Din 2015, toate plățile directe, fie că e vorba de ajutoare naționale tranzitorii sau de sprijinul cuplat, atârnă de un cuvânt: ecocondiționalitate. Din cele 9,47 miliarde de euro, bugetul alocat României prin noul PNDR, procentul de 30% este direcționat spre climă și mediu. Iată ce trebuie să știți ca să fiți scutiți de probleme și să nu vă fie ciuntite subvențiile!
Sistemul de ecocondiționalitate încorporează în Politica Agricolă Comună standarde de bază pentru mediu, schimbările climatice, bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, sănătatea publică, sănătatea animalelor, sănătatea plantelor și bunăstarea animalelor. Scopul sistemului de ecocondiționalitate este dezvoltarea unei agriculturi sustenabile. Acordarea sprijinului financiar din fonduri europene şi naţionale este condiționată de respectarea normelor de ecocondiționalitate. Fie că vorbim de plăţi directe, ajutoare naţionale tranzitorii, plăţi prin măsurile de dezvoltare rurală şi măsuri de piaţă.
Ecocondiţionalitatea cuprinde trei arii:
1. bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC-urile);
2. cerinţele legale în materie de gestionare (SMR-urile);
3. cerinţele minime privind utilizarea îngrăşă-mintelor şi a produselor de protecţie a plantelor.
Statele membre se asigură că toate terenurile agricole sunt menţinute în bune condiţii agricole şi de mediu. Atenție, fermieri! Mai ales terenurile care nu mai sunt exploatate în scopul producției. Statele membre definesc, la nivel naţional sau regional, cerinţele minime pentru bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC), ţinând seama de caracteristicile zonelor în cauză, în special de condiţiile pedologice şi climatice, de tipurile de exploataţii existente, de gradul de utilizare a terenurilor în cauză, de rotaţia culturilor, de practicile agricole şi de structura exploataţiilor.
Fermierii care solicită sprijin financiar trebuie să respecte: cerinţele legale în materie de gestionare (15 SMR-uri) și standardele privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor.
De asemenea, fermierii trebuie să respecte 7 GAEC-uri, referitoare la următoarele domenii:
- Mediu, schimbări climatice şi bune condiţii ale terenurilor;
- Sănătatea publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor;
- Bunăstarea animalelor.
Orice fermier care solicită plăţi directe trebuie să respecte normele de ecocondiţionalitate pe tot parcursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploataţiei, indiferent de mărimea lor. Atenție, inclusiv pe cele neeligibile şi pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producţiei.
Fermierii care nu respectă aceste norme, nu doar că sunt tăiați de pe lista subvențiilor, dar sunt și sancționați. Cine este exceptat de la această regulă? Iată ce spun regulamentele europene! Fermierii care participă la schema pentru micii fermieri ar putea considera că eforturile care trebuie depuse în temeiul sistemului de ecocondiționalitate depășesc beneficiul sistemului respectiv. Prin urmare, din motive de simplificare, micii fermieri sunt scutiți de participarea la sistemul de ecocondiționalitate și mai ales la sistemul de control al ecocondiționalității și scutiți de riscul sancțiunilor aferente ecocondiționalității. În cazul în care micii fermieri accesează pachete de agro-mediu și ei vor fi supuși acelorași reguli. Adică, trebuie să respecte normele de ecocondiţionalitate aferente acestor pachete.
Plăți compensatorii pe suprafață!
În campania 2015, sunt prevăzute măsuri (cu finanţare din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală (FEADR) şi buget naţional) care vizează acordarea de plăţi compensatorii pe suprafață pentru fermieri. Care sunt aceste măsuri?
- Măsura 214 (M 214)-Plăţi de agro-mediu şi climă – prevăzută în PNDR 2007-2013 (cu finanţare din alocarea FEADR 2007-2013) - pentru angajamentele aflate în desfăşurare
- Măsura 10 (M 10) - Agro-mediu şi climă - prevăzută în PNDR 2014-2020 (cu finanţare din alocarea FEADR 2014-2020) - pentru angaja-mentele noi
- Măsura 11 (M 11) -Agricultura ecologică - prevăzută în PNDR 2014-2020 (cu finanţare din alocarea FEADR 2014-2020) - pentru angaja-mentele noi
- Măsura 13 (M 13) - Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice - prevăzută în PNDR 2014-2020 (cu finanţare din alocarea FEADR 2014-2020) - pentru angajamentele noi.
Plățile de agro-mediu vor fi acordate fermierilor care şi-au asumat şi respectă, în mod voluntar, angajamente de agro-mediu, conform cărora vor respecta bunele condiţii agricole si de mediu, cerinţele minime pe suprafaţa întregii exploataţii si cerinţele specifice aferente unuia sau mai multe pachete disponibile pentru care aplica pe suprafaţa pe care solicită sprijinul, pentru o perioadă de 5 ani de la data semnării angajamentului.
Fermierii care au în desfăşurare angajamente în cadrul Măsurii 214 pentru suprafeţe agricole situate în unităţi administrativ-teritoriale (UAT-uri) care, în noua perioadă de programare au suferit sau nu modificări în ceea ce priveşte eligibilitatea zonelor pentru pachetele de agro-mediu, trebuie să aplice cerinţele specifice şi cerinţele de bază (minime) prevăzute de Măsura 214, urmând ca celelalte reguli aplicabile schemelor de plată pe suprafaţă să fie cele prevăzute de legislaţia naţională aplicabilă în anul 2015 (ex: condiţiile de eligibilitate, normele de ecocondiţionalitate etc. stabilite prin OUG nr. 3/2015).
Suprafaţa solicitata în cererea de plată în cadrul Măsurii 10 din PNDR 2014 – 2020, pentru pachetele P1, P2, P3, P6, P7, obligatoriu trebuie sa fie aceeaşi pentru toată perioada de 5 ani, respectiv aceleaşi parcele situate în aceleaşi blocuri fizice (judeţ – localitate – cod sirsup – nr. bloc fizic – nr. parcela – categorie de folosinţa – suprafaţa).
Aplicanţii pachetelor P4 (culturi verzi) şi P5 (adaptarea la efectele schimbărilor climatice) pot schimba anual suprafaţa pentru care aplică la acest pachet cu alte suprafeţe localizate în cadrul aceleiaşi ferme, dar cu condiţia menţinerii valorii de suprafaţă declarată în primul an de angajament.
Fermierul are obligaţia să completeze şi să semneze în caietul de agro-mediu declaraţia privind respectarea cerinţelor minime pe toată suprafaţa exploataţiei, pe toata durata celor cinci ani de la data semnării angajamentului şi va completa și actualiza cu date reale caietul de agromediu.
(surse: Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură, Regulamentul European 1306/2013, Regulamentul European 1307/2013)