Adama
Agreena
AGRICOVER

Ce caută oile pe culturile mele? Ce caută vânătorii pe proprietatea mea?

Publicat: 09 februarie 2016 - 15:58
5 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Sunt două tabere care par să se confrunte în ședința Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, ținută marți, 9 februarie. O tabără aparține fermierilor din sectorul vegetal, iar cea de-a doua crescătorilor de ovine. Miza este controversata lege a vânătorii!

Eu nu am deranjat nicio stână dar pun întrebarea ce caută ăla cu oile pe culturile mele? Că nu are ce le da de mâncare. Ăia care trimit un copil handicapat sau o slugă care nu răspunde în fața legii și intră cu oile în cultură și nu ai ce să-i faci. Ar trebui să înțeleagă și cei care cresc animale că sunt niște restricții. Și eu respect afacerea lui și ei să respecte afacerea mea.

Trebuie să știm că, dacă avem animale și facem un business din animale, trebuie să avem baza furajeră asigurată. Ministerul Agriculturii ar trebui să-i oblige pentru subvenții să facă dovada dovada că au suficient teren pentru animale, ca să le întrețină și pe timpul stabulației, spune Laurențiu Baciu, liderul Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Cât privește numărul de câini, liderul LAPAR spune că situația este de-a dreptul comică. În altă ordine de idei, Baciu spune că este de acord să se stabilească o formă corectă a legii vânătorii care să-i mulțumească și pe oieri, să nu mai fie nevoie să ia cu asalt curtea Parlamentului.

Fostul ministru al agriculturii, Petre Daea, membru în Comisia pentru agricultură a spus că în curând parlamentarii vor ajunge să reglementeze și mersul furnicilor.

În replica la cele spuse de liderul fermierilor din sectorul vegetal, președintele Federației Oierilor de Munte, Petre Eugen Gonțea a spus răspicat că trebuie reexaminată legea vânătorii pentru că nu transpune regulamentele europene.

Încalcă drepturile fundamentale garantate de Constituție, în primul rând dreptul la proprietate privată. Fondul cinegetic își extinde stăpânirea și pe pământurile noastre. Unde s-a mai pomenit instituirea dreptului de servitute a vânătorului asupra vânatului?! Domnilor, unde ne trezim?! Vânătorii să-și îngrădească terenurile și să-ți țină vânatul. Nicăieri în Europa nu se întâmplă mascarada care se petrece în România.

Dezbaterile sunt în plină desfășurare la această oră la Comisia pentru agricultură din Camera Deputațílor. La ședință participă din partea Ministerului Agriculturii, secretarul de stat Daniel Botănoiu.

Crescătorii de ovine au luat cu asalt curtea Parlamentului României pe 15 decembrie 2015 și au cerut modificarea legii vânătorii care le limitează numărul câinilor de la stână și le interzice pășunatul în perioada decembrie - aprilie.

Vizualizat: 6089 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Cine beneficiază  anul acesta de subvenția APIA pe hectarul de pășune/teren arabil și cap animal!

Cine beneficiază anul acesta de subvenția APIA pe hectarul de pășune/teren arabil și cap animal!

29 martie 2024 - 08:19

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat condițiile minime, generale de eligibilitate pentru plata subvențiilor agricole aferente acestui an și beneficiarii. 

Obligații subvenții APIA cap animal, hectar pentru 2024!

Obligații subvenții APIA cap animal, hectar pentru 2024!

29 martie 2024 - 06:09

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) atrage atenția fermierilor, crescătorilor de animale asupra obligațiilor pe care le au pentru a se califica la plata subvențiilor agricole pe hectar și cap animal.

Documente necesare pentru toți fermierii, crescătorii care cer subvenții în 2024!

Documente necesare pentru toți fermierii, crescătorii care cer subvenții în 2024!

28 martie 2024 - 20:15

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță documentele necesare pentru toți fermierii, crescătorii de animale care cer subvenții agricole în 2024.

MAVRIK - piretroid unic cu efect de șoc și sistemie locală, consacrat în combaterea dăunatorilor din cultura de rapiță

MAVRIK - piretroid unic cu efect de șoc și sistemie locală, consacrat în combaterea dăunatorilor din cultura de rapiță

28 martie 2024 - 14:29

Anul acesta înregistrăm o suprafață cultivată cu rapiță de toamnă cu mult redusă comparativ cu anul anterior, aceasta datorându-se în principal condițiilor de secetă din perioada semănatului. Iarna blândă, cumulată cu practicarea sistemului de lucrări minime ale solului, favorizează bioacumularea și înmulțirea populațiilor de dăunători specifici culturii de rapiță. Estimăm în aceste condiții o presiune crescută de atac al dăunătorilor precum și o intensificare a atacului acestora. 

Subvenția APIA pe care o iau anul ăsta cultivatorii de mazăre de grădină și fasole!

Subvenția APIA pe care o iau anul ăsta cultivatorii de mazăre de grădină și fasole!

28 martie 2024 - 11:26

Fermierii cultivatori de mazăre de grădină, fasole păstăi și fasole boabe, care exploatează cel puțin un hectar, beneficiază anul acesta de sprijin cuplat pentru venit - leguminoase pentru industrializare.

APIA anunță ASTĂZI toți fermierii, crescătorii de animale!

APIA anunță ASTĂZI toți fermierii, crescătorii de animale!

28 martie 2024 - 11:15

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 4 aprilie – 7 iunie 2024, la Centrele APIA, se vor depune Cererile de plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024.

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

28 martie 2024 - 05:41

Fermierii care cultivă minim un hectar cu lucernă pot încasa anul acesta de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sprijinul cuplat pentru venit-lucernă, subvenție plătită din bani europeni. Condițiile de eligibilitate sunt prevăzute de Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

Perspectivele agriculturii ecologice

Perspectivele agriculturii ecologice

27 martie 2024 - 21:15

Viorel Morărescu, directorul Direcției Politici în Sectorul Vegetal (DPSV), din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ambasador pentru agricultura ecologică, a susținut astăzi, 25 martie 2024, la Academia de Studii Economice (ASE) o prezentare în fața studenților din anul II la Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului, ce a vizat Planul Național de Acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice din România, precum și situația prezentă și perspectivele în agricultura ecologică.

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

27 martie 2024 - 16:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) organizează în perioada 29 – 31 martie 2024, în curtea instituției, cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, un nou târg de promovare a produselor agroalimentare românești.

Condiții sprijin cuplat soia pentru acest an!

Condiții sprijin cuplat soia pentru acest an!

27 martie 2024 - 11:23

Sprijinul cuplat pentru venit soia se acordă anul acesta fermierilor care exploatează un teren de minim un hectar. Condițiile pentru anul 2024 sunt prevăzute de Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [5]  
Pagini: [1]  1   
5.
patru
|
02. 12, 2016. Friday 08:46

oare legiuitorii citesc aceste opinii sau put si ei a seu plus hotie.infometatii sangerosii sportivi n-au ce cauta in proprietatile altora,duc la starpirea speciilor cu analfabetismul lor cinegetic.sunt mana-n mana cu aia cu oi ca doar le spun pe unde se aciuiaza amaratele de caprioare ,iepuri ce-au mai ramas,disperatii mistreti si bietul urs .oare daca ar avea si necuvantatoarele arme letale ,vitejii astia ce s-ar face ,si-ar umple nadragii.

4.
vanatorul
|
02. 10, 2016. Wednesday 13:22

Corect,dar nu vad nici o referire la turmele de mistreti care distrug anual zeci de hectare de culturi si unde nu am auzit pana acum de nici o despagubire platita,cum se face ca pe terenul tau esti obligat sa hranesti vanatul din cultura ta si sa permiti celor care vin la vanatoare sa calce terenurile ,cu culturi pe ele sau nu,fara ca cineva macar din bun simt sa intrebe daca poate intra acolo sau nu.Daca un cioban distruge o cultura si este dovedit cu siguranta plateste,exista lege pentru asa ceva si ciobani o stiu,dar ce ne facem cu vanatorii care efectiv cresc toate animalele, gratis, pe terenurile noastre, urmand ca ,atunci cand doresc, sa le valorifice.Astazi asociatile de vanatoare sunt private,multe realizand venituri importante din vanatoare.

3.
Ion
|
02. 10, 2016. Wednesday 12:44

Foarte corect se spun lucrurilor pe nume,ciobanii din zona de Câmpie sunt niște prăduitorii.daca nu se da o lege si pentru ei ar trebui sa ieșim si noi din sectorul vegetal in strada ca nu se mai poate asa

2.
VASIE CATALIN
|
02. 10, 2016. Wednesday 12:30

Intradevar o problema cu care, cred, se confrunta majoritatea fermierilor care nu au pasiuni vanatoresti si/sau turme de oi. Consider ca la o eventuala revizuire a acestei legi, se impune a se acorda o atentie sporita pentru protejarea terenurilor cultivate care, de bine de rau asigura traiul celor care sunt pe pozitii diferite acum, oieri si vanatori. daca cei care vaneaza sau cei care cresc animale, constientizeaza ca munca si investitia altora, le asigura un minim de bunastare anumalelor pe care le vaneaza/pastoresc.

1.
paulcreitaru
|
02. 10, 2016. Wednesday 10:03

Daca toate reglementarile ar fi fost la timp ,implementate nu ajungem la situatii limita ca acum.
oieri fara suprafata aferenta pt pascut si produs furaj!Vacari cu pasunile barberite noaptea de oi,lipsa repausului de regenerare a pasunii ,la iesirea bovinelor la pasune ,totul ras....
APIA, SINGURUL RESPONSABIL al nenorocirii,accepta declaratie ca ciobanii cumpara fan si vara....
Ia sa verifice APIA,SUPRAFATA DE PASUNE PERMANENTA ,SUPRAFATA DE BAZA FURAJERA,CONSUMUL DE MOTORINA,FACTURIILE DE ACHIZITIE FAN-PORUMB,pe bune nu pe telemea si se termina cu oieritul arhaic!
Din pacate haosul a fost creat si nimeni nu mai are curaj sa se implice!

Rezultate: [5]  
Pagini: [1]  1   

Video

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii