Adama
Vinasa Rompak

Care este SECRETUL FERMIERILOR ce au obținut REZULTATE EXCELENTE la RAPIŢĂ în 2016

Publicat: 16 august 2016 - 11:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Anul acesta nu s-a arătat foarte prietenos cu fermierii. Fenomene meteo precum grindina, inundațiile, sau temperaturile ridicate care au generat presiune mare de boli sau infestări cu buruieni sunt doar câteva dintre problemele cu care s-au confruntat cei ce cultivă rapiță.  Sunt și fermieri care au avut succes, în ciuda acestor probleme. Unii dintre ei au avut chiar recolte-record la rapiță. Au trecut de pragul de 6.000 kg/ha pe anumite parcele.

Au făcut totul posibil în urma unei combinații perfecte de cunoștințe, tehnologie aplicată așa cum trebuie, hibrizi de calitate și produse de top, de la BASF. Sistemul de producție Clearfield® pentru rapiță și erbicidul Cleranda®: aceasta este formula de succes pe care Ovidiu Siteavu, managerul Arasol, o aplică de patru ani în județul Teleorman. Siteavu a obținut în această vară nu mai puțin de 6.330 kg/ha pe anumite parcele, cu o producție medie de 4.600 de kilograme la hectar.

Acum, fermierul nici măcar nu se mai complică să încerce alte rețete. Va investi și la toamnă în formula câștigătoare pentru rapiță, hibrizi Clearfield® + erbicid Cleranda®. ”Am cultivat 214 hectare cu rapiță, din care 198 au fost Clearfield®. Am folosit erbicid Cleranda® de la BASF pentru toate cele 198 de hectare. Îl folosesc de când a apărut. Cleranda® prinde aproape toate buruienile, terenul rămâne curat”, spune Siteavu.

Ovidiu_Siteavu_b

Siteavu: ”Erbicidul Cleranda® m-a convins chiar de la început”
După succesul din această vară, fermierul are și un sfat pentru ceilalți agricultori. ”Să testeze erbicidul Cleranda® pe o anumită suprafață, dacă sunt nehotărâți. Se vor convinge singuri. Fiecare fermier trebuie să țină cont de stilul lui de lucru și să își adapteze tehnologia. Dar cel mai bine e să testeze. Să folosească un lot martor și atunci va vedea. Eu m-am convins de erbicidul Cleranda® de când am început să îl folosesc”, spune Siteavu.

Nu doar el a obținut rezultate excelente în 2016, folosind formula de succes: sistemul de producție Clearfield® pentru rapiță. În Giurgiu, Ioan Slujitoru a recoltat 4.250 kg/ha de rapiță Clearfield®. ”Am dat cu erbicid Cleranda® și de atunci n-am mai văzut buruieni. Câmpul a rămas curat. Voi mări suprafața în această toamnă”, spune fermierul de la SC Azochim SRL.

tratament-la-rapita_b

Și în Olt, Liviu Antonescu e impresionat de rezultatele Cleranda®. A aplicat erbicidul de la BASF pe 500 de hectare la rapița Clearfield®: ”Am recoltat și am obținut pe unele sole 4.100 kg/ha. E al doilea an când folosim Cleranda®. Mai întâi am văzut ce rezultate a dat la un vecin. Nu se vedea rapița de buruieni, dar unde a dat cu Cleranda® era curățenie generală. Și la noi, după ce am dat cu erbicidul de la BASF, cultura a fost curată, miriștea e acum curată, nu vezi pic de buruiană. Dacă socotești, dacă erbicidezi o singură dată, ieși mai bine. Le recomand fermierilor care știu că nu pot intra în primăvară la erbicidat să folosească Cleranda® inca din toamna”, spune administratorul SC Adela SRL.

Razvan_Mitric_b

Cleranda® este un erbicid des folosit de fermierii mari
Formula de succes hibrizi Clearfield® + erbicid Cleranda® la rapiță este folosită și de marii fermieri din vestul țării. Ferma Emiliana West Rom administrează 12.000 de hectare, dintre care 1.000 de hectare sunt cultivate cu rapiță Clearfield®. Răzvan Mitric a folosit pentru prima dată erbicidul Cleranda® pentru rapița Clearfield® în toamna lui 2015. ”Ne confruntăm cu o presiune mare a buruienilor, de aceea am și recurs la sistemul Clearfield® la rapiță. Avem probleme cu rapița sălbatică, muștarul, turița sau Chenopodium. Sincer, suntem 100% satisfăcuți. Am aplicat doza maximă omologată în faza de 4 frunze. A avut un impact foarte mare asupra buruienilor-țintă. Vom folosi Cleranda® și la anul, pe o suprafață mai mare.

Diferența dintre hibrizii de rapiță Clearfield® și cei convenționali este foarte clară. E mult mai curată, fără buruieni, cu probleme mult mai mici la recoltare și mult mai puține impurități”, spune Mitric. Acesta îi sfătuiește pe ceilalți fermieri care au probleme cu buruienile la rapiță să folosească cu încredere erbicidul Cleranda®.

camp-cu-rapita_b

Care e modul de acțiune al produsului Cleranda®
Erbicidul Cleranda® se folosește exclusiv pentru rapița de tip Clearfield®. Erbicidul beneficiază de selectivitate excelentă și oferă oportunitatea unei producții mărite. Produsul BASF conține două substanțe active, cu moduri diferite de acțiune. Metazaclor are, în principal, acțiune reziduală. Este absorbit în special prin coleoptil, la buruienile monocotiledonate, sau prin rădăcini, respectiv hipocotil, în cazul buruienilor dicotiledonate. Cealaltă substanță activă, imazamox, este absorbită de buruieni prin frunze și rădăcini și este apoi translocată până la nivelul zonelor de creștere, unde blochează sinteza aminoacizilor esențiali.

Erbicidul BASF combate cu eficacitate buruienile din cultura de rapiță, inclusiv pe cele dificile, precum muștarul sălbatic, Brassica napus, Sisymbrum officianle sau Raphanul raphanistrum. Printre buruienile combătute cu succes de Cleranda® se numără și teișorul, știrul, ambrozia, traista ciobanului, loboda porcească, fumărița, cornacii, mușețelul sălbatic, mohorul sau meiul sălbatic. Produsul BASF combate, de asemenea, samulastra de orz și grâu (aflată în stadii timpurii de dezvoltare).
Cleranda® se aplică în postemergența timpurie, la momentul în care buruienile anuale dicotiledonate se află în stadiul de 2-4 frunze, iar cele monocotiledonate la 1-3 frunze, până la înfrățire. Cultura de rapiță trebuie să se afle în faza de cotiledoane dezvoltate, până la stadiul de a 8-a frunză. Recomandarea BASF este ca erbicidul Cleranda® să se aplice în amestec cu adjuvant Dash® HC, în doza omologată de 0,75 – 1 litru/ha.

Ionut_Olteanu_b

Când e indicat erbicidul Cleranda®
Ionuț Olteanu a cultivat 400 de hectare cu hibrizi de rapiță Clearfield® în Măgurele, Ilfov. A obținut o producție medie de 4.000 kg /ha, în condițiile în care este doar al doilea an de când folosește formula hibrizi Clearfield® + erbicid Cleranda®. Dacă în 2014 a testat soluția BASF pe o suprafață de 20 de hectare, pentru toamna anului 2016 are planuri să mărească suprafața la 600 de hectare. A început să folosească erbicidul Cleranda® pentru solele foarte îmburuienate sau pentru solele noi, unde nu se cunoaște rezerva de buruieni din sol. ”Când ai o problemă cu îmburuienarea, sau ai sole noi, nu este doar bine, e chiar indicat să folosești Cleranda®. Cei care sunt nesiguri de acest produs, să testeze și se vor convinge singuri singurei. Să ia telefonul, să vorbească cu ceilalți fermieri și să vadă. Eu, personal, recomand erbicidul Cleranda®”, spune managerul SC Agromad Crops.
Gheorghe Giolea a obținut una dintre cele mai mari producții de rapiță Clearfield® din județul Ialomița, 4.800 kg/ha, folosind pentru prima dată erbicidul Cleranda®. A cultivat 235 de hectare, iar acum vrea să mărească suprafața la 350 de hectare. Agricultorul a folosit Cleranda® tocmai pentru avantajul unei singure treceri, în postemergență. ”Este puțin mai scump, dar îți face treabă. Adică dai o singură dată. Altfel, poți să iei un erbicid mai ieftin, dai de 2-3 ori și nu ai făcut nimic. Deci, Cleranda® își merită banii. Categoric, pe mine m-a ajutat să obțin producția asta. Dacă buruienile nu mai există în cultura de rapiță, automat nu mai consumă resurse”, spune Giolea.

rapita-frumoasa_b

Tot în Ialomița, Mihai Lăceanu a obținut în Jilavele o producție medie la rapiță apropiată de recordul județului, 4.600 de kg/ha. Drept urmare, va mări în toamnă suprafața cu rapiță Clearfield® de la 169 la peste 240 de hectare. ”Până acum, la rapiță nu prea foloseam decât un anumit produs. Mie nu mi-a dat niciodată rezultate. Era foarte pretențios la condițiile meteorologice. În schimb, cu Cleranda® nu am avut nicio problemă. Am rămas și eu surprins, pentru că l-am aplicat puțin mai târziu. Sunt mulțumit și ca atare pentru toamna aceasta am luat Cleranda® pentru toată suprafața. Când vezi terenul curat, nu îți mai vine să folosești alt produs. Acum am sole curate, am control mai bun asupra buruienilor”, spune fermierul care se ocupă de recolta Agro Lider.

Erbicidul Cleranda® a fost și alegerea unuia dintre cei mai experimentați agronomi din județul Călărași. Cu peste 50 de ani de experiență în agricultură, Gheorghe Matei a rămas impresionat de performanțele erbicidului Cleranda®. ”Chiar mi-a plăcut. Combate bine buruienile, nu a stresat planta. Am cultivat în toamnă 115 hectare cu rapiță Clearfield®, tratată cu Cleranda®. Am recoltat acum 4.200 kg/ha. În toamnă vom semăna peste 250 de hectare în sistem Clearfield®, jumătate din suprafața pe care punem rapiță. Avem destule buruieni-problemă, dar am văzut că rapița a rămas curată. Sfatul meu pentru fermieri e să nu ezite să trateze hibrizii Clearfield® cu erbicid Cleranda®, pentru că se obțin rezultate foarte bune”, spune agronomul de la SC Gut SRL.

Mihai_Dobos_b

Ce spun fermierii din Moldova despre Cleranda®
Producții bune de rapiță Clearfield® s-au obținut și în estul României. Mihai Doboș a cultivat în Bacău aproape 600 de hectare în acest sistem și a obținut medii de producție de aproape 4,5 tone, cu vârfuri de aproape cinci tone la hectar. În schimb , la rapița convențională, media s-a situat la 3,3-3,5 tone la hectar. Fermierul s-a hotărât să încerce Cleranda® la sfatul unui inginer agronom. Nu regretă, ci dimpotrivă. ”Dacă luăm anul agricol 2015-2016, tehnologia Clearfield® e net superioară pentru noi în comparație cu rapița convențională. Am aplicat în toamnă Cleranda®. După o vreme, i-am strâns pe colegi și alți fermieri vecini să vadă rezultatul într-o solă. Se vedea foarte clar diferența între zona în care s-a aplicat Cleranda® și cea în care nu s-a erbicidat cu Cleranda®, lucru pe care nu l-am văzut la erbicidele convenționale”, spune managerul SC Comfert Agricultura. Ca atare, în această toamnă vor crește proporția de rapiță Clearfield® de la 30% la 70%. Doboș spune că pentru următorii ani ia în calcul inclusiv să cultive toate cele 1.650 de hectare cu rapiță Clearfield®.

Rezultatele bune obținute de Mihai Doboș sunt susținute și de producțiile altor fermieri din Moldova. Tot în județul Bacău a cultivat rapiță Clearfield® și Viorel Ilaș. Ferma administrată de el, SC Comis SRL, a obținut o producție medie de 4.350 kg/ha pe cele 65 de hectare cultivate cu hibrizi de rapiță de ultimă generație. Cea mai mare problemă i-a pus-o buruiana trei frați pătați. ”Crește de aproape un metru, se face cât rapița. Dacă i-ai spune unui botanist, nu te-ar crede. Eu folosesc erbicid Cleranda® de patru ani. Regret doar că mai aveam o tarla pe care trebuia să stropesc cu Cleranda® și am uitat de ea. A trebuit să intervin apoi cu trei erbicidări”, mărturisește fermierul.

floare-de-rapita_b

”Am mai avut ani în care am folosit erbicidare convențională, preemergentă și am pierdut, mai ales că după ea nu poți amplasa orice cultură. Pe când, la sistemul Clearfield®, erbicidarea se face la cultura vizibilă, de la stadiul de 4-6 frunze adevărate în sus. Dacă e nevoie, erbicidezi, dacă nu, nu erbicidezi. Un al doilea motiv, mai ales pentru începători, e să folosești produsul BASF pe terenurile îmburuienate, pe care nu știi ce rezervă ai. Sau, dacă ai tarlale noi, unde nu știi rezerva de buruieni, atunci automat e recomandat să mergi cu Cleranda®”, mai spune Ilaș.

În județul Neamț, Cristian Apetri aproape că a uitat de problemele pe care buruienile i le făceau în cultura de rapiță. A obținut și o producție bună, de patru tone la hectar, în medie. Sfatul managerului Tehnoind pentru ceilalți fermieri e să testeze produsul, folosind și un lot martor și vor vedea că e mai rentabil să folosească erbicid Cleranda® în locul unui întreg cocktail de produse de erbicidare care nu dau rezultatele așteptate.

Fermierii care au folosit formula de succes, rapița Clearfield și erbicidul Cleranda®, produs de BASF, nu sunt doar mulțumiți, ci intenționează ca în această toamnă să își mărească suprafețele. Cu toții au obținut rezultate excelente la rapiță în această campanie de recoltare. În plus, intenționează să profite de pachetul promoțional oferit de BASF. Cei care cumpără 5 pachete de erbicid Cleranda® + adjuvant Dash® HC și 7 litri de insecticid Fastac® Active, pentru protecția unei suprafețe de 25 de hectare de rapiță, vor plăti cu 10% mai puțin față de prețul recomandat al produselor individuale. În plus, folosind formula câștigătoare, hibrizi Clearfield® + erbicid Cleranda®, vei face economii de bani și de timp: aplicând o singură dată, în toamnă, vei scăpa de buruienile dificile și vei obține producții mari și de calitate.

Vizualizat: 2286 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii