Adama
Vinasa Rompak

Ce subvenții primesc fermierii pe hectar și cum se calculează fiecare?

Publicat: 26 octombrie 2015 - 18:50
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Sunt șapte scheme de plăți directe pe care le primesc fermierii români până în anul 2020. Agricultorii nu trebuie să încurce schema de plată unică pe suprafață (SAPS) cu alte scheme de ajutor sau, și mai rău, să creadă că SAPS ar include toate schemele de plăți directe. Ce reprezintă fiecare schemă de ajutor și cum se calculează fiecare?

Plățile acordate direct fermierilor în cadrul schemelor de sprijin sunt denumite plăți directe. Care sunt schemele de sprijin pentru suprafață și, implicit, schemele de plăți directe?

1. Schema de plată unică pe suprafata (SAPS).  Se acordă anual pentru fiecare hectar eligibil declarat de fermier. Cum se calculează cuantumul acestei plăți? Prin împărțirea pachetului financiar alocat de Comisia Europeană. Concret, în fiecare an, Comisia Europeană stabilește pentru fiecare stat membru plafonul național anual pentru schema de plată unică pe suprafață. Suma aceasta este împărțită la numărul de hectare eligibile.

APIA a comunicat, pentru anul acesta, 72,69 euro/ha pentru schema de plată unică pe suprafață (SAPS). Cel puțin din această sumă sunt garantate creditele bancare pentru fermeri și tot din această se acordă un avans de 50%. La finalizarea tuturor controalelor efectuate de APIA, cuantumul sumei s-ar putea modifica, dar nu semnificativ. Statele membre UE pot să aplice această plată până cel târziu pe 31 decembrie 2020.

2. Ajutor national tranzitoriu (ANT). Statele membre UE, care decid să aplice schema de plată unică pe suprafață, pot să acorde ajutoare naționale tranzitorii, în perioada 2015-2020. Este o plată suplimentară pentru fermierii din sectoarele cu plăți naționale directe complementare în anul 2013. Statele membre pot decide pe baza unor criterii obiective cuantumul ajutoarelor naționale tranzitorii. Anul trecut, acest ajutor național tranzitoriu (ANT) a fost 19 euro/ha.

3. Plata redistributivă. Este o plată anuală destinată fermierilor care au dreptul la plata unică pe suprafață. Se acordă anual pentru hectarele de pământ declarate eligibile. Statele membre UE calculează în fiecare an cuantumul plății redistributive înmulțind o cifră care urmează a fi stabilită de statul membru și care nu depășește 65% din valoarea medie a plății naționale pe hectar cu numărul drepturilor la plată activate de fermier sau cu numărul hectarelor eligibile. Numărul hectarelor nu este mai mare de 30.

Cum se calculează în România? Între 1 și 5 hectare eligibile la plată se acordă 5 euro/ha, iar între 5 și 30 hectare plata redistributivă crește la 45 euro/ha. Cuantumul plății redistributive acordată fermierilor, anul acesta, pentru primele 30 ha este 46,75 de euro/ha. Suma a fost anunțată public pe 6 septembrie de Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

4. Plata pentru înverzire. Fermierii care au dreptul la plata unică pe suprafață aplică pe toate hectarele  eligibile practici agricole benefice pentru climă și mediu: diversificarea culturilor, menținerea pășunilor permanente existente și prezența unei zone de interes ecologic pe suprafața agricolă. Sub rezerva deciziilor statelor membre, un fermier poate respecta una sau mai multe practici agricole.

Este o plată anuală acordată pe hectar eligibil. Statele membre UE au dreptul să folosească 30% din plafonul național pentru acordarea acestei plăți. Cuantumul se obține prin împărțirea acestei sume, rezultată din calcularea procentului de 30%, la numărul de hectare eligibile. Anul acesta, fermierii români ar putea beneficia de o plată pe înverzire de 53,90 euro/ha.

5. Plata pentru tinerii fermieri. Este o plată anuală acordată fermierilor care nu au mai mult de 40 de ani în anul depunerii cererii unice. Tânărul fermier va primi această plată pentru o perioadă de maxim 5 ani. Cum se calculează ? Statele membre UE pot aplica o sumă forfetară pentru fiecare fermier sau numărul de hectare eligibile sunt înmulțite cu un număr care corespunde unui procent de 25% din plata medie națională pe hectar. România a ales cea de-a doua variantă. Cuantumul acestei plăți pentru acest an este 29,77 euro/ha. Suma a fost anunțată public pe 6 septembrie de Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

6. Schema de sprijin cuplat. Se acordă pentru culturi proteice, soia, leguminoase pentru boabe, cartof, lucernă, cânepă, orez, semințe, hamei, sfeclă de zahăr, fructe și legume. Cuantumul acestei plăți diferă de la cultură la cultură. De exemplu, pentru soia este 325 de euro/ha, pentru lucernă 55 de euro/ha etc.

7. Schema simplificată pentru micii fermieri. Fermierul care a depus o cerere unică de plată în anul 2015 și este eligibil pentru schema de plată unică pe suprafață are dreptul la o plata anuală al cărei cuantum este între 500 euro și 1250 euro, în funcție de suprafață. De această plată beneficiază fermierii al căror cuantum de plăți directe este mai mic decât 25% din plata medie pe fermier acordată la nivel național.

Beneficiarii plăților directe sunt fermierii activi, persoane fizice sau persoane juridice care desfășoară o activitate agricolă.

(Regulamentul european 1306/2013, Regulamentul european 1307/2013, Ordonanța Guvernului 3/2015)

Vizualizat: 10957 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

226,5 euro/ha subvenția pe suprafață pentru un tânăr fermier! Suma nu include și sprijinul cuplat!

226,5 euro/ha subvenția pe suprafață pentru un tânăr fermier! Suma nu include și sprijinul cuplat!

Plata de bază pe suprafață (SAPS) pentru anul 2015 a fost stabilită la 77,08 euro/ha. Ce se adaugă la această sumă și la cât poate să ajungă subvenția pentru un hectar de teren? Iată calculele!

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

09 decembrie 2024 - 07:16

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere pe site-ul oficial, modifică norma de condiționalitate GAEC 6, obligatoriu de respectat pentru toți fermierii care vor să beneficieze și-n anul 2025 de subvențiile APIA pe hectar.

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

08 decembrie 2024 - 08:16

O politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri. Consiliul va informa noul comisar pentru agricultură și sectorul alimentar cu privire la rezultatul discuțiilor care au avut loc în octombrie cu privire la o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri și la concluziile aferente ale președinției.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii