Adama
Vinasa Rompak

CARTOFARII nu se dezmint. AU INVESTIT SPRIJINUL CUPLAT în TEHNOLOGIE DE ULTIMĂ ORĂ!

Publicat: 10 mai 2017 - 21:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Sprijinul cuplat pentru cartofi, atât pentru cartofii de sămânţă cât şi pentru cei de chips, a adus cash pentru dotări tehnice ultimul răcnet. Ceea ce am văzut, împreună cu Petre Daea, ministrul Agriculturii, în fermele MT Agro şi Timate din localitatea Cernat, judeţul Covasna a fost cu adevărat impresionant. 

„Cu siguranţă oamenii aceştia nu vor mai renunţa la a cultiva cartofi”, a exclamat ministrul Agriculturii. Spre exemplu MT Agro, administrată de Laszlo Peter, a primit anul trecut de la APIA, doar pentru sprijinul cuplat, circa 1.200.000 euro. Fiecare bănuţ a fost investit în utilaje şi spaţii pentru sortat, ambalat şi depozitat legume. Spun legume, pentru că ambele ferme pomenite mai sus, cultivă şi cartof, dar şi morcov sau ceapă. Sunt asociaţi în contractele cu super-marketurile spre a asigura aproape tot anul fluxul comercial. Doar o maşină de recoltat cartofii fabricată de Grimme, un Varitron 470 pe patru rânduri, a costat aproximativ 500.000 euro.

masina-grimme_b

Dincolo, la Timate, administrator este Moldovan Csaba care ne-a prezentat depozitul multifuncţional unde poate depozita aproape 5.000 de tone de legume. Ceapa are condiţii speciale pentru depozitat şi de aceea atât depozitul cât şi containerele sunt speciale.

Ministrul a fost însoţit de Romică Oprea, primvicepreşedintele Federaţiei Cartoful din România (fermier în Zăbala, judeţul Covasna) căruia Petre Daea i-a mulţumit că l-a adus să vadă concret ce s-a ales de sumele foarte mari primite de cultivatorii de sămânţă de cartof, cartof timpuriu şi cartofi pentru industrializare. E adevărat că agronomul Petre Daea a observat pe câmpurile din Harghita şi Covasna „o grijă tehnologică suplimentară faţă de sudul ţării. Fiecare bucăţică de teren este lucrată ca la carte. Vă mulţumesc că m-aţi adus aici să văd beneficiile subvenţiilor, altfel aş fi avut serioase îndoieli!”.

moldovan-csaba_b

Mai mult, Moldovan Csaba a subliniat „aici nu au intrat străinii nici 1 %, pentru că aproape nimeni nu vinde pământul”. Romică Oprea a spus şi de pericolul ca fermierii mari, prin tehnologizare, să marginalizeze cultivatorul tradiţional din zonă. Aşa că vor trebui politici care să limiteze decalajul, în sensul că e nevoie să crească şi producătorii mai mici, dar şi cei mijlocii.

ministrul-si-cartofarii_b

Cât priveşte problemele, cartofarii au pomenit nematodul comun Ditylenchus, care se combate dificil, cu costuri mari şi foarte mari (chiar şi 4.000 lei/ha). „Nu mai vorbesc că avem limitări în folosirea tratamentelor”, a mai spus primvicepreşedintele FCR, Romică Oprea. Daea şi-a amintit cum prin 1973, într-o toamnă, a venit la Tg – Secuiesc pentru o perioadă. Şi-a amintit de soiurile folosite atunci Desiree, Colinas sau extra-timpuriul Ostara, soiuri care aveau capacitatea maximă de producţie de 28 t/ha.

În urma discuţiilor s-a avansat cifra de 40.000 t capacităţi de stocare moderne, iar cartofii se comercializeză aproape 100% în marile lanţuri de magazine.

Vizualizat: 4581 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii