Este vorba de sume importante din subvenții pe care le așteptăm! Ajutorul național tranzitoriu e o sumă mică și este deja rezolvat prin credite. Noi ne bazăm tare pe sprijinul cuplat. Există șanse să-l luăm la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie, spune Ionică Nechifor, secretar general la Federația Crescătorilor de Ovine, Romovis.
Cea mai recentă întâlnire pe care au avut-o fermierii români cu ministrul agriculturii Achim Irimescu a fost săptămâna trecută, joi, pe 11 februarie. Punctul fierbinte nu mai e deja un secret pentru nimeni: subvențiile! Promisiunea că se încearcă achitarea subvenției pe suprafață nu-i mulțumește pe fermieri. Crescătorii de animale, dar și fermierii din vegetal, așteaptă sprijinul cuplat. Sumele sunt substanțiale și banii ar ajuta exploatațiile agricole dacă ar fi virați mai repede.
Pe noi ne interesează tare sprijinul cuplat. Foarte mulți fermieri care au și animale și teren nu au primit avansul pe suprafață, nu au primit bani de niciun fel. Suntem interesați să luăm și subvenția pe suprafață, dar și sprijinul cuplat pe cap de animal. Ministrul agriculturii ne-a spus că se fac mari eforturi să se plătească, o dată cu subvenția pe suprafață, și sprijinul cuplat.
Domnul Achim Irimescu ne-a spus că se fac mari eforturi să fie plătite subvențiile la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie, spune Ionică Nechifor, secretar general la Federația Crescătorilor de Ovine, Romovis.
Fermierii spun că șeful de la Agricultură are dreptate că în Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sunt sabotaje, că se încurcă dosarele agricultorilor și că din haosul care domină instituția au de pierdut tot beneficiarii plăților directe. Ionică Nechifor spune că a simțit pe pielea lui efectele sabotajului. Fermierul a fost tăiat de la plata avansului pe suprafață fără niciun motiv.
Chiar eu am pățit-o cu APIA. Doi ani am fost la controlul prin teledetecție. Anul acesta nu am mai picat la control și am întrebat la APIA Botoșani dacă a intrat și dosarul meu pentru plata avansului pe suprafață. Mi s-a spus: domnule Nechifor, noi am dat dosarul la plată. După două săptămâni mi s-a comunicat: nu știm ce s-a întâmplat, dar ăia de la București l-au scos de la plată. Ei se scuză că te scoate de la plată calculatorul. Cred că mi l-a scos cineva. E reală chestiunea și-mi asum ce zic: cineva de la București scoate de la plată.
Dar vă mai spun ceva. Asociația cresătorilor de ovine pe care o conduc trebuia să primească banii (există o schemă de ajutor prevăzută pentru asociații n.r.) pentru controlul oficial al performanțelor (COP) pe trimestrele 3 și 4. Mi s-a spus că primesc banii. Verific la APIA: nu aveți niciun ban!Trebuia să primesc aproximativ 50.000 de lei pe cele două trimestre. Am mers pe filieră și dosarul meu era pe la Bucovina și figura că asociația condusă de mine a primit banii. Le-am spus celor de la APIA că asociația mea este înființată din 2006. Cum a fost posibil să se rătăcească dosarul?!
Sprijinul cuplat pe care-l așteaptă crescătorii de ovine este aproximativ 7 euro/cap de oaie sau de capră. Potrivit APIA, sunt 5 milioane de ovine și caprine pentru care se solicită sprijinul cuplat.
Comisia Europeană a alocat un buget pentru 3,5 milioane de capete de animale. Să presupunem că vor fi eligibile vreo 4 milioane de animale. În cazul acesta sprijinul cuplat va fi mai mic, va fi sub 7 euro/cap de animal, adaugă Ionică Nechifor.