Adama
Vinasa Rompak

Care este cuvântul de care atârnă toate plățile directe ale fermierilor?

Publicat: 01 octombrie 2015 - 15:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Din 2015, toate plățile directe, fie că e vorba de ajutoare naționale tranzitorii sau de sprijinul cuplat, atârnă de un cuvânt: ecocondiționalitate. Din cele 9,47 miliarde de euro, bugetul alocat României prin noul PNDR, procentul de 30% este direcționat spre climă și mediu.  Iată ce trebuie să știți ca să fiți scutiți de probleme și să nu vă fie ciuntite subvențiile!

Sistemul de ecocondiționalitate încorporează în Politica Agricolă Comună standarde de bază pentru mediu, schimbările climatice, bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, sănătatea publică, sănătatea animalelor, sănătatea plantelor și bunăstarea animalelor. Scopul sistemului de ecocondiționalitate este dezvoltarea unei agriculturi sustenabile. Acordarea sprijinului financiar din fonduri europene şi naţionale este condiționată de respectarea normelor de ecocondiționalitate. Fie că vorbim de plăţi directe, ajutoare naţionale tranzitorii, plăţi prin măsurile de dezvoltare rurală şi măsuri de piaţă.

Ecocondiţionalitatea cuprinde trei arii:

1. bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC-urile);
2. cerinţele legale în materie de gestionare (SMR-urile);
3. cerinţele minime privind utilizarea îngrăşă-mintelor şi a produselor de protecţie a plantelor.

Statele membre se asigură că toate terenurile agricole sunt menţinute în bune condiţii agricole şi de mediu. Atenție, fermieri! Mai ales terenurile care nu mai sunt exploatate în scopul producției. Statele membre definesc, la nivel naţional sau regional, cerinţele minime pentru bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC), ţinând seama de caracteristicile zonelor în cauză, în special de condiţiile pedologice şi climatice, de tipurile de exploataţii existente, de gradul de utilizare a terenurilor în cauză, de rotaţia culturilor, de practicile agricole şi de structura exploataţiilor. 

Fermierii care solicită sprijin financiar trebuie să respecte: cerinţele legale în materie de gestionare (15 SMR-uri)  și standardele privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor.

De asemenea, fermierii trebuie să respecte 7 GAEC-uri, referitoare la următoarele domenii:

- Mediu, schimbări climatice şi bune condiţii ale terenurilor;
-  Sănătatea publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor;
- Bunăstarea animalelor.

porc-cu...-zambetul-pe-buze_b

Orice fermier care solicită plăţi directe trebuie să respecte normele de ecocondiţionalitate pe tot parcursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploataţiei, indiferent de mărimea lor. Atenție, inclusiv pe cele neeligibile şi pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producţiei.
Fermierii care nu respectă aceste norme, nu doar că sunt tăiați de pe lista subvențiilor, dar sunt și sancționați. Cine este exceptat de la această regulă? Iată ce spun regulamentele europene! Fermierii care participă la schema pentru micii fermieri ar putea considera că eforturile care trebuie depuse în temeiul sistemului de ecocondiționalitate depășesc beneficiul sistemului respectiv. Prin urmare, din motive de simplificare, micii fermieri sunt scutiți de participarea la sistemul de ecocondiționalitate și mai ales la sistemul de control al ecocondiționalității și scutiți de riscul sancțiunilor aferente ecocondiționalității. În cazul în care micii fermieri accesează pachete de agro-mediu și ei vor fi supuși acelorași reguli. Adică, trebuie să respecte normele de ecocondiţionalitate aferente acestor pachete. 

Plăți compensatorii pe suprafață!

În campania 2015, sunt prevăzute măsuri (cu finanţare din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală (FEADR) şi buget naţional) care vizează acordarea de plăţi compensatorii pe suprafață pentru fermieri. Care sunt aceste măsuri?

- Măsura 214 (M 214)-Plăţi de agro-mediu şi climă – prevăzută în PNDR 2007-2013 (cu finanţare din alocarea FEADR 2007-2013) - pentru angajamentele aflate în desfăşurare
- Măsura 10 (M 10) - Agro-mediu şi climă - prevăzută în PNDR 2014-2020 (cu finanţare din alocarea FEADR 2014-2020) - pentru angaja-mentele noi
- Măsura 11 (M 11) -Agricultura ecologică - prevăzută în PNDR 2014-2020 (cu finanţare din alocarea FEADR 2014-2020) - pentru angaja-mentele noi
- Măsura 13 (M 13) - Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice - prevăzută în PNDR 2014-2020 (cu finanţare din alocarea FEADR 2014-2020) - pentru angajamentele noi.

agromediu_b

Plățile de agro-mediu vor fi acordate fermierilor care şi-au asumat şi respectă, în mod voluntar, angajamente de agro-mediu, conform cărora vor respecta bunele condiţii agricole si de mediu, cerinţele minime pe suprafaţa întregii exploataţii si cerinţele specifice aferente unuia sau mai multe pachete disponibile pentru care aplica pe suprafaţa pe care solicită sprijinul, pentru o perioadă  de 5 ani de la data semnării angajamentului.

Fermierii care au în desfăşurare angajamente în cadrul Măsurii 214 pentru suprafeţe agricole situate în unităţi administrativ-teritoriale (UAT-uri) care, în noua perioadă de programare au suferit sau nu modificări în ceea ce priveşte eligibilitatea zonelor pentru pachetele de agro-mediu, trebuie să aplice cerinţele specifice şi cerinţele de bază (minime) prevăzute de Măsura 214, urmând ca celelalte reguli aplicabile schemelor de plată pe suprafaţă să fie cele prevăzute de legislaţia naţională aplicabilă în anul 2015 (ex: condiţiile de eligibilitate, normele de ecocondiţionalitate etc. stabilite prin OUG nr. 3/2015).

Suprafaţa solicitata în cererea de plată în cadrul Măsurii 10 din PNDR 2014 – 2020, pentru pachetele P1, P2, P3, P6, P7, obligatoriu trebuie sa fie aceeaşi pentru toată perioada de 5 ani, respectiv aceleaşi parcele situate în aceleaşi blocuri fizice (judeţ – localitate – cod sirsup – nr. bloc fizic – nr. parcela – categorie de folosinţa – suprafaţa).

Aplicanţii pachetelor P4 (culturi verzi) şi P5 (adaptarea la efectele schimbărilor climatice) pot schimba anual suprafaţa pentru care aplică la acest pachet cu alte suprafeţe localizate în cadrul aceleiaşi ferme, dar cu condiţia menţinerii valorii de suprafaţă declarată în primul an de angajament.

Fermierul are obligaţia să completeze şi să semneze în caietul de agro-mediu declaraţia privind respectarea cerinţelor minime pe toată suprafaţa exploataţiei, pe toata durata celor cinci ani de la data semnării angajamentului şi va completa și actualiza cu date reale caietul de agromediu.

(surse: Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură, Regulamentul European 1306/2013, Regulamentul European 1307/2013)

Vizualizat: 4351 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii