Adama
Vinasa Rompak

Ce se întâmplă cu oile care distrug culturile agricole?

Publicat: 22 decembrie 2015 - 12:24
11 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Protestul crescătorilor de ovine scoate la lumină o dispută mai veche între oieri și fermierii din sectorul vegetal. Imediat ce Bucureștiul a fost asaltat de miile de oieri furioși, care cereau imperios modificarea Legii vânătorii, fermierii din vegetal au cerut să fie despăgubiți de crescători când oile acestora le distrug culturile. Ce spune ministrul agriculturii și cum se poate rezolva această dispută?

Agricultorii care dețin ferme vegetale sunt nemulțumiți că turmele de oi le distrug culturile și nu sunt despăgubiți pentru pierderea suferită. Dacă distrugerile sunt provocate de sălbăticiuni, cum sunt mistreții, căprioarele, sturzii, șacalii etc., fermierii au șansa să-și recupereze pagubele.

Despăgubirile le sunt acordate tocmai în  baza fostei legi a vânătorii, Legea 407/2006. Articolul 13 care menționează aceste despăgubiri a fost modificat în 2008 și a rămas în vigoare. Există două anexe, 1 și 2, în care sunt înscrise animalele și păsările, de la mistreți, dihori, marmote, căprioare, șacali până la turturică și alte specii de păsări.

Articolul din actul normativ stipulează perioada de vânare în dreptul fiecărei specii și suma care i se acordă despăgubire fermierului căruia i-au fost distruse culturile agricole sau i-au fost ucise animalele domestice. De exemplu, pentru mistreți perioada de vânare este 1 august – 15 februarie. Sumele acordate despăgubire se cifrează la 1.000 de euro, dacă mistrețul a distrus culturile în perioada de vânătoare admisă și 2.000 de euro, dacă distrugerile au fost provocate când a fost interzisă vânătoarea.

În funcție de situațiile evaluate, sumele sunt imputate gestionarului faunei cinegetice sau autorității de mediu pentru cazurile în care vânătoarea este interzisă și-n cazurile în care vorbim despre specii protejate. 

Pentru situaţiile în care atât gestionarul, cât şi proprietarii de culturi agricole, silvice şi de animale domestice şi-au îndeplinit toate obligaţiile pentru prevenirea pagubelor, despăgubirile se suportă de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, din bugetul aprobat cu această destinaţie.  (Legea 407/2006, modificată prin Legea 215/2008, art.13).

Ce spune ministrul agriculturii? Cum pot fi despăgubiți fermierii ale căror culturi sunt distruse de oi? 

Sigur, cu toții știm că sunt aspecte legale care trebuie avute în vedere, dar sunt și aspecte din lumea reală. În multe cazuri, crescătorii de ovine uită pe ce terenuri trec și provoacă daune  importante, distrug culturi. Toate aceste aspecte o să le avem în vedere. Intenția noastră a fost ca pe moment să dezamorsăm conflictul pentru că se ajunsese la o situație tensionată. În Legea vânătorii sunt prevederi exagerate, s-a mers până acolo încât s-a spus că un proprietar de teren este obligat să lase un vânător să vâneze pe terenul lui. Sunt aspecte pe care Ministerul Agriculturii nu le-a susținut. Nici Guvernul nu le-a susținut. Dar a fost o inițiativă parlamentară și a trecut legea respectivă pe baza unei legi mai vechi din 2006, spune Achim Irimescu.

Suspendarea articolelor din Legea vânătorii care privesc interzicerea pășunatului oilor din 6 decembrie până-n 24 aprilie sau numărul de câini de la stână este o soluție de moment pentru potolirea spiritelor. Cel mai probabil, cum spune șeful de la Agricultură, acest act normativ va suferi mai multe modificări care vor ține seama și de pagubele pe care oile le fac fermierilor din sectorul vegetal.

Vizualizat: 10352 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

După protest și plata! 23.000 de lei, amenzi pentru crescătorii de ovine!

După protest și plata! 23.000 de lei, amenzi pentru crescătorii de ovine!

Jandarmeria București a informat că a amendat cu 20.000 de lei un crescător de ovine care i-ar fi instigat pe alți protestatari să rupă cordonul de jandarmi și l-ar fi lovit pe unul dintre scutieri. Alți șase oieri au fost amendați pentru acte de violență cu câte 500 de lei.

Parlamentul sub asaltul oierilor! Fermierii protestează cu capete de oi împăiate și cu talăngi!

Parlamentul sub asaltul oierilor! Fermierii protestează cu capete de oi împăiate și cu talăngi!

Hoții! Javră ordinară, ieși afară! Parlamentarii să ne păzească oile! Sunt lozinicile strigate de cei 5.000 de crescători de ovine din toată țara care au ocupat marți Capitala! O parte dintre ei s-au înșirat pe gardul din piatră care înconjoară Casa Poporului. Iată primele imagini de la protest!

Crescătorii de ovine protestează în faţa Parlamentului! Cum ar putea fi rezolvate cererile lor?

Crescătorii de ovine protestează în faţa Parlamentului! Cum ar putea fi rezolvate cererile lor?

Câteva mii de crescători de ovine se strâng în faţa Parlamentului, cerând modificarea legii vânătorii. Nu i-au oprit nici ameninţările directe, nici invitaţia la negocieri trimisă de deputaţii din Comisia de Agricultură în ultimul ceas. Ministrul Agriculturii se declară de partea lor.

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

09 decembrie 2024 - 07:16

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere pe site-ul oficial, modifică norma de condiționalitate GAEC 6, obligatoriu de respectat pentru toți fermierii care vor să beneficieze și-n anul 2025 de subvențiile APIA pe hectar.

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

08 decembrie 2024 - 08:16

O politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri. Consiliul va informa noul comisar pentru agricultură și sectorul alimentar cu privire la rezultatul discuțiilor care au avut loc în octombrie cu privire la o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri și la concluziile aferente ale președinției.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [11]  
Pagini: [1]  1   
11.
Cretescu Constantin
|
06. 29, 2017. Thursday 12:18
Buna ziua.
Detin o culura de lucerna in suprafata de 20 ha, situata in extravilanul unei localitati. tarlaua se afla in mijocul unei suprafete agricole de sute de hectare. Este al II-lea an al culurii si tot al II-lea an cand cultura imi este distrusa in proportie de peste 70 -80% de turmele de oi pe care ciobanii le baga intentionat in cultura.
Care este legea care ma poate proteja si in baza careia sa declansez o ancheta si sa fiu despagubit? Rog cine s-a intalnit cu o asemenea situatie sa ma cotacteze e_mail: cretescu.plimm@yahoo.com sau la tel 0748671018.
Multumesc anticipat.
10.
AdminLS
|
12. 28, 2015. Monday 09:18
Comentariu editorial

îmi pare rău de ce vi s-a întâmplat și că ați rămas cu paguba. este evident că trăim într-o țară în care sunt multe, foarte multe de schimbat în ce privește justiția.

9.
vaidenoi
|
12. 28, 2015. Monday 09:10

Caz real: ferma cu teren in arenda in marginea unei paduri.In padure o stana cu cateva sute de oi si capre!(Nu stiu cat de legal este!) In baza unui cuntract comercial seman un lot de hibridare porumb in marginea padurii.Dupa rasarire(plantele aveau 5-6 frunze) gasesc turma de oi in lotul de hibridare.Deoarece ciobanii respectivi sunt violenti,am solicitat prin 112 prezenta politiei.La sosirea politiei,s-a intocmit P.V. de constatare asupra suprafetei afectate .
In aceiasi zi s-au calculat valoarea distrugerilor in prezenta reprezentantului camerei agricole locale.
Actete intocmite au fost inaintate catre solutionare instantei.

RASPUNSUL INSTANTEI:
Deoarece ciobanul cu pricina a raspuns acuzatiei ca:"...datorita unor caini straini de turma acestea s-au speriat si au intrat in cultura...." se dispune NUP.

Ei ce ziceti? In ce tara traim?

8.
patru
|
12. 23, 2015. Wednesday 18:12

fain,iese clar ca proprietatea in tara asta este de forma ,o poate incalca oricine dupa pofta ,modelul american ar rezolva rapid problema.jmecherii ce-si zic vanatori fac praf chestia cu proprietatea . uite ca s-au intalnit doua tagme cu aceleasi naravuri iar incompetentii cu studii in drept de prin legiuitor au creat debandada , spre bucuria derbedeilor cu pile .

7.
Costica
|
12. 23, 2015. Wednesday 14:52
@ion:

Ciobani cu turmele lor fac mari pagube in culturile de paioase.La noi in comuna sunt peste 5000 de oi si nici un ar de pasune.Am ajuns sa fim batuti si amenintati de ciobani pe culturile noastre.Am depus sesizari la primarie si politie dar degeaba.Cei prinsi pe culturi sa li se taie suventia APIA caci poate se invata minte sa respecte munca altora.@

6.
Ccc
|
12. 23, 2015. Wednesday 11:16
@ion:

Eu de fapt mi-am exprimat of-ul, frustrarea, nu am treaba cu oierii care isi vad de treaba si nu deranjeaza pe altii. Respect !

5.
ion
|
12. 23, 2015. Wednesday 09:53
@Ccc:

Draga ccc, eu am oile la munte acolo am terenurile nu vin la camp sau deal unde se cultiva terenul. Nu vin pt ca imi e peste mana si apoi la cate chimicale sunt date pe culturi nu mai fac eu miel sau branza cat ii lumea. Gunoiul de grajd din timpul stabulatiei il imprastii pe pasunile mele. O parte din el il dau la prieteni care ma roaga sa-l imprastie pe culturi. Nu am treaba cu terenurile cultivate de agricultori. Da ai dreptate nu au ce cauta pe proprietatea ta cu oile, asa cum si eu vreau sa-mi fie respectata proprietatea asa si agricultorii doresc acest lucru. Trebuie data o lege a psunatului normala la cap nu la misto.

4.
Ccc
|
12. 23, 2015. Wednesday 08:07
@ion:

Nici un fermier consacrat nu doreste sa vada oaia pe terenul lui, oaia face numai rau terenului, la vremea asta pe paioase rupe radacina iar la prasitoare infesteaza cu seminte de buruiana, in special sorgum halepense, ce spui tu cu ingrasamantul natural este o vrajeala ieftina, numai un fermier inconstient ar accepta oaia pe terenul agricol, nesimtirea ciobanilor este fara margini, legea este bine venita si ar trebui adaugate amendamente, daca ai proprietate sau concesiune acola sa-ti ti oile, nu pe terenurile altora si proprietate ta de 1ha, in mijlocul campului nu iti da dreptul sa o pasunezi pentru ca pana ajungi tu acolo, in urma ramane prapad.

3.
Tudor_G
|
12. 23, 2015. Wednesday 07:25

Nu se intampla nimic .....sa ne spuna un fermier care a fost calcat de oi si a recuperat un leu din paguba...asta nu inseamna ca nu se intocmesc procese verbale etc.... atata doar ca fermierul ramane cu paguba .

2.
Ion
|
12. 22, 2015. Tuesday 23:46

Sa fim serioși in zona de Câmpie agricultorii nu știu cum sa scape de ciobani ca fac prăpăd toamna si primăvara in culturile de rapița si grâu.sper sa dea o lege clară asupra dreptului de proprietate

1.
ion
|
12. 22, 2015. Tuesday 13:11

De exemplu.... se dau bani etc.. Minciuni nu s-a dat nimic la nimeni niciodata ca animalele salbatice au distrus culturile. Majoritatea ciobanilor au terenul lor cumparat sau arendat la care platesc taxe si impozite. Daca nu ar mai fi ciobanii pe terenurile alea nu ar mai lua nimeni nimic la buget iar terenurile prin lipsa tarlirii s-ar degrada. La camp agricultorii se roaga de ciobani sa stea cu turmele pe tarlaua lor pt. ca trecerea oilor duce la ingrasarea solului natural nu cu chimicale. Nimeni nu e nebun sa bage oile in culturi de toamna pt ca la anul pierde privilegiul de a mai trece pe acolo. Oricul transhumanta nu se mai practica pt ca nu mai sunt ciobani buni de asa ceva. Traim intr-o tara cu un comunism de dreapta unde vrem sa fim egali numai in drepturi nu si la obligati. Taiati ajutorul social la putorile betive care sunt capuse in tara asta. Da dar capusele astea voteaza capusele mai mari care fac legi si uite asa un cerc vicios care trebuie rupt la un moment dat.

Rezultate: [11]  
Pagini: [1]  1   

Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii