Adama
Vinasa Rompak

Care este soluția pentru Legea vânătorii?

Publicat: 10 februarie 2016 - 12:43
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de ovine sunt nemulțumiți pentru că legea vânătorii le interzice pășunatul, le limitează numărul de câini și vânătorii le calcă proprietățile. Vânătorii spun că ultimele studii arată că oile distrug pădurile. Fermierii din vegetal spun că oile și porcii mistreți le calcă-n picioare culturile. Cum se va găsi un echilibru între atâtea nemulțumiri?

Fiecare să crească atâtea animale cât îi permite terenul pe care-l are. E foarte simplu! Asta să fie o legătură strictă, reală și foarte clară. Cât privește perioada de iarnă să le întrețină, așa cum le întreține toată Europa, cu furaje recoltate de pe terenuri arabile, fânețe naturale. Nu să hălăduiască la întâmplare și oile să pască în stil haiducesc peste culurile de toamnă și să fie în permanent altercație cu fermierii din vegetal. Vara să le pășuneze pe terenurile pe care le au la dispoziție, sugerează o soluție Teodor Marușca, șeful Institutului de Cercetare și Dezvoltare pentru Pajiști Brașov.

Și cu vânătorii cum rămâne?

De multe ori, sunt foarte supărat pe vânători pentru că porcii mistreți distrug pășunea. Vânătorii nu fac ogoare de hrană în pădure și în locuri special amenajate pentru ca acești porci să nu mai pască în arabil. Să mănâne furajul pregătit de administratorul fondului cinegetic. La fel ca oile care pasc pe terenul altuia și vânatul paște pe alte terenuri, spune șeful Institului de Pajiști.

Poziția crescătorilor de ovine este clară. Fermierii vor să-și ducă oile la pășune și pe timpul iernii, vânătorii să nu le mai încalce dreptul la proprietate, vor să nu li se mai limiteze numărul de câini la stână.

Fermierii din vegetal vor ca legea să prevadă despăgubiri pentru culturile compromise, distruse de oi și de porcii mistreți, iar banii să le fie virați în 5 zile.

Noi nu avem nimic cu vânătorii, dar pe terenurile noastre agricole sunt urme de jeep-uri peste tot, fără să aibă acceptul nostru de a se plimba pe culturile noastre, spune Emil Dumitru, președintele Federației Pro Agro.

Fraților, nu începem să punem mitraliera la marginea tarlalei că sunt proprietar. În pășunile țării să facem ceea ce din punct de vedere tehnic nu trebuie făcut. România are 4,7 milioane ha de pajiști. Din nefericire, peste 70% sunt ieșite din circuitul agricol. O suprafață cât Olanda și Belgia la un loc. Țara are nevoie și de pajiști, și de oieri, are nevoie și de vânători, are nevoie și de crescători de alte animale și cultivatorii de cereale. Este convins Petru Daea, membru în Comisia pentru agricultură, fost ministru al agriculturii.

Singura excepție care poate schimba conținutul legii este: cui aparține dreptul de vânătoare? În România și alte țări europene vânatul este al statului și statul reglementează totul: efectivele optime care se pot ține pe un fond de vânătoare și cota de recoltă. Adică, leagă vânătorul de mâini și-l obligă să facă un serviciu pentru menținerea echilibrului în natură. (...) 

Dar statul trebuie să-i dea vânătorului și dreptul de acces la această cotă, nu să-l lase la discreția miilor și zecilor de mii de proprietari de pe un singur fond de vânătoare. Niciun vânător nu poate să știe cine sunt proprietarii la hectarul cultivat sau care sunt limitele proprietății. Atâta timp cât cadastrul nu e făcut, nu știe nimeni, spune Neculai Șelaru, Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor.

Un studiu făcut de Academia de Științe Agricole  și Silvice (ASAS) a ajuns la concluzia că oaia și capra sunt cei mai mari dușmani ai pădurilor. Vă demonstrăm cu documente științifice că acolo unde ajunge piciorul de oaie gorunul nu mai crește, spune deputatul Ion Tabugan, inginer silvic și vânător.

Cu excepția soluției enunțată de Teodor Marușca, restul declarațiilor din acest text sunt fragmente din discuțiile de la Comisia de agricultură din Camera Deputaților, ținută marți, 9 februarie.

Noi, românii, suntem obișnuiți așa: întâi discutăm și după aceea formăm un grup de lucru care nu face altceva decât să continue discuțiile și să mai despice firul în 15. Din grupul de lucru care va căuta o soluție pentru controversata și disputata Lege 407, legea vânătorii, vor face parte și reprezentanți ai federațiilor fermierilor și ai vânătorilor. 

Câteva mii de crescători de oi au ocupat curtea Parlamentului pe 15 decembrie 2015 și au cerut agresiv schimbarea legii vânătorii. Sub presiunea fermierilor, articolele din lege care-i supărau cel mai tare pe protestatari au fost suspendate.

Vizualizat: 2164 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Protestele oierilor la Parlament!

Protestele oierilor la Parlament!

La 15 decembrie 2015, oierii s-au năpustit, ca la urs, la Parlament, instituţia care a ticluit şi a votat controversata lege a vânătorii (Legea 149/2015), în numele căreia amatorii de plăceri cinegetice au împuşcat câini de la turme.

Parlamentul sub asaltul oierilor! Fermierii protestează cu capete de oi împăiate și cu talăngi!

Parlamentul sub asaltul oierilor! Fermierii protestează cu capete de oi împăiate și cu talăngi!

Hoții! Javră ordinară, ieși afară! Parlamentarii să ne păzească oile! Sunt lozinicile strigate de cei 5.000 de crescători de ovine din toată țara care au ocupat marți Capitala! O parte dintre ei s-au înșirat pe gardul din piatră care înconjoară Casa Poporului. Iată primele imagini de la protest!

Crescătorii de ovine protestează în faţa Parlamentului! Cum ar putea fi rezolvate cererile lor?

Crescătorii de ovine protestează în faţa Parlamentului! Cum ar putea fi rezolvate cererile lor?

Câteva mii de crescători de ovine se strâng în faţa Parlamentului, cerând modificarea legii vânătorii. Nu i-au oprit nici ameninţările directe, nici invitaţia la negocieri trimisă de deputaţii din Comisia de Agricultură în ultimul ceas. Ministrul Agriculturii se declară de partea lor.

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
patru
|
02. 12, 2016. Friday 08:59

buba mare, in instanta cu titlu de proprietate n-ai succes,daca vrei sa-ti fie respectata proprietatea si investitia agricola.toti lucratorii din justitie favorizeaza pe inpostorii acestia.scotand din penal naravurile acestor indivizi a fost ca o invitatie sa fure fara frica din buzunarele altora ca doar cei care pazesc randuiala au orbit subit.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii