Avansul din plata pe suprafață, dar și subvențiile pe agromediu ar trebui să ajungă la fermieri până la sfârșitul lunii octombrie. Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) lucrează intens pentru ca plățile să înceapă după data promisă, 16 octombrie.
APIA a trecut, săptămâna trecută, printr-un cutremur provocat de Direcția Națională Anticorupție. Șase funcționari din sediul central din București sunt anchetați sub control judiciar sub acuzațiile de spălare de bani și abuz în serviciu. Perchezițiile au căzut ca un trăznet chiar în perioada cea mai aglomerată când fermierii își așteaptă cu nerăbdare subvențiile restante, dar și avansul din plata pe suprafață.
APIA lucrează non-stop pentru a verifica dosarele fermierilor. Până la sfârșitul lunii octombrie sper să putem da avansul din subvenții. Avem acum niște blocaje administrative, știți prea bine ce s-a întâmplat, zilele trecute, la APIA. Implicațiile anchetei procurorilor sunt exact pe zonele de administrativ și economic, unde se lucra pe aceste modificări pentru avansuri. Sperăm să ne acomodăm rapid. Am luat oameni și i-am mutat rapid dintr-o parte în alta ca să reușim să ne repliem. Am transferat oameni și din Ministerul Agriculturii și de la centrele județene APIA din jurul Bucureștiului, spune George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură intenționează să plătească pachetul de agromediu, restant din PNDR 2007-2013. Sunt aproximativ 100 de milioane de euro care vor fi împărțite fermierilor.
Ne concentrăm pe zona de agromediu pentru că, dacă nu plătim acești bani acum, va trebui să consumăm din fondurile PNDR 2014-2020. Acolo e concentrare maximă. Dar și pe SAPS (plata pe suprafață n.r.) lucrăm intens, unde încercăm să plătim un avans mai mare de 50%. Trebuie să vedem și care este limita bugetului aprobat la Ministerul Agriculturii, adaugă Turtoi.
Dacă se va plăti un avans de 50% strict din plata pe suprafață (SAPS) înseamnă că fiecare fermier ar urma să primească puțin peste 36 de euro/ha. Cuantumul plății pe suprafață pentru anul acesta, comunicat de APIA, este 72,69 de euro/ha. Nu sunt luate în calcul plata pentru înverzire, plata redistributivă, plata pentru tinerii fermieri și nici sprijinul cuplat de care beneficiază fermierii pentru diferite culturi.
Cât privește plățile pe agromediu, au fost patru pachete în perioada 2007-2013. Și anume, pachetul 1 – pajiști cu înaltă valoare naturală pentru care s-au plătit 124 euro/ha, pachetul 2 – practici agricole tradiționale cu o plată de 58 euro/ha, pachetul 3 – pajiști importante pentru păsări (sfrânciocul cu frunte neagră și vânturelul de seară) pentru care plata a fost de 101 euro/ha, pachetul 3 pasărea crex crex – 209 euro/ha, pachetul 4 – culturi verzi pentru care s-a plătit 130 euro/ha. Cei mai mulți fermieri ar fi accesat pachetul 4.