Adama
Vinasa Rompak

Ce subvenții încearcă ministrul agriculturii să le achite fermierilor români la sfârșitul lunii martie?

Publicat: 15 februarie 2016 - 15:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Este vorba de sume importante din subvenții pe care le așteptăm! Ajutorul național tranzitoriu e o sumă mică și este deja rezolvat prin credite. Noi ne bazăm tare pe sprijinul cuplat. Există șanse să-l luăm la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie, spune Ionică Nechifor, secretar general la Federația Crescătorilor de Ovine, Romovis.

Cea mai recentă întâlnire pe care au avut-o fermierii români cu ministrul agriculturii Achim Irimescu a fost săptămâna trecută, joi, pe 11 februarie. Punctul fierbinte nu mai e deja un secret pentru nimeni: subvențiile! Promisiunea că se încearcă achitarea subvenției pe suprafață nu-i mulțumește pe fermieri. Crescătorii de animale, dar și fermierii din vegetal, așteaptă sprijinul cuplat. Sumele sunt substanțiale și banii ar ajuta exploatațiile agricole dacă ar fi virați mai repede.

Pe noi ne interesează tare sprijinul cuplat. Foarte mulți fermieri care au și animale și teren nu au primit avansul pe suprafață, nu au primit bani de niciun fel. Suntem interesați să luăm și subvenția pe suprafață, dar și sprijinul cuplat pe cap de animal. Ministrul agriculturii ne-a spus că se fac mari eforturi să se plătească, o dată cu subvenția pe suprafață, și sprijinul cuplat.

Domnul Achim Irimescu ne-a spus că se fac mari eforturi să fie plătite subvențiile la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie, spune Ionică Nechifor, secretar general la Federația Crescătorilor de Ovine, Romovis.

Fermierii spun că șeful de la Agricultură are dreptate că în Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sunt sabotaje, că se încurcă dosarele agricultorilor și că din haosul care domină instituția au de pierdut tot beneficiarii plăților directe. Ionică Nechifor spune că a simțit pe pielea lui efectele sabotajului.  Fermierul a fost tăiat de la plata avansului pe suprafață fără niciun motiv.

Chiar eu am pățit-o cu APIA. Doi ani am fost la controlul prin teledetecție. Anul acesta nu am mai picat la control și am întrebat la APIA Botoșani dacă a intrat și dosarul meu pentru plata avansului pe suprafață. Mi s-a spus: domnule Nechifor, noi am dat dosarul la plată. După două săptămâni mi s-a comunicat: nu știm ce s-a întâmplat, dar ăia de la București l-au scos de la plată. Ei se scuză că te scoate de la plată calculatorul. Cred că mi l-a scos cineva. E reală chestiunea și-mi asum ce zic: cineva de la București scoate de la plată.

Dar vă mai spun ceva. Asociația cresătorilor de ovine pe care o conduc trebuia să primească banii  (există o schemă de ajutor prevăzută pentru asociații n.r.) pentru controlul oficial al performanțelor (COP) pe trimestrele 3 și 4. Mi s-a spus că primesc banii. Verific la APIA: nu aveți niciun ban!Trebuia să primesc aproximativ 50.000 de lei pe cele două trimestre. Am mers pe filieră și dosarul meu era pe la Bucovina și figura că asociația condusă de mine a primit banii. Le-am spus celor de la APIA că asociația mea este înființată din 2006. Cum a fost posibil să se rătăcească dosarul?!

Sprijinul cuplat pe care-l așteaptă crescătorii de ovine este aproximativ 7 euro/cap de oaie sau de capră.  Potrivit APIA, sunt 5 milioane de ovine și caprine pentru care se solicită sprijinul cuplat.

Comisia Europeană a alocat un buget pentru 3,5 milioane de capete de animale. Să presupunem că vor fi eligibile vreo 4 milioane de animale. În cazul acesta sprijinul cuplat va fi mai mic, va fi sub 7 euro/cap de animal, adaugă Ionică Nechifor.

Vizualizat: 5695 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Subvențiile pot să ajungă mai repede la fermierii români! Ce trebuie făcut urgent?

Subvențiile pot să ajungă mai repede la fermierii români! Ce trebuie făcut urgent?

Plata subvențiilor agricole poate fi urgentată! Decizia i-ar aparține doar ministrului agriculturii. Șeful de la Agricultură trebuie să ia taurul de coarne și să-și asume plata subvențiilor, spune un fost secretar de stat din Ministerul Agriculturii. Care este soluția propusă de acesta?

Nu SIVECO este de vină că întârzie subvențiile! Sabotajul este la APIA și la AFIR!

Nu SIVECO este de vină că întârzie subvențiile! Sabotajul este la APIA și la AFIR!

Sunt funcționari la APIA și AFIR care au fost angajați cu carnet de partid și nu pot fi dați afară. Am sărit pe cei de la SIVECO și i-am făcut cu ou și cu oțet, dar nu SIVECO este de vină pentru întârzierea plății subvențiilor, spune Laurențiu Baciu, fostul și actualul președinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Laurențiu Baciu a nominalizat un funcționar de la APIA!

Cum dispare tentația pentru subvenții? Se taie din subvenție!

Cum dispare tentația pentru subvenții? Se taie din subvenție!

Să reducem subvenția și atunci tentația nu ar fi la fel de mare. În loc să dăm 300 de euro pe hectar, să dăm 100 de euro, a declarat ministrul agriculturii, pentru Realitatea TV.

Subvențiile pentru animale în mai și iunie!

Subvențiile pentru animale în mai și iunie!

Plățile pentru vegetal vor fi pe 8 aprilie, dar pentru animale plata subvențiilor se va face în mai și iunie, spune ministrul agriculturii. Achim Irimescu a făcut declarația la Realitatea TV.

Când vin subvențiile fermierilor? Ministrul agriculturii sabotat de APIA!

Când vin subvențiile fermierilor? Ministrul agriculturii sabotat de APIA!

Mi s-a spus că aveam „prieteni” în APIA care retrăgeau cererile fermierilor din sistem ca să-l saboteze pe Irimescu. Nu-l sabotează pe Irimescu, îi sabotează pe fermieri care așteaptă acești bani, declară ministrul agriculturii Achim Irimescu, pentru Realitatea TV.

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii