Fermierii români au posibilitatea să acceseze pachete de sprijin substanțiale din PNDR 2014-2020. Sunt plăți compensatorii inclusiv pentru plantele de nutreț. Există și un pachet nou-nouț pentru pajiștile permanente. Sprijinul se acordă anual ca sumă fixă pe hectar.
Este vorba despre măsura 11, agricultură ecologică. Fermierii activi pot să încheie angajamente voluntare pentru 2 ani (în cazul culturilor anuale) sau pentru maxim 3 ani (în cazul culturilor perene).
Submăsura 11.1 - Sprijin pentru conversia la metodele de agricultură ecologică:
Pachetul 1 - culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreţ) aflate în conversia la agricultura ecologică - 293 euro/ha/an
Pachetul 2 - legume aflate în conversia la agricultura ecologică - 500 euro/ha/an
Pachetul 3 - livezi aflate în conversia la agricultura ecologică - 620 euro/ha/an
Pachetul 4 - vii aflate în conversia la agricultura ecologică - 530 euro/ha/an
Pachetul 5 - plante medicinale şi aromatice aflate în conversia la agricultura ecologică – 365 euro/ha/an
Pachetul 6 – pajişti permanente aflate în conversia la agricultura ecologică – PACHET NOU! - 124 euro/ha/an.
Sunt plăți compensatorii pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare suportate de beneficiarii care au încheiat angajamente, așa cum am spus pentru 2 ani sau 3 ani. Alte scheme de sprijin financiar consistent sunt oferite agricultorilor de submăsura 11.2.
Submăsura 11.2 – Sprijin pentru menţinerea practicilor de agricultură ecologică:
Pachetul 1 - culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreţ) certificate în agricultura ecologică - 218 euro/ha/an
Pachetul 2 – legume certificate în agricultura ecologică - 431 euro/ha/an
Pachetul 3 – livezi certificate în agricultura ecologică - 442 euro/ha/an
Pachetul 4 – vii certificate în agricultura ecologică - 479 euro/ha/an
Pachetul 5 - plante medicinale şi aromatice certificate în agricultura ecologică – 350 euro/ha/an
Pachetul 6 – pajişti permanente certificate în agricultura ecologică - PACHET NOU! - 111 euro/ha/an.
Sprijinul se acordă anual ca sumă fixă, pe hectar şi reprezintă o plată compensatorie pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare suportate de fermierii activi care încheie angajamente voluntare pentru o perioadă de 5 ani.
Pentru a beneficia de plăţi în cadrul măsurii, fermierul trebuie să respecte condiţiile de eligibilitate, cerinţele specifice şi cerinţele de bază relevante pachetelor, conform fişei Măsurii 11 din PNDR 2014-2020. Pe perioada angajamentelor este permisă pe aceeaşi parcelă de teren rotaţia culturilor de la un an la altul între pachetele 1, 2 şi 5 în cadrul fiecărei submăsuri.
Plăţile din cadrul măsurii 11 se pot cumula cu celelalte tipuri de plăţi acordate pe suprafaţă. Plățile sunt gestionate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
(Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, Regulamentul (UE) nr. 1305/2013)