Protestul crescătorilor de ovine scoate la lumină o dispută mai veche între oieri și fermierii din sectorul vegetal. Imediat ce Bucureștiul a fost asaltat de miile de oieri furioși, care cereau imperios modificarea Legii vânătorii, fermierii din vegetal au cerut să fie despăgubiți de crescători când oile acestora le distrug culturile. Ce spune ministrul agriculturii și cum se poate rezolva această dispută?
Agricultorii care dețin ferme vegetale sunt nemulțumiți că turmele de oi le distrug culturile și nu sunt despăgubiți pentru pierderea suferită. Dacă distrugerile sunt provocate de sălbăticiuni, cum sunt mistreții, căprioarele, sturzii, șacalii etc., fermierii au șansa să-și recupereze pagubele.
Despăgubirile le sunt acordate tocmai în baza fostei legi a vânătorii, Legea 407/2006. Articolul 13 care menționează aceste despăgubiri a fost modificat în 2008 și a rămas în vigoare. Există două anexe, 1 și 2, în care sunt înscrise animalele și păsările, de la mistreți, dihori, marmote, căprioare, șacali până la turturică și alte specii de păsări.
Articolul din actul normativ stipulează perioada de vânare în dreptul fiecărei specii și suma care i se acordă despăgubire fermierului căruia i-au fost distruse culturile agricole sau i-au fost ucise animalele domestice. De exemplu, pentru mistreți perioada de vânare este 1 august – 15 februarie. Sumele acordate despăgubire se cifrează la 1.000 de euro, dacă mistrețul a distrus culturile în perioada de vânătoare admisă și 2.000 de euro, dacă distrugerile au fost provocate când a fost interzisă vânătoarea.
În funcție de situațiile evaluate, sumele sunt imputate gestionarului faunei cinegetice sau autorității de mediu pentru cazurile în care vânătoarea este interzisă și-n cazurile în care vorbim despre specii protejate.
Pentru situaţiile în care atât gestionarul, cât şi proprietarii de culturi agricole, silvice şi de animale domestice şi-au îndeplinit toate obligaţiile pentru prevenirea pagubelor, despăgubirile se suportă de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, din bugetul aprobat cu această destinaţie. (Legea 407/2006, modificată prin Legea 215/2008, art.13).
Ce spune ministrul agriculturii? Cum pot fi despăgubiți fermierii ale căror culturi sunt distruse de oi?
Sigur, cu toții știm că sunt aspecte legale care trebuie avute în vedere, dar sunt și aspecte din lumea reală. În multe cazuri, crescătorii de ovine uită pe ce terenuri trec și provoacă daune importante, distrug culturi. Toate aceste aspecte o să le avem în vedere. Intenția noastră a fost ca pe moment să dezamorsăm conflictul pentru că se ajunsese la o situație tensionată. În Legea vânătorii sunt prevederi exagerate, s-a mers până acolo încât s-a spus că un proprietar de teren este obligat să lase un vânător să vâneze pe terenul lui. Sunt aspecte pe care Ministerul Agriculturii nu le-a susținut. Nici Guvernul nu le-a susținut. Dar a fost o inițiativă parlamentară și a trecut legea respectivă pe baza unei legi mai vechi din 2006, spune Achim Irimescu.
Suspendarea articolelor din Legea vânătorii care privesc interzicerea pășunatului oilor din 6 decembrie până-n 24 aprilie sau numărul de câini de la stână este o soluție de moment pentru potolirea spiritelor. Cel mai probabil, cum spune șeful de la Agricultură, acest act normativ va suferi mai multe modificări care vor ține seama și de pagubele pe care oile le fac fermierilor din sectorul vegetal.