Adama
Agreena
AGRICOVER

Ce le-a promis Achim Irimescu fermierilor care cer ca PĂMÂNTUL ROMÂNESC SĂ NU MAI FIE ÎNSTRĂINAT?

Publicat: 09 mai 2016 - 06:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Legea 17/2014 privind vânzarea terenurilor agricole va fi modificată astfel încât cetăţenii străini să poată achiziţiona mai greu suprafeţe agricole în România. Un proiect de modificare a legii va fi pus în dezbatere publică de către MADR în două săptămâni, a anunţat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Pe 8 mai, la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Popăuţi, din jud. Botoşani, unde a participat la Târgul de miei, pielicele şi produse tradiţionale, Achim Irimescu a declarat că există presiuni din partea fermierilor români pentru modificarea legii, după ce suprafeţe foarte mari de terenuri agricole au devenit proprietatea unor companii străine. Vom introduce filtre care să asigure că (terenul agricol - n.red.) nu ajunge oricum şi la oricine. E clar că sunt vizate persoanele care nu au cetăţenie română. Este o presiune foarte mare din partea producătorilor români, care consideră că vânzarea a condus la înstrăinarea terenurilor şi producătorii români nu mai au ce să lucreze, a afirmat Irimescu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, decizia a fost luată în urma unei discuţii cu premierul Dacian Cioloş. Nici eu nu îmi doresc ca pământul să fie vândut la străini, îmi doresc ca pământul să fie utilizat de comunităţile locale, pentru că e o resursă pe care greu o puteţi obţine din altă parte, nu puteţi practic să o obţineţi din altă parte. (...) Însă, oricâte legi am da noi la nivel naţional pentru a legifera vânzarea pământului către străini, nu pot aceste legi să înlocuiască dorinţa dumneavoastră, a proprietarilor, de a vinde sau nu pământul, spunea Cioloş, în luna martie 2016, în jud. Alba, la lansarea Programului pentru clasa de mijloc la sate.

Tot pe 8 mai, la Botoşani, Irimescu a mai spus că specialiştii Ministerului Agriculturii au termen două săptămâni pentru a finaliza un nou proiect de act normativ privind vânzarea terenurilor agricole către străini, document care va fi apoi lansat în dezbatere publică, mai notează Agerpres.

În acelaşi timp, o nouă iniţiativă legislativă privind modificarea Legii 17/2014 de vânzare a terenurilor agricole este în dezbatere publică şi la Camera Deputaţilor. Iniţiatorul proiectului susţine că STRĂINII cumpără PĂMÂNT în România pentru SUBVENŢIA AGRICOLĂ!

Achim Irimescu a participat pe 8 mai 2016, la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Popăuţi, din loc. Răchiţi, jud. Botoşani, la a XI-a ediţie a Târgului de miei, pielicele şi produse tradiţionale, organizat de Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine Moldoovis, SCDCOC Popăuţi, Primăria Răchiţi şi CJ Botoşani, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani. Amfitrionul evenimentului a fost Ionică Nechifor, secretarul general al Romovis, care este preşedinte al ACOC Moldoovis. La eveniment a fost prezent şi Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, care a fost, de la bun început, împotriva legii care permite străinilor persoane fizice să cumpere teren agricol în România.

IRIMESCU-LA-BOTOSANI_b

Achim Irimescu, în jud. Botoşani, împreună cu Ionică Nechifor (ACOC Moldoovis şi Romovis) şi Laurenţiu Baciu (LAPAR) (sursa foto: facebook)

Vizualizat: 3823 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Ucraina vinde teren agricol. Un milion de hectare va fi pus la dispoziţia investitorilor!

Ucraina vinde teren agricol. Un milion de hectare va fi pus la dispoziţia investitorilor!

În jur de un milion de hectare de teren agricol aparținând Ucrainei ar putea fi vândut la începutul lui 2017, după ce moratoriul privind vânzarea terenurilor agricole ce datează din 2001 ia sfârșit. 

Investitorii străini stau cu ochii pe terenurile agricole din România!

Investitorii străini stau cu ochii pe terenurile agricole din România!

Investitori străini care doresc să achiziţioneze terenuri agricole şi să dezvolte ferme în România aşteaptă doar cadrul legislativ pentru a înregistra în ţara noastră fonduri de investiţii alternative, iar acest lucru s-ar putea întâmpla deja anul acesta. Ce spune premierul Dacian Cioloş despre vânzarea terenurilor către străini?

Mai avem 60% din terenul agricol. Şi înstrăinarea continuă...

Mai avem 60% din terenul agricol. Şi înstrăinarea continuă...

Negocieri proaste, tratat păgubos, consecinţe dezastruoase! România a liberalizat piaţa funciară la 1 ianuarie 2014, conform obligaţiilor incluse în Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, adică persoanele fizice non-rezidente au dat şi mai abitir iama în patrimoniul funciar românesc.

Cine este de vină pentru că străinii acaparează terenurile din România?

Cine este de vină pentru că străinii acaparează terenurile din România?

Nu e de competența Comisiei Europene să decidă cine și cum cumpără pământ în Uniunea Europeană. Sunt măsuri pe care le iau autoritățile românești pentru implementarea politicilor agricole și rămâne ca România, dacă dorește, să facă mai dificilă procedura de cumpărare a  pământului de către străini, a declarat comisarul european Phil Hogan, pentru TVR 1.

Le putem interzice străinilor să ne cumpere terenul?

Le putem interzice străinilor să ne cumpere terenul?

40% din terenul nostru arabil ar fi deținut de străini! În 2014, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ar fi plătit subvenția pe suprafață pentru 800.000 ha, care aparțin cu acte în regulă unor fermieri străini. Ar fi putut România să le interzică străinilor să cumpere pământ?

Peste 9.000 euro/hectar! Cine şi unde a plătit acest preţ pentru teren agricol în România?

Peste 9.000 euro/hectar! Cine şi unde a plătit acest preţ pentru teren agricol în România?

Peste 9.000 de euro a ajuns să coste hectarul de teren arabil în unele zone din România. Mai exact, 1,307 milioane euro a plătit o societate agricolă pentru 142,42 hectare de teren în localitatea Voiteg din judeţul Timiş, arată datele Ministerului Agriculturii privind ultima tranzacţie cu teren arabil din România, înregistrată la finalul lunii decembrie 2015.

Alte articole in aceasta categorie

Crescătorii de animale cer URGENT ajutor de secetă!

Crescătorii de animale cer URGENT ajutor de secetă!

14 octombrie 2024 - 15:15

Trei sute de fermieri, crescători de animale, mobilizați de organizațiile crescătorilor de animale din sudul Spaniei, au cerut, la finalul săptămânii trecute, ajutoare directe urgente din cauza crizei grave cu care se confruntă agricultura din cauza secetei.

Suspendarea datoriilor fermierilor, în Monitorul Oficial

Suspendarea datoriilor fermierilor, în Monitorul Oficial

14 octombrie 2024 - 14:24

Ordonanța care suspendă datoriile fermierilor datornici a fost publicată în Monitorul Oficial, scrie G4Food. Conform acesteia, băncile amână datoriile și nu execută silit, furnizorii de semințe și fertilizanți nu execută silit. În plus, va exista un bonus pentru fermierii care își achită datoriile până la sfârșitul anului: nu plătesc penalități.

Oficial! Sumele APIA pe hectar la plată de miercuri!

Oficial! Sumele APIA pe hectar la plată de miercuri!

14 octombrie 2024 - 07:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează săptămâna aceasta, miercuri, 16 octombrie 2024, plata avansului la subvențiile agricole aferente acestui an. Un proiect de Ordin MADR, publicat pe site-ul oficial al ministerului, anunță cuantumurile pe hectar și cap animal ale subvențiilor aferente acestui an.

Ministrul Barbu ASTĂZI: Micii fermieri, subvenție de 4.000 euro/fermier!

Ministrul Barbu ASTĂZI: Micii fermieri, subvenție de 4.000 euro/fermier!

13 octombrie 2024 - 15:48

Micii fermieri, cultivatori de legume, vor beneficia de anul viitor de un ajutor de 4.000 euro/1.000 mp cultivați cu tomate și alte legume, a anunțat ministrul agriculturii Florin Barbu, astăzi, 13 octombrie 2024, la Slatina, unde a participat la Ziua Recoltei.

Decizie MADR ACUM: Subvenția APIA cu un cuantum de 69 euro/ha, după un transfer de sume!

Decizie MADR ACUM: Subvenția APIA cu un cuantum de 69 euro/ha, după un transfer de sume!

11 octombrie 2024 - 09:16

Ministerul Agriculturii a decis să transfere bani de la două dintre eco-scheme către plata pe înverzire, PD 04 Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil. Proiectul de Ordin MADR care stabilește acest transfer și cuantumurile pentru plata avansului APIA e publicat, în dezbatere, pe site-ul MADR. 

Sumele APIA pe hectar și cap animal, la plată de săptămână viitoare! Lista ANUNȚATĂ ACUM!

Sumele APIA pe hectar și cap animal, la plată de săptămână viitoare! Lista ANUNȚATĂ ACUM!

10 octombrie 2024 - 18:51

MADR este pregătit să demareze plata avansului pentru plățile directe începând cu data de 16 octombrie, în acest sens fiind publicat în transparență decizională pe site-ul instituției proiectul de Ordin pentru aprobarea în anul 2024 a realocării sumelor și stabilirea condițiilor de acordare a avansului pentru plățile directe finanțate din FEGA, din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027.

Oficial! Raport plăți directe APIA și AFIR hectar, cap animal!

Oficial! Raport plăți directe APIA și AFIR hectar, cap animal!

10 octombrie 2024 - 08:25

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a prezentat miercuri, 9 octombrie, în fața Guvernului, un raport al plăților directe APIA pe hectar și cap animal, plăți compensatorii agro-mediu și climă, plăți AFIR și scheme de ajutor Ucraina acordate fermierilor și crescătorilor de animale în acest an.

Oficial! Plăți AFIR virate fermierilor!

Oficial! Plăți AFIR virate fermierilor!

10 octombrie 2024 - 07:15

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a prezentat miercuri, la ședința de Guvern, o informare despre plățile directe APIA, dar și plățile virate fermierilor, crescătorilor de animale de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, în cadrul intervențiilor lansate din Planul Național Strategic 2023-2027.

Ministrul Barbu: Scheme de ajutor Ucraina pe hectar și pe cap animal!

Ministrul Barbu: Scheme de ajutor Ucraina pe hectar și pe cap animal!

10 octombrie 2024 - 06:54

De la începutul anului și până la data de 30 septembrie 2024, agricultura României a beneficiat în total de peste 5 miliarde de euro. Asta înseamnă 25 de miliarde de lei pentru măsuri de sprijin acordate fermierilor, pentru susținerea agriculturilor în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, de susținere a investițiilor în agricultură, irigații și combaterea fenomenelor periculoase, a spus ministrul agriculturii Florin Barbu, miercuri, 9 octombrie, la finalul ședinței de Guvern.

Ministrul Barbu ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu zootehnie și vegetal!

Ministrul Barbu ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu zootehnie și vegetal!

10 octombrie 2024 - 06:27

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a declarat miercuri, la finalul ședinței de Guvern, ținută la Palatul Victoria, că măsurile de sprijin acordate fermierilor, crescătorilor de animale de la bugetul de stat, de la începutul anului și până acum, însumează 1,91 miliarde de euro, în această sumă este inclusă și plata ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnie.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Ionuț Georgescu: Cu Massey Ferguson tehnologia este la ea acasă!

Ionuț Georgescu: Cu Massey Ferguson tehnologia este la ea acasă!

În ferma lui Ionuț Georgescu fiecare tractor are rolul lui, iar dacă la muncile grele folosește modelul 8735S, pentru activitățile cotidiene sau în „operațiunile de finețe” apelează la un 7714S de 140 CP, respectiv la un M5713 de 135 CP.

„Alături de mine, în fermă mai lucrează doi băieți, ambii cu vârsta de până în 30 de ani, iar la noi tehnologia este la ea acasă. Pentru unii fermieri pare contra-intuitiv să ai toate aceste dotări pe un tractor mic precum M5713. Însă, dacă te gândești la lucrările de finețe, cum este cazul semănatului, erbicidatului sau fertilizatului, un sistem GPS de precizie ajută foarte mult, mai ales că în viitorul apropiat intenționez să fac o cartare pentru a administra îngrășăminte cu rată variabilă”, ne-a explicat Ionuț

Contact SIGMA România

B-dul Ficusului, nr. 8, apt. 2, Sector 1 Bucuresti Romania

T: + 40 21 233 10 64;

office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La stomatolog

La stomatolog
- Doctore, cum sunt dinţii mei? Detalii