Valoarea sprijinului cuplat ar trebui să-i impulsioneze pe fermieri să cultive cartofi pentru chipsuri și pentru sămânță. Cultivatorii primesc o subvenție de circa 700 euro/ha pentru cartoful destinat industrializării și 1.000 euro/ha pentru cel de sămânță. Cele două categorii presupun, însă, investiții mai mari decât alte soiuri.
Fermierul Moldovan Csaba exploatează 600 ha în județul Covasna. Din suprafață, pe 40 ha a cultivat, anul acesta, cartofi de sămânță. Fermierul spune că subvenția abia îi acoperă o parte mică din cheltuieli. 25.000 de lei e suma minimă pe care trebuie să o investești pentru un hectar cu cartofi de sămânță. Numai sămânța, în funcție de calibru, merge până la 12-16.000 de lei pentru un hectar. Sămânța o aduc din Olanda, Germania și Austria.
Pe mine mă costă un hectar 30.000 de lei. Importul ajunge la 850 de euro pe tona de sămânță. Pentru un hectar am nevoie de trei tone și jumătate de cartof calibrat la 35-55 mm. În fiecare an, import sămânță din Germania și Olanda, categoria biologică Elita, și cultiv 40-45 de hectare cu material de plantat. De pe un hectar scot maxim 27 de tone, calibrați la 35-55 mm. Ca să nu fie cartoful mare întrerupem vegetația. Ori prin tocarea vrejului, ori chimic cu un produs destul de scump. Folosesc 4 litri pe hectar. Produc sămânța certificată cls. A, a explicat și Mihail Mucsi, fermier în Covasna, unul dintre cei mai importanți cultivatori de cartofi din România.
Cartofii pentru industrializare presupun o investiție ceva mai mică. La fabricarea chipsurilor se folosesc soiuri speciale de cartof. Au un conținut mai mare de amidon și de substanță uscată. Sămânța e puțin mai scumpă prin comparație cu soiurile cultivate în mod obișnuit, spune Moldovan Csaba.
În urmă cu aproape 7 ani, presa vuia de pățania unor fermieri din comuna clujeană Râșca. Oamenii cu cultivat 1.000 ha cu cartofi pentru chipsuri. Sămânța a fost cumpărată de la București, de la un investitor care a promis că le ia toată producția. La recoltare, însă, fermierii au rămas cu cartofii pe cap, nici urmă de investitor.
(în foto: fermierul Moldovan Csaba, cu fiul lui și un angajat)