Fermierii care au angajamente încheiate pe pachetul 4 culturi verzi erau obligați să termine semănarea culturilor până pe 30 septembrie. Seceta i-ar fi împiedicat pe unii dintre agricultori să respecte regula. Sunt în situația să piardă banii și fermieri mari care nu s-au încadrat în timp.
Inițial, regula a fost să terminăm semănarea culturilor verzi până pe data de 15 octombrie. Eu am avut noroc că am telefonat la APIA pentru o altă problemă și cu un drum am zis să întreb și de termenul până la care putem să semănăm. Așa am aflat că trebuie să fie semănate culturile verzi până pe 1 octombrie. De asta sunt fermieri care nu s-au încadrat în timp. Regula s-a schimbat de pe o zi pe alta. Dar fermierii ăștia puteau să semene în primăvară pe 5% din suprafață culturi fixatoare de azot, măzăriche, lucernă, etc. Pentru că așa sunt regulile, dacă nu ai semănat în primăvară, semeni toamna culturi acoperitoare, culturi verzi, rapiță, măzăriche și suprafața pe care semeni se triplează. De exemplu, exploatez 400 ha, în primăvară trebuia să semăn 20 ha, iar în toamnă sunt obligat să am culturi acoperitoare pe 60 ha, spune fermierul Vasile Stanciu din Galați.
Agricultorul este unul dintre norocoșii care vor încasa plata pe înverzire pentru că se încadrează în timp. La această dată, rapița pe care a semănat-o este deja răsărită.
Cine poate să beneficieze de banii pentru pachetul 4 culturi verzi (P4) și care sunt regulile pentru perioada 2015-2020?
Suprafaţa eligibilă:
P4 este disponibil pentru terenurile arabile situate pe întreg teritoriul naţional. Pentru a se evita orice suprapunere cu standardul de eco-condiţionalitate referitor la protecţia solului pe timpul iernii, P4 se poate aplica pe maximum 80% din suprafaţa de teren arabil aparţinând unei ferme. Angajamentele încheiate pentru P4 sunt condiţionate de menţinerea valorii suprafeţei pe toată perioada de angajament, parcelele pe care se aplică cerinţele putând fi schimbate de la un an la altul.
Beneficiarul este utilizatorul unei suprafațe agricole din România idenificabile în Sistemul Integrat de Administrare şi Control (IACS), situată în zonele eligibile şi având o categorie de utilizare eligibilă;
- deţine o suprafaţă minimă a fermei este de 1 ha, iar parcelele eligibile au dimensiunea minimă de 0,3 ha,
- se angajează să menţină angajamentul de agro-mediu pentru o perioada de minimum 5 ani, de la data semnării acestuia,
- se angajează să respecte cerinţele de bază relevante pe suprafaţa întregii ferme,
- se angajează să respecte cerinţele specifice pachetelor de agro-mediu pentru care aplică,
- se angajează să ţină o evidenţă a activităţilor agricole corelate cu implementarea cerinţelor de agro-mediu (de bază la nivelul întregii ferme şi superioare la nivelul suprafeţelor aflate sub angajament).
Cerinţe specifice:
- semănarea culturilor verzi trebuie realizată până la 30 septembrie, utilizându-se: mazărea, măzărichea, rapiţa, muştarul, lupinul, sulfina,
utilizarea fertilizanţilor chimici este interzisă, doar fertilizanţii organici putând fi utilizaţi înaintea înfiinţării culturilor verzi,
- biomasa formată trebuie să fie incorporată în sol cel târziu până la 31 martie,
- este interzis aratul sau discuitul pajiştilor existente în cadrul fermelor care au angajamente în derulare,
- beneficiarii ţin o evidenţă a activităţilor agricole corelate cu implementarea cerinţelor de agro-mediu,
- face dovada deţinerii competenţelor necesare implementării angajamentelor sau se angajează să obţină cunoştinţele şi informaţiile necesare sau să asigure expertiza necesară în domeniul implementării angajamentelor de agro-mediu şi climă prin servicii de consiliere sau consultanţă, care să vizeze cel puţin aspectele legate de identificarea parcelelor agricole, completarea şi depunerea angajamentelor şi cererilor de plată, măsurile de management aplicabile la nivelul fermei necesare pentru conformarea la cerinţele de bază şi la cerinţele specifice ale angajamentelor.
La depunerea cererii de plată - aplicanţii pot schimba anual suprafaţa pe care aplică acest pachet cu alte suprafeţe localizate în cadrul aceleiaşi ferme, dar cu condiţia menţinerii întregii suprafeţe angajate în cadrul acestui pachet, în primul an de angajament.
După depunerea cererii - în cazul în care semănarea culturilor verzi se realizează pe altă parcelă decât cea indicată în cererea unică de plată, fermierul are obligaţia să notifice APIA în termen de 10 zile de la înfiinţare, dar nu mai târziu de 30 septembrie. În lipsa acestei notificări, suprafaţa respectivă este exclusă de la plată.
Mutarea P4 poate fi aplicată doar pe o parcelă întreagă. Nu se poate muta P4 pe o fracţiune de parcelă. Fermierul are obligaţia să respecte cerinţele specifice pachetului, pe întreaga suprafaţă a parcelei/parcelelor pe care mută pachetul, chiar dacă suprafaţa determinată a parcelelor pe care se mută este mai mare decât suprafaţa determinată a parcelelor de pe care s-a mutat. În caz contrar, va fi sancţionat pentru nerespectare cerinţe specifice. Condiţiile privind respectarea GAEC4 se menţin şi în această situaţie.
În situaţia în care suprafaţa determinată eligibilă a parcelelor după mutare este diferită de cea determinată, eligibilă înainte de mutare, sistemul va lua în calcul minimul dintre acestea. Dacă este cazul, se aplică sancţiuni de supradeclarare.
Nu trebuie considerat că acolo unde există P4, GAEC4 este parte componentă a acestuia. În condiţiile în care un fermier a solicitat P4 pe o parte din suprafaţa de teren arabil a exploataţiei, pentru a primi plată aferentă P4, trebuie să asigure respectarea GAEC4 pe o altă suprafaţă de teren arabil existentă în fermă.
Nu va primi plată pe întreaga suprafaţă semănată cu P4, dacă nu va avea asigurată respectarea GAEC4 pe alte suprafeţe de teren arabil existente în fermă. Aşadar, suprafaţa care face obiectul P4 trebuie să fie diferită de cea pe care este obligatorie respectarea GAEC4. Fermierul care preia angajamentul prin transfer trebuie asigure pe suprafaţa de teren arabil, pe care o deţine la nivel de exploataţie, respectarea cerinţei GAEC4 şi menţinerea suprafeţei de P4 preluat prin transfer.
În cazul nerespectării cerinţelor specifice ale angajamentelor, se aplică reduceri ale sprijinului acordat, care pot merge în unele cazuri prevăzute de sistemul de sancţiuni aplicabil M10 până la excluderea de la plată.(Ghid informativ APIA)