim doar la sectorul vegetal, agricultură convențională.
Măsurile de dezvoltare rurală sunt în cererea unică pe coloanele 9, 10 și 11!
Coloana 9. Fermierul va selecta pentru fiecare parcelă codul corespunzător pachetului/subpachetului/variantei sau combinaţiilor permise ale acestora. De exemplu, codul A1 este măsura 10, pachetul 1 – pajiști cu înaltă valoare naturală. Codul A2 corespunde măsurii 10, pachetul 1.2.1, practici agricole tradiționale-varianta 2.1-lucrari manuale pe pajiști permanente utilizate ca fânețe. Codurile le găsiți în IPA!
Coloana 10 va fi completată automat de către sistem pentru parcelele situate la altitudini mai mari de 600 m şi pentru care s-a solicitat P1.2.1 practici agricole tradiționale-varianta 2.1-lucrari manuale pe pajiști permanente utilizate ca fânețe. P1.2.2 din măsura 10 -practici agricole tradiționale-varianta 2.2- lucrări cu utilaje ușoare pe pajiști permanente utilizate ca fânețe.
Coloana 11 din declaraţia de suprafaţă (pentru M 13 plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale) va fi completată automat de către sistem cu indicativul (ANC_ZM, ANC_SPEC, ANC_SEMN) dacă parcela se afla în zona eligibilă conform PNDR 2014-2020. Bifa de solicitare aferentă fiecarei submăsuri se aplica atutomat dupa finalizarea declarației de suprafață în IPA.
Măsura 10: Pentru toate pachetele din M10 nu este permisă solicitarea plăţilor compensatorii pe fracţiuni de parcelă
Dacă până la termenul limită de depunere a cererii de plată, fermierii solicită sprijinul aferent pachetului 4 – culturi verzi pentru o suprafaţă diferită de suprafaţa parcelei agricole, înscriu două parcele. Exemplu: dacă pentru celelalte scheme se solicită sprijin pentru suprafaţa de 10 ha, iar pentru P4 se solicită sprijin numai pentru 5 ha, aceasta din urmă va constitui o altă parcelă.
În cazul pachetului 5 –adaptarea la efectele schimbărilor climatice se vor utiliza în proporţii egale soiurile/hibrizii cu precocităţi diferite ale culturilor porumb, sorg, floarea soareluii, soia conform tabelului nr. 1 din prezenta. Proporţiile egale se calculează ţinând cont de suprafaţa totală angajată pe fiecare cultură, indiferent dacă utilizarea celor două tipuri de hibrizi/soiuri se face pe parcele/subparcele distincte.
Având în vedere că se accesează la nivel de parcelă, dacă fermierul înscrie unul dintre codurile de cultură pe o subparcelă, obligatoriu celelate subparcele ale parcelei trebuie să aibă culturi eligibile P5 cu respectarea cerinței specifice privind utilizarea în proporţii egale a soiurilor/hibrizilor cu precocităţi diferite. Condiţia de eligibilitate ,,în cadrul fermei suprafeţe arabile mai mici de 10 ha”, vizeazã suprafeţele de teren arabil eligibile, neeligibile, solicitate şi nesolicitate la platã (TA – teren arabil şi Tan – teren arabil necultivat).
Dacă până la termenul limită de depunere a cererii de plată, fermierii solicită sprijinul aferent P5 pentru o suprafaţă diferită de suprafaţa parcelei agricole, obligatoriu se înscriu două parcele (una cu P5 şi una fără P5).
În situaţia în care, într-o campanie, pe o parcelă cu angajament pentru pachet 7 – terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu (Branta ruficollis), a fost înfiinţată cultura de porumb (ex. 2014), în campania următoare suprafaţa nerecoltată de minim 5% şi maxim 10% este eligibilă pentru agromediu doar dacă sunt respectate normele de ecocondiţionalitate, indiferent de cultura existentă pe suprafaţa respectivă.
În anul de angajament care urmează anului în care a fost înfiinţată cultura de porumb (ex. 2015), fermierii trebuie să declare o parcelă cu două subparcele, având coduri de cultură diferite. In campania urmatoare (ex. 2016) parcela poate fi reîntregită cu o cultură eligibilă P7.
ATENȚIE! În campania 2016, fermierii nu pot accesa Clauza de revizuire.
Angajamentele de M 214 ale fermierilor care în Campania 2015 nu au depus cererea unică de plată şi nici documentul de Clauză de revizuire s-au închis fără recuperare având în vedere închiderea perioadei de programare 2007-2013. În 2016, aceşti fermieri pot începe angajamente aferente M 11/ M 10.
Iată și banii pe care-i puteți încasa pe M10 și M13!
Măsura 13 – Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice
- Submăsura 13.1 Plăți compensatorii în zona montană – 86 euro/ha/an
- Submăsura 13.2 Plăţi compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative – 54 euro/ha/an
- Submăsura 13.3 Plăţi compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri specifice 70 euro/ha/an
Măsura 10 – agro-mediu și climă (fosta măsură 214)
Pachetul 1 - pajişti cu înaltă valoare naturală – 93 euro/ha/an
Pachetul 2 - practici agricole tradiţionale (poate fi aplicat doar adiţional, în combinaţie cu Pachetul 1)
Varianta 2.1-lucrări manuale pe pajişti permanente utilizate ca fâneţe –variantă nouă! – 100 euro/ha/an;
Varianta 2.2-lucrări cu utilaje uşoare pe pajişti permanente utilizate ca fâneţe –variantă nouă! – 21 euro/ha/an.
Pachetul 3 – pajişti importante pentru păsări
Varianta 3.1 –crex crex - varianta 3.1.1 – lucrări manuale - 261 euro/ha/an; varianta 3.1.2 - lucrări cu utilaje ușoare - 182 euro/ha/an
Subpachetul 3.2 –lanius minor şi falco vespertinus – varianta 3.2.1 lucrări manuale - 159 euro/ha/an; varianta 3.2.2 lucrări cu utilaje ușoare - 80 euro/ha/an
Pachetul 4 – culturi verzi – 128 euro/ha/an.
Pachetul 5 – adaptarea la efectele schimbărilor climatice – PACHET NOU! – 125 euro/ha/an;
Pachetul 6 – pajişti importante pentru fluturi (Maculinea sp.) – varianta 6.1 lucrări manuale 361 euro/ha/an; varianta 6.2 lucrări cu utilaje ușoare - 282 euro/ha/an
Pachetul 7 – terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu (Branta ruficollis) – 250 euro/ha/an.
(surse: Ordinul Ministrului Agriculturii 249/26 februarie 2016, APIA)