Identificarea fără echivoc a parcelelor agricole. O sintagmă care taie mii de fermieri români de la plata subvenției pe suprafață! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) i-a solicitat, săptămâna trecută, companiei Gauss date suplimentare despre măsurarea parcelelor agricole. Ce soluții există pentru ca fermierii români, care și-au desenat greșit parcelele, să-și încaseze subvențiile
Compania Gauss execută pentru APIA măsurătorile prin teledetecție. Compania a descoperit mii de parcele agricole greșit digitizate. Concret, o parcelă agricolă nu se află acolo unde a desenat-o fermierul. Unde este conturul făcut de fermier e o altă parcelă, cu o altă cultură agricolă decât cea declarată de fermier. Parcela poate fi tăiată de la plată, fermierul sancționat că a declarat altă cultură agricolă sau că ar avea o parcelă nouă pe care nu a declarat-o la APIA.
Care este soluția care i-ar putea scăpa pe agricultori de tot acest coșmar? Dacă se constată că pe parcelele găsite de Gauss, după coordonatele date de fermier, există culturi, sunt suprafețe pe care se desfășoară o activitate agricolă, atunci fermierul respectiv ar trebui să-și încaseze subvenția pe suprafață.
Să spunem că fermierul a declarat că a cultivat pe o parcelă grâu și el nu a desenat parcela pe orizontală, a desenat-o pe verticală și se suprapune pe cultura declarată la APIA doar jumătate din parcelă. Pe cealaltă jumătate este o cultură din același grup de plată. Mi se pare normal ca acest fermier să încaseze subvenția pe suprafață. Nu a declarat o parcelă în plus sau o suprafață neutilizată, necultivată.
Presupunem că agricultorul a declarat că acolo are cultivat grâu, dar a desenat invers parcela, răsturnată să-i spunem, și se suprapune cu parcela de porumb. Gauss a măsurat doar grâul pentru că aceea a fost cultura declarată. Dacă eu solicit companiei Gauss date suplimentare: domnule, acolo unde fermierul a desenat parcela este tot o cultură? Este suprafață cultivată, întreținută? Da. Atunci fermierul trebuie să-și încaseze subvenția pe suprafață. Fermierul nu a declarat ceva ilicit, ilegal, nu a solicitat ceva în plus ce nu i s-ar cuveni, explică Ovidiu Săvâșcă, șeful APIA Mureș.
În acest moment, Gauss ar lucra la rapoartele cu datele suplimentare solicitate de APIA. Fără aceste date suplimentare ar fi dificil de găsit o soluție pentru miile de fermieri care sunt amenințați cu tăierea de la plata subvenției.
Trebuie să primim aceste date suplimentare ca să începem campania de follow-up cu fermierii. Dacă am rămâne cu măsurătorile inițiale făcute de Gauss, ar fi destul de multe parcele agricole respinse de la plata subvenției pe suprafață. O altă variantă ca să scăpăm de această identificare fără echivoc și de acea toleranță de 0,75 m ar fi modificarea Ordinului ministrului agriculturii 619/2015 cu privire la criteriile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească fermierii pentru încasarea subvențiilor. Să se găsească o formulă adaptată fermierului român și care să rămână valabilă până-n 2020, spune șeful APIA Mureș.
Ce înseamnă identificarea fără echivoc a parcelei agricole și acea toleranță de 0,75 m?
Pentru localizarea fără echivoc a parcelei agricole și identificarea amplasamentului și conturului acesteia se aplică o toleranță de amplasare, aferentă unei zone tampon calculată în aplicația electronică GIS, de 0,75 m. (Ordonanța 3/2015 prvind schemele de plată din agricultură) Asta spune legea!
Citește aici totul despre identificarea fără echivoc a parcelei agricole!
Cum s-a procedat în campania 2015?
Fermierul și-a completat cererea unică în aplicația IPA cu care lucrează APIA. Delimitările, desenarea conturului parcelei, datele înscrise acolo de fermier au fost încărcate de funcționarii APIA pe GPS și așa s-a purces la verificarea clasică, în teren, a parcelelor. Toate parcelele agricole greșit digitizate, cu o abatere mai mare de 0,75 m, supun fermierul la sancțiuni. Doar la controlul în teren!
La verificarea prin teledetecție, situația parcelelor greșit desenate s-a inflamat. Au ieșit mii de parcele agricole identificate pe alte amplasamente. Fiind localizată parcela pe un nou amplasament, firma Gauss a găsit acolo o altă cultură, nu cea declarată de fermier. În felul acesta, mii de agricultori români se află acum în situația de a rămâne fără o parte consistentă din subvenția pe suprafață.
Ministrul agriculturii Achim Irimescu a declarat recent că a cerut derogare Comisiei Europene pentru abaterea de 0,75 m la identificarea fără echivoc a parcelei agricole. Scrisoarea ar fi fost expediată către DG Agri pe 20 ianuarie 2016.
Citește aici declarația ministrului agriculturii!
Cuantumul subvenției pe suprafață este estimat între 170 euro/ha și 226 euro/ha în funcție de schemele de plată pentru care este eligibil fermierul și de dimensiunea exploatației agricole.