BANI pentru DESPĂGUBIRI de la Comisia Europeană! Primăvara capricioasă, ninsori și grindină, în aprilie și mai, a provocat pagube de un miliard de euro fermierilor! Statele membre Uniunii Europene cer bani Comisiei Europene pentru a-și despăgubi agricultorii!
Un miliard de euro pagube! Țări ca Slovenia, Croația, Ungaria au ridicat, în ședința Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European, problema despăgubirilor pentru fermieri în caz de calamitare a culturilor. Statele membre UE cer banii pentru despăgubiri de la Comisia Europeană.
În Europa Centrală, în aprilie, a nins, a căzut gheață și au fost mari pagube în agricultură. Daunele pe care le-au suferit Croația, Slovenia, Ungaria și alte țări s-au ridicat la un miliard de euro. Producătorii agricoli sunt afectați de două ori: pe de o parte, se confruntă cu embargoul rusesc, pe de altă parte au fost îngenunchiați de această catastrofă naturală, a spus europarlamentarul Marijana Petir, reprezentanta Croației în Parlamentul de la Bruxelles.
Europarlamentarul croat i-a cerut comisarului european pentru Agricultură, Phil Hogan, găsirea și activarea unor instrumente financiare de criză pentru a-i ajuta mai ales pe producătorii agricoli. În condițiile în care din bugetul agricol nu se pot face astfel de intervenții, Comisia Europeană ar trebui să identifice alte resurse financiare, a spus Petir. Deocamdată, despăgubirea agricultorilor de către Comisia Europeană pentru culturile distruse de vreme se află la nivelul discuțiilor. Cu certitudine, fermierii noștri așteaptă ca reprezentanții României la Bruxelles să se implice și să se alăture inițiativei acestor țări.
Fermierii români au fost, la rândul lor, loviți de capriciile vremii din această primăvară. Inundațiile și grindina din această primăvară au afectat sute de mii de hectare din județele Dolj, Olt, Gorj, Prahova, Vâlcea, Brașov, Timiș, Mureș.
Independent de obținerea unor despăgubiri, pe care le va acorda Ministerul Agriculturii din bugetul propriu sau din bani veniți de la Comisia Europeană, agricultorii care au depus cererea unică pentru 2016 trebuie să aibă grijă și să nu piardă subvenția pe suprafață. Dovada distrugerii culturii este procesul-verbal de constatare eliberat de primărie / procesul-verbal de constatare emis de către Inspectoratul General/Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru dezastre naturale severe. Această dovadă trebuie depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în termen de 10 zile de la data emiterii. La dosarul cererii unice de plată se păstrează copia conformă cu originalul.