Adama
Agreena
AGRICOVER

CE solicită României revizuirea Programului de Dezvoltare Rurală. Vezi aici principalele observaţii ale Comisiei!

Publicat: 06 noiembrie 2014 - 14:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comisia Europeană (CE) a transmis recent României observațiile privind Programul de Dezvoltare Rurală (PDR) pentru perioada 2014-2020. Unul dintre cele mai importante aspecte punctate este excluderea a 97% din exploataţiile agricole de la posibilitatea de a accesa fonduri europene prin PDR care vizează promovarea competitivității.

„O pondere semnificativă a resurselor se concentrează asupra dezvoltării funcției productive a agriculturii - aproximativ 30% din fondurile FEADR sunt alocate Priorităților 2 și 3 și vizează ferme cu o producție standard egală cu 8.000 EURO sau mai mare, considerate a fi exploatații agricole care au suficient potențial economic pentru a se dezvolta în exploatații viabile din punct de vedere comercial. Deși strategia indică drept prioritare fermele mici și mijlocii și fermele de familie, în practică, acest criteriu conduce la o concentrare foarte mare a fondurilor asupra unui număr limitat de exploatații, excluzând în mod efectiv 97% dintre exploatațiile agricole din România de la posibilitatea de a beneficia de măsurile PDR care vizează promovarea competitivității”, precizează Comisia în raportul transmis României.

Ce facem cu fermele de semisubzistenţă şi cu mediul?
De asemenea, ţara noastră ar trebui să clarifice perspectivele de dezvoltare economică și socială pe care le are în vedere pentru numărul mare de ferme de subzistență și de semisubzistență din zonele rurale ale țării.
Programul nostru de Dezvoltare Rurală „necesită a fi revizuit pentru a prezenta o analiză SWOT mai completă pentru problemele de mediu și pentru a demonstra că strategia și măsurile vor acoperi în mod adecvat preocupările privind mediul și schimbările climatice”, mai adaugă CE.

Sferă îngustă de aplicare...
Europenii consideră, de asemenea, că sunt necesare justificări suplimentare atât pentru sfera îngustă de aplicare prevăzută pentru anumite măsuri de sprijin, precum formarea profesională sau serviciile de consiliere, care se adreseaza numai fermierilor și sectorului agroalimentar, cât și pentru alocarea financiară limitată în comparație cu nevoile evidențiate de contextul din România și gama de domenii de intervenție la care ar trebui să contribuie măsurile. „În cazul altor măsuri (de ex., grupurile de producători) accesul este limitat la numai câteva sectoare (livezi), în ciuda faptului că au fost identificate nevoi pentru toate sectoarele agricole”, precizează sursa citată.

Cum s-a simplificat birocraţia noului PDR?
Aşa cum s-a declarat, noul PDR ar fi trebuit să fie mult simplificat şi mai ăşor de aplicat din punct de vedere birocratic. Cu toate acestea, CE ne-a transmis că "noul PDR oferă dovezi limitate în direcția eforturilor de simplificare sau de reducere a acestor obstacole pentru beneficiarii noului PDR, acest aspect fiind semnalat și de evaluatorul ex-ante, care a recomandat elaborarea unui plan integrat în acest sens. Autoritățile române trebuie să examineze cu atenție posibilitățile de simplificare care ar putea fi avute în vedere și să demonstreze mai clar măsurile concrete pe care se angajează să le aplice. În cadrul PDR se menționează în mod frecvent că detaliile suplimentare vor fi stabilite prin cadrul național de implementare. Este necesar un echilibru prudent între condițiile necesare asigurării unui management financiar solid și realizării eficiente a obiectivelor PDR și riscul “prezentării întro lumină favorabilă” prin adăugarea unor restricții sau sarcini administrative suplimentare excesive la nivel național. S-au semnalat o sferă de aplicare sporită a aplicațiilor electronice (e-aplicații), asigurarea unor proiecte model și revizuirea sistemelor interne de procesare și control la nivelul proiectelor. Ar trebui utilizate pe scară mai largă opțiunile consolidate de costuri simplificate, în conformitate cu noul cadru legislativ (în prezent, această opțiune este prevăzută doar pentru investiții, numai pentru o singură submăsură a subprogramului tematic (SPT))”, arată CE.

Comisia subliniază totodată că este necesar ca evaluarea capacității de verificare și control să ia în calcul mai atent natura specifică a operațiunilor finanțate în cadrul fiecărei măsuri și lecțiile învățate din exercițiul privind rata de eroare în cadrul perioadei de programare 2007-2013.

Detalii privind observaţiile Comisiei privind Măsurile noului PDR şi fondurile alocate găsiţi în revista Ferma – noiembrie 2014!

Vizualizat: 2627 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Obligații subvenții APIA cap animal, hectar pentru 2024!

Obligații subvenții APIA cap animal, hectar pentru 2024!

29 martie 2024 - 06:09

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) atrage atenția fermierilor, crescătorilor de animale asupra obligațiilor pe care le au pentru a se califica la plata subvențiilor agricole pe hectar și cap animal.

Documente necesare pentru toți fermierii, crescătorii care cer subvenții în 2024!

Documente necesare pentru toți fermierii, crescătorii care cer subvenții în 2024!

28 martie 2024 - 20:15

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță documentele necesare pentru toți fermierii, crescătorii de animale care cer subvenții agricole în 2024.

MAVRIK - piretroid unic cu efect de șoc și sistemie locală, consacrat în combaterea dăunatorilor din cultura de rapiță

MAVRIK - piretroid unic cu efect de șoc și sistemie locală, consacrat în combaterea dăunatorilor din cultura de rapiță

28 martie 2024 - 14:29

Anul acesta înregistrăm o suprafață cultivată cu rapiță de toamnă cu mult redusă comparativ cu anul anterior, aceasta datorându-se în principal condițiilor de secetă din perioada semănatului. Iarna blândă, cumulată cu practicarea sistemului de lucrări minime ale solului, favorizează bioacumularea și înmulțirea populațiilor de dăunători specifici culturii de rapiță. Estimăm în aceste condiții o presiune crescută de atac al dăunătorilor precum și o intensificare a atacului acestora. 

Subvenția APIA pe care o iau anul ăsta cultivatorii de mazăre de grădină și fasole!

Subvenția APIA pe care o iau anul ăsta cultivatorii de mazăre de grădină și fasole!

28 martie 2024 - 11:26

Fermierii cultivatori de mazăre de grădină, fasole păstăi și fasole boabe, care exploatează cel puțin un hectar, beneficiază anul acesta de sprijin cuplat pentru venit - leguminoase pentru industrializare.

APIA anunță ASTĂZI toți fermierii, crescătorii de animale!

APIA anunță ASTĂZI toți fermierii, crescătorii de animale!

28 martie 2024 - 11:15

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 4 aprilie – 7 iunie 2024, la Centrele APIA, se vor depune Cererile de plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024.

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

28 martie 2024 - 05:41

Fermierii care cultivă minim un hectar cu lucernă pot încasa anul acesta de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sprijinul cuplat pentru venit-lucernă, subvenție plătită din bani europeni. Condițiile de eligibilitate sunt prevăzute de Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

Perspectivele agriculturii ecologice

Perspectivele agriculturii ecologice

27 martie 2024 - 21:15

Viorel Morărescu, directorul Direcției Politici în Sectorul Vegetal (DPSV), din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ambasador pentru agricultura ecologică, a susținut astăzi, 25 martie 2024, la Academia de Studii Economice (ASE) o prezentare în fața studenților din anul II la Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului, ce a vizat Planul Național de Acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice din România, precum și situația prezentă și perspectivele în agricultura ecologică.

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

27 martie 2024 - 16:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) organizează în perioada 29 – 31 martie 2024, în curtea instituției, cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, un nou târg de promovare a produselor agroalimentare românești.

Condiții sprijin cuplat soia pentru acest an!

Condiții sprijin cuplat soia pentru acest an!

27 martie 2024 - 11:23

Sprijinul cuplat pentru venit soia se acordă anul acesta fermierilor care exploatează un teren de minim un hectar. Condițiile pentru anul 2024 sunt prevăzute de Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

De ce au fost amendați trei fermieri!

De ce au fost amendați trei fermieri!

27 martie 2024 - 05:47

Garda de Mediu Arad a făcut verificări după găsirea pe câmp a unor leșuri de căprioare, iepuri, vulpi. Controlul Gărzii s-a soldat cu amenzi și suspendarea activității pentru trei fermieri.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii