Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Ce facem cu PRODUCŢIILE RECORD de CEREALE?

Publicat: 16 noiembrie 2017 - 23:24
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PRODUCŢII ISTORICE, în 2017, la grâu, secară şi triticale, rapiţă, orz şi floarea soarelui. Şi la porumb se estimează o producţie foarte bună. UNDE LE DEPOZITĂM? CUM LE VINDEM?

Datele oficiale ale Ministerului Agriculturii arată că producţia de floarea soarelui obţinută în România în 2017 se ridică la 3,167 mil. tone, iar productivitatea medie, de asemenea record naţional, a ajuns la 2.725 kg/ha. În 2016, România a fost pe primul loc în Uniunea Europeană atât la suprafaţa cultivată, cât şi la producţia de floarea soarelui realizată, cu o producţie mult mai mică: 1,95 mil. tone recoltate de pe 1,016 mil. ha, cu o productivitate medie de 1.923 kg/ha.

La grâu, secară şi triticale s-a depăşit, în 2017, o producţie de 10,16 mil. tone, de pe 2,1 mil. ha. Productivitatea medie a fost de 4.836 kg/ha.

La rapiţă s-au recoltat 1,68 mil. tone, de pe 592.312 ha, cu o producţie medie de 2.844 kg/ha.

La orz şi orzoaică, producţia totală a depăşit 2 mil. tone (4.942 kg/ha), de pe 459.968 ha, iar la mazăre, producţia totală a fost de 298.639 tone, de pe 107.593 ha, cu producţia medie de 2.776 kg/ha.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, şi şeful său de partid, Liviu Dragnea, se laudă că producţiile record de cereale din acest an ar fi, în primul rând, meritul programului de guvernare. Recoltele bune au fost favorizate mai ales de alocarea la timp a subvenţiilor, dar şi de vreme, susţin cei doi.

CE SPUN FERMIERII!

Laurentiu-Baciu-2017_bLaurenţiu Baciu, preşedinte LAPAR: Am avut un an foarte bun din punct de vedere climateric, cu câteva excepţii, acolo unde a fost secetă, dar suprafeţele afectate sunt mici. În restul ţării au fost condiţii pentru o producţie foarte bună. Suprafaţa nu a crescut, este aceeaşi sau a crescut nesemnificativ. Şi baza materială, financiară, a fost mai bună decât în alţi ani, ceea ce a permis executarea lucrărilor la timp şi de bună calitate. Când ai bani, îţi poţi permite orice. Banul îţi permite să faci o tehnologie modernă.

Emil Dumitru, preşedinte Federaţia PRO AGRO: Producţiile vin din investiţiile pe care le fac fermierii români. Este meritul fermierilor români, care au investit mai mult în echipamente şi în tehnologie, pe fondul unui an agricol cu precipitaţii, deşi au fost şi zone afectate de secetă, cum este vestul ţării.

Emil-Dumitru_bAVEM DEPOZITE PLINE! ŞI FERMIERI OBLIGAŢI SĂ VÂNDĂ LA RECOLTARE!

România are spaţii de depozitare pentru 24 de milioane de tone de cereale, spunea ministrul Petre Daea, în luna iulie 2017. Este suficient?

Laurenţiu Baciu, LAPAR: La ora asta, toate spaţiile de depozitare sunt pline. Toţi îşi fac probleme cu depozitarea. Foarte multă marfă stă în condiţii neprielnice sau neconforme, pentru că fermierii nu au avut unde să îşi depoziteze producţia. (...) Dacă vorbim de ţinta noastră, ca România, în următorii cinci ani, să producă în jur de 50 de milioane de tone de produse agricole, ar însemna că necesarul ar fi dublu decât avem acum.

Emil Dumitru, PRO AGRO: România are spaţii de depozitare suficiente, numai că presiunea pe care fermierul român o are, vorbim de fermele medii şi de cele de familie, pe achitarea furnizorului este foarte mare, pentru că se cumpără inputuri cu plata la recoltare, deci, inevitabil, fermierul, chiar dacă ar avea unde să depoziteze, va trebui să vândă în perioada de vârf de recoltat pentru a-şi onora obligaţiile către furnizorii de inputuri. De fapt, este o lipsă de capitalizare cronică şi care nu va putea fi înlăturată decât în momentul în care vom avea o creditare facilă şi vom avea o predictibilitate a pieţei pe contractele futures.

UN AN AGRICOL BUN, DAR NEFRUCTIFICAT: Deficitul de balanţă comercială va fi probabil, la sfârşitul anului, undeva la 1,3 miliarde de euro

Laurenţiu Baciu, LAPAR: Preţurile n-au fost suficiente niciodată. De câţiva ani buni, preţurile de achiziţie la cereale stau cam pe loc, în timp ce cresc preţurile la inputuri. Şi asta îi obligă pe fermieri să facă tehnologie, ca să aibă producţie mare, să poată să îşi recupereze cheltuielile.

Emil Dumitru, PRO AGRO: Este un an agricol bun pentru România, dar care, din păcate, nu este fructificat, pentru că exportăm în continuare materii prime, exportăm grâu şi porumb şi importăm produse cu valoare adăugată mare, în special carne, şi deficitul de balanţă comercială va fi probabil, la sfârşitul anului, undeva la 1,3 miliarde de euro.

Vizualizat: 2212 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

LEGE: PRODUSELE DE LA MICII FERMIERI, COLECTATE și CUMPĂRATE DE STAT!

LEGE: PRODUSELE DE LA MICII FERMIERI, COLECTATE și CUMPĂRATE DE STAT!

29 mai 2020 - 09:11

LEGE privind achiziţionarea produselor alimentare din producţie autohtonă! Un proiect de lege, înregistrat la Senatul României, stabilește ca produsele de la micii fermieri români, de la procesatorii care folosesc materie primă românească, să fie colectate și cumpărate de stat și distribuite apoi magazinelor, unităților militare, cantinelor, spitalelor. Proiectul de lege este inițiat de deputatul Grațiela Leocadia Gavrilescu (PPU) și susținut de grupul parlamentar PSD.

MIERE ROMÂNEASCĂ PUȚINĂ ȘI SCUMPĂ! BIROCRAȚIA FRÂNEAZĂ AJUTOARELE pentru APICULTORI!

MIERE ROMÂNEASCĂ PUȚINĂ ȘI SCUMPĂ! BIROCRAȚIA FRÂNEAZĂ AJUTOARELE pentru APICULTORI!

29 mai 2020 - 08:09

APICULTORII RUINAȚI! Vremea capricioasă, temperaturile scăzute, criza sanitară, toate la un loc au afectat grav apicultura din România. Apicultorii spun că mierea va fi puțină anul acesta și scumpă, mai ales cea de salcâm. Au nevoie de ajutor, dar cu toate acestea, mulți dintre ei renunță la ajutorul de minimis de 20 de lei/familie de albină. Birocrația e mare. Dacă ai șapcă, de ce ai șapcă, dacă nu ai, de ce nu ai, spune un apicultor din județul Cluj.

AFIR ANUNȚĂ CĂ ESTE O INSTITUȚIE ANTI-MITĂ!

AFIR ANUNȚĂ CĂ ESTE O INSTITUȚIE ANTI-MITĂ!

28 mai 2020 - 20:23

COMUNICAT! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale este prima instituție publică din România care a obținut din partea RINA SIMTEX, încă din iunie 2019, cerificarea internațională pentru standardul ISO 37001:2016, specific sistemului de management anti-mită, anunță AFIR într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

FERMIERII ROMÂNI PROTESTEAZĂ! DECIZIILE DE CARE SE SIMT AMENINȚAȚI!

FERMIERII ROMÂNI PROTESTEAZĂ! DECIZIILE DE CARE SE SIMT AMENINȚAȚI!

28 mai 2020 - 20:05

REGULI DURE! Fermierii români consideră că deciziile Comisiei Europene sunt greșite și duc la pierderi enorme! Comisia Europeană a adoptat două strategii prin care se renunță la 50% din pesticidele folosite, la 20% din îngrășăminte, 10% din terenuri sunt scoase din circuitul agricol, iar 25% din suprafața arabilă trebuie ocupată de agricultură ecologică. Asociația Producătorilor de Porumb din România a transmis un comunicat pentru AGROINFO.

AVANS SUBVENȚII! MESAJ APIA pentru TOȚI FERMIERII!

AVANS SUBVENȚII! MESAJ APIA pentru TOȚI FERMIERII!

28 mai 2020 - 18:58

OFICIAL. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a eliberat 720 adeverințe pentru beneficiarii schemelor de plăți directe și 613 adeverințe pentru beneficiarii schemelor de plată pentru măsurile de mediu şi climă (Măsura 10 – Agromediu și climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Măsura 13 - Plăți zone defavorizate), în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituțiile financiar-bancare și nebancare.

Prețul la export pentru grâul rusesc a crescut

Prețul la export pentru grâul rusesc a crescut

28 mai 2020 - 18:47

Pe fondul prognozelor scăzute (din cauza secetei), prețurile la export pentru viitoare recoltă de grâu rusesc au crescut. Potrivit agenţiei IKAR, prețurile pentru producţia viitoare de grâu, în Novorossiisk, cu livrare în iulie au crescut săptămâna trecută cu 4 dolari/tonă, ajungând până la 199 dolari/tonă (FOB). De asemenea, SovEcon a înregistrat o creștere săptâmânală cu aproape 3% pe tonă pentru grâul de panificaţie, preţul cu livrare FOB, în iulie, fiind de 202 USD/tonă.

VEȘTI PENTRU TINERII FERMIERI CARE AȘTEAPTĂ CELE 50 DE HECTARE DE TEREN!

VEȘTI PENTRU TINERII FERMIERI CARE AȘTEAPTĂ CELE 50 DE HECTARE DE TEREN!

28 mai 2020 - 11:27

OFICIAL MADR. Actul normativ pentru atribuirea celor 50 de hectare de teren agricol tinerilor fermieri este deja în avizare internă la Ministerul Agriculturii, anunță secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru. Cele 50 de hectare de teren agricol sunt la pachet cu ajutorul pentru instalarea tinerilor fermieri, un sprijin de maxim 50.000 de euro.

IMPORTĂM CARNE DE PORC ȘI PÂINE ȘI EXPORTĂM SUBVENȚII!

IMPORTĂM CARNE DE PORC ȘI PÂINE ȘI EXPORTĂM SUBVENȚII!

28 mai 2020 - 11:02

PORCUL ROMÂNESC PE CALE DE DISPARIȚIE! Pe primul loc în clasamentul importurilor de alimente pe care le face România este carnea de porc, urmată de pâine și alte produse de panificație.  Potrivit secretarului de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru, România importă, la acest moment, carne de porc în valoare de 700 milioane de euro.

SECRETAR DE STAT MADR: AM GREȘIT! AM DAT BANI FOARTE MULȚI LA FOARTE PUȚINI FERMIERI!

SECRETAR DE STAT MADR: AM GREȘIT! AM DAT BANI FOARTE MULȚI LA FOARTE PUȚINI FERMIERI!

28 mai 2020 - 10:03

BANI MULȚI LA PUȚINI FERMIERI! Accesul la sprijinul financiar din fondurile europene e dificil pentru mulți fermieri români. Ei se plâng că nu reușesc să obțină finanțare nerambursabilă. Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru, recunoaște că Ministerul Agriculturii a dat bani foarte mulți la foarte puțini fermieri. Oficialul MADR dezvăluie cum peste un miliard de euro trebuia să ajungă la 12.000 de fermieri, dar au ajuns bani doar la 1.700 de fermieri.

ȘEFUL APIA, ANUNȚ PENTRU FERMIERII CARE AȘTEAPTĂ SUBVENȚIILE!

ȘEFUL APIA, ANUNȚ PENTRU FERMIERII CARE AȘTEAPTĂ SUBVENȚIILE!

27 mai 2020 - 18:15

PLATA SUBVENȚIILOR APIA! Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, invitat la o dezbatere DC News, a explicat circuitul subvențiilor APIA până să ajungă în contul fermierilor. Dacă pentru plățile directe pe hectar și pe cap de animal, circuitul e destul de anevoios, dar e mai scurt, pentru plățile compensatorii, de agro-mediu sau pentru zone defavorizate, agricultură ecologică, circuitul e de-a dreptul birocratic.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Marcel Cucu
|
11. 17, 2017. Friday 21:21
Cred ca ar trebui sa fim responsabili si sa incetam cu ...recordurile! Romania inregistreaza si se faleste cu astfel de "recorduri", in timp ce nu poate asigura necesarul alimentar nici pentru jumatate din populatia tarii, importam pana si paine congelata, si nu doar accidental, ci zeci, sau chiar sute de mii de tone, cumparam carne si produse din carne si lapte si recordurile noastre de cereale se vand pe nimic, caci ele nu intra intr-un proces de integrare, firesc pentru orice tara cu potential agricol semnificativ!
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

De vorbă cu Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA.John Deere si Joskin au obtinut din partea juriului DLG (din care a facut parte si conf. dr. Ovidiu Ranta) singura medalie de aur pentru inovatie acordata la aceasta editie de Agritechnica, pentru proiectul comun eAutoPower cu sistemul inteligent e8WD - prima cutie de viteze electro-mecanica. Tehnologie care promite sa revolutioneze mediul de operare tractor-implement... #IPSO Agricultură #DLG Intermarketing #John Deere #Joskin#AGRITECHNICA

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Ziua de mâine

Ziua de mâine
Cea mai grozavă zi este MÂINE. Detalii