Crescătorii de ovine sunt nemulțumiți pentru că legea vânătorii le interzice pășunatul, le limitează numărul de câini și vânătorii le calcă proprietățile. Vânătorii spun că ultimele studii arată că oile distrug pădurile. Fermierii din vegetal spun că oile și porcii mistreți le calcă-n picioare culturile. Cum se va găsi un echilibru între atâtea nemulțumiri?
Fiecare să crească atâtea animale cât îi permite terenul pe care-l are. E foarte simplu! Asta să fie o legătură strictă, reală și foarte clară. Cât privește perioada de iarnă să le întrețină, așa cum le întreține toată Europa, cu furaje recoltate de pe terenuri arabile, fânețe naturale. Nu să hălăduiască la întâmplare și oile să pască în stil haiducesc peste culurile de toamnă și să fie în permanent altercație cu fermierii din vegetal. Vara să le pășuneze pe terenurile pe care le au la dispoziție, sugerează o soluție Teodor Marușca, șeful Institutului de Cercetare și Dezvoltare pentru Pajiști Brașov.
Și cu vânătorii cum rămâne?
De multe ori, sunt foarte supărat pe vânători pentru că porcii mistreți distrug pășunea. Vânătorii nu fac ogoare de hrană în pădure și în locuri special amenajate pentru ca acești porci să nu mai pască în arabil. Să mănâne furajul pregătit de administratorul fondului cinegetic. La fel ca oile care pasc pe terenul altuia și vânatul paște pe alte terenuri, spune șeful Institului de Pajiști.
Poziția crescătorilor de ovine este clară. Fermierii vor să-și ducă oile la pășune și pe timpul iernii, vânătorii să nu le mai încalce dreptul la proprietate, vor să nu li se mai limiteze numărul de câini la stână.
Fermierii din vegetal vor ca legea să prevadă despăgubiri pentru culturile compromise, distruse de oi și de porcii mistreți, iar banii să le fie virați în 5 zile.
Noi nu avem nimic cu vânătorii, dar pe terenurile noastre agricole sunt urme de jeep-uri peste tot, fără să aibă acceptul nostru de a se plimba pe culturile noastre, spune Emil Dumitru, președintele Federației Pro Agro.
Fraților, nu începem să punem mitraliera la marginea tarlalei că sunt proprietar. În pășunile țării să facem ceea ce din punct de vedere tehnic nu trebuie făcut. România are 4,7 milioane ha de pajiști. Din nefericire, peste 70% sunt ieșite din circuitul agricol. O suprafață cât Olanda și Belgia la un loc. Țara are nevoie și de pajiști, și de oieri, are nevoie și de vânători, are nevoie și de crescători de alte animale și cultivatorii de cereale. Este convins Petru Daea, membru în Comisia pentru agricultură, fost ministru al agriculturii.
Singura excepție care poate schimba conținutul legii este: cui aparține dreptul de vânătoare? În România și alte țări europene vânatul este al statului și statul reglementează totul: efectivele optime care se pot ține pe un fond de vânătoare și cota de recoltă. Adică, leagă vânătorul de mâini și-l obligă să facă un serviciu pentru menținerea echilibrului în natură. (...)
Dar statul trebuie să-i dea vânătorului și dreptul de acces la această cotă, nu să-l lase la discreția miilor și zecilor de mii de proprietari de pe un singur fond de vânătoare. Niciun vânător nu poate să știe cine sunt proprietarii la hectarul cultivat sau care sunt limitele proprietății. Atâta timp cât cadastrul nu e făcut, nu știe nimeni, spune Neculai Șelaru, Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor.
Un studiu făcut de Academia de Științe Agricole și Silvice (ASAS) a ajuns la concluzia că oaia și capra sunt cei mai mari dușmani ai pădurilor. Vă demonstrăm cu documente științifice că acolo unde ajunge piciorul de oaie gorunul nu mai crește, spune deputatul Ion Tabugan, inginer silvic și vânător.
Cu excepția soluției enunțată de Teodor Marușca, restul declarațiilor din acest text sunt fragmente din discuțiile de la Comisia de agricultură din Camera Deputaților, ținută marți, 9 februarie.
Noi, românii, suntem obișnuiți așa: întâi discutăm și după aceea formăm un grup de lucru care nu face altceva decât să continue discuțiile și să mai despice firul în 15. Din grupul de lucru care va căuta o soluție pentru controversata și disputata Lege 407, legea vânătorii, vor face parte și reprezentanți ai federațiilor fermierilor și ai vânătorilor.
Câteva mii de crescători de oi au ocupat curtea Parlamentului pe 15 decembrie 2015 și au cerut agresiv schimbarea legii vânătorii. Sub presiunea fermierilor, articolele din lege care-i supărau cel mai tare pe protestatari au fost suspendate.